4p

Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott, hogy hivatalos közlés hiányában nem változtatnak a Sinopharm kínai vakcina oltási protokollján, a pedagógusok még egy esélyt kapnak az oltásra, és jön az egydózisú új vakcina. Kérdésünkre, hogy az idősek otthonából mikor jöhetnek ki a beoltottak, nem kaptunk választ.

Hétvégén a maszkviselés megszegése miatt 2009 fő ellen járt el a rendőrség, 1972 fővel szemben pedig közterületen kellett eljárni. Viszont tömegközlekedési eszközökön és bevásárló központokban csupán 2 fővel szemben kellett intézkedni – közölte Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője.

A pedagógusok kapnak még egy esélyt. Fotó: MTI
A pedagógusok kapnak még egy esélyt. Fotó: MTI

 

Két esetben kellett szórakozóhelyeken a tartózkodási tilalom megsértése miatt eljárniuk, Edelényben egy vendéglátóipari helyen fogyasztottak többen szeszes italt, míg Zalaegersezgen 25 főt találtak egy diszkóban. Mindkét helyet 6 hónapra bezárták és eljárást indítottak a tulajdonos és a résztvevők ellen.

A kijárási tilalmat 865 fő szegte meg hétvégén. péntek éjjel a VII. kerületben 14 fős zenekari próbát szakított félbe a rendőrség, szombat éjjel pedig két helyszínen intézkedtek. Csendháborítás miatt egy XVI. kerületi házban tartott 22 fős buli miatt szálltak ki, az I. kerületben 15 fő szórakozott egy lakásban.

A korridorokon 180 intézkedés történt a hétvégén. 43 002 fő van hatósági házi karanténban, ebből a hétvégén 14 171 karantént rendeltek el.

„Már 2 2 900 383 fő kapta meg az oltást, ezzel a lakosság 29 százaléka beoltottá vált. Már az első oltást követő két hét után is részimmunitás alakul ki. Egyébként alig van olyan idős személy, aki kérte, de nem kapta meg az oltást” kezdte tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Mindig vannak olyan csoportok, amelyek soronkívüliséget élveznek az oltás kapcsán, így volt ez a pedagógusokkal is, akiknél a két körös oltási rendnek megfelelően közel 80 százalékos volt a megjelenési arány. Az Operatív Törzs most úgy döntött, még egy lehetőséget adnak számukra, hogy minél teljesebbé tegyék a kör védettségét, de a tisztifőorvos nem taglalta ennek részleteit.

„Holnap is érkeznek vakcinák, hogy még nagyobb sebességre tudjunk kapcsolni” – jelentette ki Müller Cecília.

Most a Pfizer és a Szputnyik V van jelen az oltópontokon, de a háziorvosoknál már fiatalabbakat is oltanak. Holnap 28 800 Johnson&Johnson vakcina érkezik hazánkba, ami újdonság a magyar palettán. Egyadagos, könnyen kezelhető, elsősorban a honvédségi oltóbuszokon akarják felhasználni, de a többi vakcinával is folyamatosan oltanak.

Felmérések szerint az oltási kedv egyre nő, és a tisztifőorvos arra bíztat megint mindenkit, hogy ne válogasson. A fiatalok is regisztráljanak, mert ők is sorra fognak kerülni hamarosan.

„A beoltottak száma fogja növelni az esélyt a pandémiából való kiszabadulásunkra”.

Kijelenthető, hogy a hullám tetőzött, de magas számokkal.  A fertőzöttek száma mérséklődött, ugyanakkor a kórházban kezeltek száma továbbra is magas: 10 740 fő van kórházban, ebből 1249 fő van lélegeztetőgépen, 290 beteg halt meg. Poszt-Covid ambulanciák jöttek létre a fertőzés szövődményeinek utókezelésére. A szennyvízadatok is azt mutatják, hogy bár országosan stagnálnak, de van, ahol emelkedik, van, ahol enyhe mértékben csökken.  

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott:

  • nem lehet előre megmondani, hogy aki az első körös oltás után belázasodott, az a másodiknál is be fog-e, ez egyéni érzékenységtől függ
  • a hatósági házi karantént még az oltás beadásakor sem szabad elhagyni
  • nincs ok a Sinopharm vakcina oltásának változtatásán. Akkor változtatnak egy vakcina alkalmazásán, ha a gyártó, vagy hivatalos közlés ezt deklarálja. Ha tudományos adat érkezik, akkor várható változtatás.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG