<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Shell a részvényesi hozamok növelését fontolgatja az energiaárak ugrásszerű emelkedéséből származó hatalmas nyereség miatt, miközben a plusz pénz segít majd gyorsabban átállni a megújuló energiaforrások és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások használatára - mondta a vezérigazgató csütörtökön.

Európa legnagyobb olaj- és gázipari vállalata, valamint riválisai, köztük a British Petrol, idén megugrott nyereséget értek el, miután két évig csökkentek a bevételeik a világjárvány miatt, jelentette a Reuters.

Ben van Beurden vezérigazgató és a Shell igazgatótanácsa hónapok óta fontolgatja, hogy mit kezdjen a váratlan nyereségbombával, amely a világjárványból való kilábalással kezdődött, és amelyet aztán Oroszország ukrajnai inváziója is felpörgetett.

Növekvő nyereség. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Növekvő nyereség. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

"Gondoskodnunk kell a részvényeseinkről, mert úgy gondolom, hogy a részvényeink jelentősen alulértékeltek. Ebből fakadóan fontos lesz, hogy többet adjunk vissza a részvényeseknek, és így segítsük az egyenletnek ezt a részét" - mondta van Beurden a Reutersnek az Aurora Spring Forum alkalmával.

A Shell, amelynek részvényei idén 20 százalékkal nőttek, de még mindig 20 százalékkal a járvány előtti csúcsértékük alatt járnak, 2020-ban azt ígérte, hogy évente 4 százalékkal növeli az osztalékot, miután a világjárvány miatt több mint 60 százalékkal csökkentette a kifizetéseket, ami pedig az 1940-es évek óta az első csökkentés.

Van Beurden elmondta, hogy a menedzsment felülvizsgálja, hogy a jelenlegi részvényesi megtérülési politikája, amely a működésből származó készpénz 20-30 százalékát teszi ki, "a megfelelő összeg-e".

A Shell a készpénzt visszavásárlás vagy osztalék formájában juttatja vissza a befektetőknek, de Van Beurden nem mondta el, hogy az új politika tartalmazna-e magasabb osztalékot.

Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
Makro / Külgazdaság Mekkorát kaszáltak az oroszok eddig idén az olajból és a gázból?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:41
Kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.
Makro / Külgazdaság Durván odacsapnának Oroszországnak – itt az újabb eszköz
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:17
Újabb kemény vámot terveznek.
Makro / Külgazdaság Mi a baj a debreceni akkumulátorgyárral?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:47
Az elmúlt napokban szakmai és politikai viták kereszttüzébe került a kínai CATL által építeni tervezett debreceni akkumulátorgyár. Kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli monitor című adásának volt a vendége, ahol többek között a beruházás előnyeiről és hátrányairól is szó volt.
Makro / Külgazdaság Újabb iráni drónok szállhatnak be az orosz-ukrán háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:21
Az ukrán értesülések legalábbis erről szólnak.
Makro / Külgazdaság Radikális változások a migrációs politikában – sorsdöntő EU-csúcs
Káncz Csaba | 2023. február 6. 15:21
A Néppárt 2024-ben az EU legnagyobb politikai erejeként igyekszik megszilárdítani pozícióját a „Katargate” botrány nyomán és a migránskérdés napirendre tűzésével. A holland menekültügyi hatóságok már megkongatták a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megint mozgott a föld Törökországban, tovább emelkedett a halottak száma
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 14:54
A reggeli rengés után magyar idő szerint dél körül ismét megmozdult a föld.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG