BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 5. 11:54

Ma jó a hangulat a tőzsdéken, amit elemzők főleg a kijárási korlátozások fokozatos lazításával magyaráznak. Különösen jó napjuk van a bankrészvényeknek és az olajipari papíroknak, az olaj is nagyot ugrott. A BUX tartja a lépést, itt is az OTP és a Mol van az élen. Németországban állami támogatást sürgetnek az autóvásárlásra, Merkel kancellár iparági vezetőkkel videokonferenciázik.

Míg tegnap és pénteken az amerikai kínai ellentétek kiéleződése húzta le elsősorban a tőzsdéket, ma jobb kedvre derült a befektetők többsége. Elsősorban azzal foglalkoznak, melyik ország mikor, mennyire lazítja a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat. Kalifornia például, amely az elsők között vezetett be korlátozásokat, pénteken kezd lazítani. Spanyolországban ez tegnap történt meg, a britek pedig vasárnap döntenek a kérdésben.

Kínával kapcsolatban is enyhült a feszültség. Matthew Pottinger nemzetbiztonsági tanácsadó, tulajdonképpen saját fenyegetőző elnökét cáfolva, hétfőn azt mondta, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem készül Kína ellen büntető intézkedésekkel a járvány miatt.

Muzeális Opel (Pixabay.com) Muzeális Opel (Pixabay.com)

A hétvégén ugyanis Donald Trump elnök kereskedelmi szankciókat helyezett kilátásba Kínával szemben amiatt, mert az állítólag felelős a járvány elterjedéséért. Ha újabb kereskedelmi háború alakulna ki a két nagyhatalom között, az még tovább csökkentené az amúgy is sok sebből vérző globális növekedést.

A BUX-ot is az olaj és a bank viszi

Az európai részvényindexek jellemzően egy százalék körüli mértékben emelkednek. Kivétel a bécsi mutató, amely 2,4 százalékkal ugrott meg, és a varsói, ahol negyed százalékos gyengülés látunk. Az amerikai határidős indexek is pár ezrelékes pluszban vannak.

Itthon a BUX index 1,3 százalékos plusszal jónak számít Európán belül. Nem is csoda, hiszen a ma keresett bankszektor és olajszektor teszi ki a mutatónk nagyobb részét. Az OTP 1,8, a Mol 12,6, a Telekom 1,6 százalékkal megy fel kevéssel 11 urán. A Richter árfolyama kis mértékben csökken. A forintra sem lehet panasz, az euró ára másfél forinttal, 251 forint 80 fillérre süllyedt.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A vállalati hírek közül kiemelkedik a BNP Paribas első negyedéves eredménye. Ez egészen válságállónak bizonyult még a leírások, tartalékképzés után is. Nemcsak ez a részvény emelkedett négy százalékkal, hanem az európai bankszektor egészére is jó hatással volt. Három-négy százalékkal drágult például a Raiffeisen Bank, az Erste Group bank és a Barclay’s részvények árfolyama is.

Aminek nagy napja van még, az az olajszektor. Az amerikai típusú WTI kilenc százalékkal 22 dollár fölé ugrott, állítólag azon várakozások hatására, hogy a kijárási korlátozások lazítása az olaj iránti keresletet is növelni fogja. Az északi-tengeri Brent is hét százalékkal emelkedik, ezzel 29 dollár fölé ért. A legtöbb nagyobb olajipari vállalat részvénye is szépen drágul, négy-hat százalékkal. A spanyol Repsolnak egy jó gyorsjelentés is segített, hat százalékkal ugrott.

Megvolt az olajtető?

Azért vannak pesszimista hangok is. Az Oilprice.com például azt írja iparági szakértőkre hivatkozva, hogy több mint egy évig is tarthat az olajkereslet visszatérése a 2019-es szintre. Vagyis százmillió hordó napi fogyasztás fölé. Sőt, a pesszimistábbak felteszik a kérdést, hogy visszatér-e oda valaha is az olajpiac.

Az egyik ilyen szakember nem más mint a Shell vezérigazgatója, Ben van Beurden, aki azt mondja, ez a bizonytalanság válsága. Egyszerűen nem tudjuk, mi következik ezután. Az is lehet, hogy az olajárak visszatérnek ugyan egy felsőbb szintre, de csak jóval alacsonyabb fogyasztás mellett. Lehetséges, hogy elértük az olajfelhasználás mindenkori csúcsát és innét már csak lefelé megy a görbe.

A Shell egyébként a második világháború óta először csökkentette az osztalékát. Egy friss hír szerint viszont a francia székhelyű Total csökkenő eredménye ellenére szinten tartja 66 centes kifizetését.

Az International Energy Agency (IEA) május elején úgy becsülte, hogy a globális kereslet az idén napi 9,3 millió hordóval csökken átlagosan az előző évhez képest. A második negyedévben azonban a zsugorodás napi 23 millió lesz, és a második félévben csak lassú, fokozatos javulás várható. Az év eleje előtt biztosan nem fog a tavalyi szintre visszatérni a kereslet.

Megmentik a SAS-t, rövidített munkaidőben

A SAS skandináv légitársaság 3,3 millió svéd korona, azaz mintegy 310 millió eurós hitelt kapott, ami lehetővé teszi a túlélését. Emellett norvég állami garanciás forrásokról is tárgyal.

Németországban a légi közlekedésben, az utazási irodáknál, az utazásszervezőknél az alkalmazottak átlagosan 90 százalékát rövidített munkaidőre jelentették át – írta az N-Tv.de. Sőt, 97-98 százalék ennek aránya a ruházati cikkek gyártóinál, és 80 százalék felett van a kreatív, művészi és szórakoztatóipari cégeknél, a sportlétesítményeknél, fürdőknél és szabadidős parkoknál is.

Merkel autócsúcsot tart

Németországban jelenleg társadalmi vita folyik arról, járjon-e támogatás az új autók vásárlására, egy úgynevezett vásárlási prémium. Ha igen, akkor milyen vagy mekkora. Éppen tegnap számoltunk be arról, hogy a német autóiparból mennyire rossz hírek érkeztek. A szakma szervezetei és a kormány rövidesen “autócsúcsot” tartanak a helyzet megvitatására, persze videó-konferencián keresztül.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél