Olajipar
Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék 
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Makro / Külgazdaság Elviheti a lottóötöst Orbán Viktor dél-amerikai barátja? 
Litván Dániel | 2024. május 15. 05:43
Hatalmas kincs rejlik az argentin föld alatt, az új elnök külföldi tőkét bevonva pörgetné fel a termelést olyan szintre, hogy a világpiacon is komoly játékost csináljon országából. Vannak azért akadályok is a nagyszabású tervek útjában.
Nemzetközi Trump újra ágyba bújna az olajipari óriásokkal 
Káncz Csaba | 2024. május 13. 09:52
A volt elnök egymilliárd dollárt kér a kampány-kasszájába az olajvállalatok vezetőitől, cserébe szétverné a jelenlegi környezetvédelmi rendszert. Bár mindez a fosszilis tüzelőanyag-iparnak kedvezne, feldühítené viszont az autóipart, amely dollármilliárdokat fektetett a benzinüzemű autókról való átállásba. Káncz Csaba jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Nekünk is fájhatnak az ukrán dróntámadások, mitől gyengélkedik a forint? 
Eidenpenz József | 2024. március 19. 12:25
A részvénypiacok tétováznak a szerdai amerikai kamatdöntés előtt, de az OTP-nek és a Richternek jó napja van. A forint erősödése átmenetinek bizonyult. Az olajlétesítmények elleni ukrán dróntámadások a magyar fogyasztóknak is fájhatnak a dízelárréseken keresztül egy elemző szerint. Végre lépett a japán jegybank.
Nemzetközi Elképesztő messzeségben csaptak le az ukrán drónok, Putyin az elnökválasztáson is bajban lehet 
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 08:56
Több mint ezer kilométert repültek ukrán drónok Oroszország felett, nem akarnak szavazni az oroszok. Háborús hírek kedd reggel.
Vállalat Kemény számokat közölt a Mol 
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 06:31
Van terület, ahol 57 százalékot esett az éves eredmény 2023-ban.
Makro / Külgazdaság Fájhat Putyin feje – zuhannak Oroszország olaj- és gázbevételei 
Wéber Balázs | 2023. augusztus 31. 05:34
Radikálisan visszavágta az orosz gáz- és olajimportot az EU az ukrajnai háború kezdete óta. Részben ennek köszönhetően beszakadtak az orosz gáz- és olajipar bevételei, a költségvetésbe pedig csaknem 50 százalékkal kevesebb pénz áramlik ezekből a szektorokból tavalyhoz képest. A negatív trendet még Kína rekordvásárlásai sem tudták ellensúlyozni.  
Vállalat Óriási pénzeső hullott a Mol egyik versenytársára 
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:50
Eddigi több mint egy évszázados történetének legnagyobb nyereségét érte el tavaly a BP londoni székhelyű globális olaj- és földgázipari vállalat tavaly.
Vállalat Az amerikai olajcégek iszonyatos pénzeket keresnek a háborún 
Privátbankár.hu | 2022. november 6. 15:58
Soha nem volt még ilyen jó fél éve az amerikai olajcégeknek.
Makro / Külgazdaság A Shell a részvényesi hozamok növelését fontolgatja 
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 16:44
A Shell a részvényesi hozamok növelését fontolgatja az energiaárak ugrásszerű emelkedéséből származó hatalmas nyereség miatt, miközben a plusz pénz segít majd gyorsabban átállni a megújuló energiaforrások és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások használatára - mondta a vezérigazgató csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kérdőjelek a Mol olaja körül, turbulenciák a kriptodevizáknál 
Eidenpenz József | 2022. május 2. 13:58
A Fed-ülésétől félnek főleg a befektetők, de az európai olajembargó is egyre valószínűbb, ez nyomaszthatja a Mol befektetőit is. A Wizz Airt leminősítették a háborús kockázatok miatt, a forint sem tud erősödni. Sűrű volt a kriptodevizák hétvégéje, sok veszteség keletkezett.
Vállalat Hatalmas új gyárat épít Tiszaújvárosban a Mol 
Privátbankár.hu | 2022. március 23. 16:27
A cégcsoport vezetője az önellátás megerősítését látja a döntésben.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis 
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyal az Airbus, de nagy pofonokat kaptak az olajmultik 
Eidenpenz József | 2021. május 27. 12:29
Az európai tőzsdéken nincs igazán irány, a piacok a délutáni amerikai foglalkoztatási adatra várnak. A BUX esik, négyből három részvény lefelé megy, de a forint erősebb lett. Három nagy pofont is kaptak az olajmultik, de egyelőre az árfolyamuk stabil. Újraindulni látszik a GameStop-sztori.
Részvény / Deviza / Áru Elindult a Biden-rali, meghökkentően szép jövőt jósolnak az olajcégeknek 
Eidenpenz József | 2021. január 6. 18:52
A Georgia államban tartott választás nyomán tarolhat az amerikai demokrata párt, ami alapvetően jó hírként hat a tőzsdékre, kivéve a technológiai óriásokat. Tart az olaj áremelkedése és második napja száguldanak az olajcégek, most egy elemző megmagyarázta, miért. A Mol is nagyot ugrott ma.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben 
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt a Boeing, gáz van az amerikai olajszektorban 
Eidenpenz József | 2020. június 29. 18:21
A délelőtti tanácstalanság, bizonytalanság délutánra már a múlté, a pluszban nyitó amerikai tőzsdeindexek később is csak növelték előnyüket. Főleg az ipari részvények emelkednek, ami elsősorban a Boeing gépeivel kapcsolatos jó hírnek köszönhető. Drágul az olaj, de igazán nagyot az amerikai földgáz tőzsdei árfolyama ugrott. A forint folytatja gyengülési sorozatát.
Részvény / Deviza / Áru Jön a digitális jüan, tízezer pont felett a Nasdaq 
Eidenpenz József | 2020. június 10. 18:44
Az amerikai technológiai szektor megint történelmi csúcson van, de a többi tőzsdeindex nem igazán remekel. Mindenki a Fed ma esti nyilatkozataira vár. Itthon a BUX elég nagyot esett, az OTP és a Mol együtt húzták le. Kína szépen csendben dolgozik a digitális jüan bevezetésén, aminek stratégiai szerepet szánhat. Újabb sötét felhők az olajipar felett?
Részvény / Deviza / Áru Merkel autóipari csúcstalálkozót tart, jó napjuk van az olaj– és bankrészvényeknek 
Eidenpenz József | 2020. május 5. 11:54
Ma jó a hangulat a tőzsdéken, amit elemzők főleg a kijárási korlátozások fokozatos lazításával magyaráznak. Különösen jó napjuk van a bankrészvényeknek és az olajipari papíroknak, az olaj is nagyot ugrott. A BUX tartja a lépést, itt is az OTP és a Mol van az élen. Németországban állami támogatást sürgetnek az autóvásárlásra, Merkel kancellár iparági vezetőkkel videokonferenciázik.
Makro / Külgazdaság Fogynak az olajkutak? Megfordult több hónapnyi tendencia 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 15. 14:13
A világszerte működő olaj- és gázfúró kutak száma először csökkent négy hónapon belül augusztusban.
Részvény / Deviza / Áru Felgyorsul az olajkorszak vége? Tíz éve nem esett ily nagyot az árfolyam 
Eidenpenz József | 2019. június 12. 18:46
Nemrég 2008 óta nem látott egy havi esést szenvedett el a kőolaj, aminek nyomán megszaporodtak az olajkorszak végével kapcsolatos találgatások. De rövidebb távon még mindig a nagy olajtermelők megállapodásai, tehát a kínálat az úr. Eközben egyre erősebbek a környezetvédők, és gőzerővel folyik az igazán olcsó akkumulátorok fejlesztése.
Vállalat Korszakváltás az olajiparban? Elkezdi komolyan venni a klímaváltozást a Shell 
Privátbankár.hu | 2018. december 3. 12:26
A vállalat még nyáron is igyekezett félresöpörni a témát, most viszont fejet hajt a részvényesek akarata előtt, és rövid távú emissziócsökkentő célokat szab ki maga elé, ráadásul úgy, hogy ha nem sikerül betartani őket, azt a felsővezetők fizetése fogja bánni.
Makro / Külgazdaság Beint a nagy gázkupec, egy taggal rövidebb lesz az OPEC 
Privátbankár.hu | 2018. december 3. 09:31
Katar januárban kilép a szervezetből, hogy az amúgy is visszafogottabb olajtermelése helyett még jobban a dübörgő földgáziparára koncentráljon. A kilépésnek a hivatalos álláspont szerint nincs köze az országot sújtó politikai és gazdasági bojkotthoz.
Részvény / Deviza / Áru Nagy pókerjátszma Irakban - az oroszok elveszik Kurdisztánt? 
Privátbankár.hu | 2018. április 20. 14:35
Oroszország nemcsak Szíriában aktív, az iraki Kurdisztánban is megvetette a lábát, befolyásra tett szert olajipari szerződésekkel. Pedig a régió 2003 óta az USA szövetségese volt. A Rosznyefty a Kreml kinyújtott karjaként, második külügyminisztériumaként működik. Az olajárat felhúzzák 100 dollárig?
Vállalat Óriási győzelmet arattak a románok – mivel kerestek több mint tíz milliárdot? 
Privátbankár.hu | 2018. február 3. 16:16
Örülhetnek Romániában, elbukta a Chevron amerikai olajcég a pert.
Vállalat Csúnyát bukott egy olajcég a gyenge török pénz miatt 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 10. 11:16
Hiába kaszáltak nagyot korábban, így is csúnya bukta lett az OMV eredménye.
Részvény / Deviza / Áru Évek óta nem volt ennyire jó az INA 
Privátbankár.hu | 2017. július 27. 17:53
Erős félévet zárt a horvát olajvállalat.
Részvény / Deviza / Áru Vérengzés után szabadon: érdemesebb olajrészvényt vásárolni olaj helyett? 
Eidenpenz József | 2017. május 5. 15:03
Az olaj ára ismét a mélybe szállt a héten, alulmúlja már a november végi OPEC-megállapodás napján kialakult szintet is, teljesen leradírozta az OPEC által kiharcolt áremelkedést. Logikus módon esnek az olajkitermeléssel foglalkozó vállalatok részvényei is. Érdemes vajon olaj helyett olajbányász cégeket vásárolni? Hogyan viselkedett árfolyamuk a múltban?
Makro / Külgazdaság Ezzel nagyot szakíthat Norvégia: hatalmas olajkészletre bukkantak 
Privátbankár.hu | 2017. április 25. 17:20
Az ország fel nem tárt olajkészlete a duplája is lehet az eddiginek.
Makro / Külgazdaság Nagy nemzetközi biznisz Iránban – kik osztoznak az olajon és a gázon? 
Privátbankár.hu | 2017. január 3. 13:32
Az embargók felfüggesztésével szépen visszatért a világpiacra az arab ország, rögtön partnereket is talált.
Részvény / Deviza / Áru Hat befektetés, amivel talán túl lehet élni 2017-et 
Eidenpenz József | 2017. január 3. 06:07
A kamatok változatlanul alacsonyak, a tőzsdeindexek történelmi csúcsok közelében vannak, az árupiacok kiszámíthatatlanok. Mit érdemes vajon venni, ami legalább megőrzi az értékét? Van néhány dolog, amely legalább a többinél jobbnak vagy biztonságosabbnak látszik.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodhatnak az autósok – ennél nem lesz drágább a tankolás 
Privátbankár.hu | 2017. január 2. 07:34
Lassan észhez tér a kőolaj ára, a szakértők szerint egyik üzemanyag sem fog 400 forintnál többe kerülni.
Vállalat Beszálltak az olajcégek a Föld megmentésébe, csak az összeg nevetséges 
Privátbankár.hu | 2016. november 4. 14:33
Mától él a párizsi klímaegyezmény, a nagy nemzetközi összefogás mellé pedig beállnak a világ legnagyobb olajcégei is.
Részvény / Deviza / Áru Humvee helyett Teslát kérnek – ez már az olajpiac alkonya? 
Eidenpenz József | 2016. április 28. 06:08
Az olajpiac végét már sokszor előre jelezték az utóbbi évtizedekben. Az olajpiacon a kínálat és a kereslet egyaránt nagyon rugalmatlan, ez a turbulenciák egyik oka. A leállított beruházások miatt azonban az lesz érdekes, ami majd 4-5 év múlva történik, akkor ugyanis valószínűleg nem lesz elég olaj. A Mol is sok beruházást halasztott el.
Karrier Több száz embert rúg ki az olajipari cég 
Privátbankár.hu | 2016. március 31. 12:36
Egytizedével csökkenti németországi alkalmazottai számát az évtized végéig a BP olajipari konszern - jelentette be Michael Schmidt a BP európai igazgatója csütörtökön Bochumban.
Karrier Elnököt választott az INA  
Privátbankár.hu | 2016. március 31. 07:41
Nincs változás a vállalat igazgatóságának élén.
Részvény / Deviza / Áru Ez így nem mehet tovább: lép a nagy orosz olajcég  
Privátbankár.hu | 2016. január 25. 13:04
Annyira alacsony az olajár, hogy a Lukoil úgy döntött, visszafogják a termelést.
Részvény / Deviza / Áru Hernádi: már van INA nélküli stratégia 
Privátbankár.hu | 2015. november 13. 11:57
Az olajipar mellett más lehetőségek kiaknázását is keresi a Mol-csoport.
Részvény / Deviza / Áru Olcsó olaj: százmilliárdos hátraarc az olajiparban 
Privátbankár.hu | 2015. május 19. 16:42
Iparági szakértők szerint több mint százmilliárd dollárnyi új fejlesztési beruházást jegeltek eddig a legnagyobb olajipari vállalatok az alacsony olajárak miatt.
Deviza / Áru Nagy árat fizetnek Krímért: ebbe roppanhat bele az orosz olajipar 
Privátbankár.hu | 2015. március 11. 17:00
A Fitch szerint többet ártanak a szankciók az orosz olajipari cégeknek, mint az olcsó olaj.
Részvény / Deviza / Áru Ennek a Mol se örül: gyenge számok jöttek a horvátoktól  
Privátbankár.hu | 2015. február 15. 12:30
A INA olaj- és gázipari csoport adózott eredménye egyszeri tételek nélkül tavaly 64 százalékkal csökkent: a 2013-as 953 millióról 344 millió kunára.
Részvény / Deviza / Áru Nem is olyan rossz: így teljesített a Mol  
Privátbankár.hu | 2014. november 6. 07:14
A Mol-csoport 29,5 milliárd forint mérleg szerinti eredményt könyvelt el 2014 harmadik negyedévében, szemben az egy évvel korábbi 30 milliárd forint veszteséggel - közölte a társaság.
KKV Már látja az orosz óriás: nem lesz túl fényes az eredmény  
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 27. 14:28
Tavalyhoz képest jelentősen elmaradhat a Rosznyefty vezető orosz olajvállalat és egyben a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcégének idei profitja.
Deviza / Áru Na, ez a szankció fájna igazán az oroszoknak! 
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 12. 15:29
Bár csak nemrég léptek életbe az újabb uniós rendeletek, Oroszországban már más miatt aggódnak.
KKV Bajban az orosz óriás, pénzt kérnek Putyinéktól  
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 17. 14:56
42 milliárd dolláros támogatást kér a Rosznyefty. Az orosz olajvállalat a nyugati szankciók okozta károk enyhítése miatt fordult a kormányhoz.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén indult az év a Molnál, Hernádi mégis optimista  
Privátbankár.hu | 2014. május 8. 07:50
Az elemzői várakozásoknak megfelelően gyenge első negyedévről számolt be a Mol Nyrt. a csütörtökön közzétett időközi vezetőségi beszámolójában, az IFRS (nemzetközi számviteli szabvány) szerinti, konszolidált kimutatás alapján a nettó nyeresége 25 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 20,8 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Bajban az orosz olajipari óriás 
Privátbankár.hu | 2014. március 18. 11:20
Rosznyefty (Rosneft) vezető orosz olajipari vállalat, amely egyben a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcége, 2,4 ezer milliárd rubel (66,1 milliárd dollár) értékben tervez kibocsátani kötvényeket adóssága refinanszírozására.
Deviza / Áru Teljesen lenullázták a szíriai olajipart 
Privátbankár.hu | 2014. február 17. 08:05
Szíria olajtermelése 96 százalékkal napi 14 ezer hordóra csökkent a 2011-ben kezdődött kormányellenes lázadás óta.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG