BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 4. 11:55

A német autóiparból borús hangulati indexek jöttek, a gyárak részvényei zuhannak. Az európai tőzsdék pocsék hangulata azonban nagyrészt még a pénteki amerikai zuhanás következménye, az amerikai-kínai feszültségek növekedése nyomán. Musk lebeszélte a Teslát, az antitestek dönthetik el a gazdaság sorsát.

A kínai-amerikai viszony újbóli elmérgesedése lehet a fő oka annak, hogy pénteken komolyabb, három százalék körüli esést értek el az amerikai tőzsdeindexek, ennek hatása még ma is érezhető. A vita látszólag a vírusjárvány keletkezése körül folyik, de Donald Trump fenyegetőzéseiben újra előkerültek már a kereskedelmi korlátozások is.

Egyes makrogazdasági adatok is szerepet játszhattak az esésben, mint a tengerentúli munkanélküliségi adatok. Valamint a vegyes képet mutató gyorsjelentések. Európában pedig az EKB közgazdászai drasztikusan csökkentették az Eurozóna egész éves gazdasági növekedésére vonatkozó prognózisaikat. Mégpedig a márciusban számolt plusz 1,1 százalékról mínusz 5,5 százalékra. Az infláció 0,4 százalékra csökkenhet.

Európa most pótolja a feketelevest

Az angolszász országokban volt kereskedés pénteken, Európa legtöbb országában viszont nem, így az európai tőzsdék a pénteki esést is ma kell pótolják. (Kína és Japán pedig e hét elején tart pár nap szünetet.) A német DAX 3,7, a francia CAC 4,4 százalékkal zuhan. Az amerikai határidős indexek is egy-másfél százalékos süllyedést mutatnak.

BMW-autóbelső (Pixabay) BMW-autóbelső (Pixabay)

A BUX index Budapesten 22 százalékkal esik, a főbb részvények eléggé hasonló képet mutatnak. Az OTP 2,9, a Mol 2,2, a Richter 1,5, a Telekom 2,1 százalékos süllyedést szenved el kevéssel 11 óra után.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A forint nem produkál nagy mozgásokat, kissé gyengül, az euró ára 353,50. A valaha mért legalacsonyabb áprilisi beszerzési menedzserindexet publikáltak Magyarországon, 33,6 pontot. Ugyanakkor ez valamivel magasabb, mint márciusban, amikor csak 29 pontot számoltak. (Lásd: Végtelenül pesszimisták maradtak a magyar üzletemberek áprilisban.)

Pocsék kilátások a német autóiparban

A német autóiparban és az elektromos iparban az elvárások drasztikusan romlanak az N-Tv.de portál szerint. A német Ifo Intézet szerint az autóipar üzleti hangulati indexe áprilisban mínusz 85,4 pontra esett a márciusi mínusz 13,2 pontról. Ez volt eddig a legnagyobb összeomlás. Az eddigi mélyponton, a pénzügyi válság idején, 2009 áprilisában ez az index mínusz 82,9 pont volt.

Az elektronikai iparban a vállalatok több mint 90 százaléka csökkenő megrendeléseket jelzett – mondja a ZVEI (Villamosmérnöki és Elektronikai Ipari Központi Szövetség) felmérése. Három héttel ezelőtt még a résztvevők alig több mint fele nyilatkozott így. Átlagosan 14 százalékkal zuhanhatott az értékesítés. A Daimler részvénye hét, a Continental és a BMW öt, a Volkswagen négy százalék körüli mértékben zuhant a hírek nyomán.

Az olaj lassan lefelé csorog, az amerikai WTI hét, az európai Brent három százalék körüli mértékben. Négy százalékkal ugrik viszont az amerikai földgáz határidős árfolyama. Az arany ismét 1700 fölé ment, az arany iránti keresletről itt írtunk.

Antitestek a célkeresztben

Vadászat az antitestekre – hangzik a Bloomberg egyik hírlevelének a címe. Dr. Anthony Fauci, a Trump-adminisztráció vírus elleni harcot vezető tudósa szerint rendkívül szokatlan lenne, ha a betegekben nem alakulnának ki antitestek, amelyek az immunitást jelzik. Más szakértők azonban megkérdőjelezik, vajon ez az új koronavírus esetében is így lesz-e.

Az antitestek megbízható kimutatása megnyugtathatná kijárási korlátozások lazítását fontolgató kormányokat, lehetővé tenné a gazdaság újraindítását. Donald Trump amerikai elnök a tagállamokat a korlátozások oldása felé presszionálja. Sok állam vezetői azonban óvatosak, tekintettel a tesztelés elégtelenségére és egy második fertőzési hullám veszélyére.

Musk megint a lovak közé dobta a gyeplőt

Elon Musk reputációja újra sokat csökkent egyesek szemében, “megint elszaladt vele a ló a Twitteren”. Radikális kijelentéseket tett a kijárási korlátozások ellen. Ezzel viszont az amúgy is hangos, sokszor valóságos szabadságjogi mozgalmakat indító tiltakozók vezéralakja lett.

De igazán azt tette be a kaput, hogy azt tweetelte: “véleményem szerint a Tesla részvény ára túl magas”. Később megpróbálta mentegetni magát, hogy csak viccelt, de ez nem tűnt túl meggyőzőnek. Az eset a részvény árában is megmutatkozott, pénteken napon belül 13 százalékkal zuhant, majdnem annyival, mint amennyivel a jó gyorsjelentés után múlt héten emelkedett. A németországi Xetra kereskedésben pedig ma 15 százalékos mínuszban van euróban.

Nagyot zuhant a német Thyssenkrupp ipari konszern, a felvonó-üzletágának tervezett eladása kapcsán felmerült kételyek miatt. A részvény 16 százalékos mínuszban tartózkodik. Ezt is túlszárnyalta az EasyJet, 19 százalékos zuhanásával.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél