Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Trump-kormány szerint a járvány egy kínai állami laborból indult ki, Kína szerint Washington blöfföl. A két ország között információs háború dúl, amelyben a hírszerzések is politikai eszközzé válhatnak. Csak annyi biztos, hogy semmi sem biztos.              

Jelentős bizonyíték van arra, hogy a koronavírus abból a vuhani laboratóriumból érkezett   

- ezekkel a szavakkal lepte meg a világot Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap este.

Kutatók a Vuhani Virológiai Intézetben (archív). EPA/SHEPHERD HOUKutatók a Vuhani Virológiai Intézetben (archív). EPA/SHEPHERD HOU

Konkrétumok nélkül

Bár ilyen sajtóhírek már korábban is felreppentek, arra még nem volt példa, hogy a világ egyik vezető államának kormánya bizonyítékokra hivatkozva vonja kétségbe a hivatalos tudományos magyarázatot, miszerint a világjárvány egy vuhani halpiacról indult ki. (Vuhan egy közép-kínai város, ahol több mint tízmillióan élnek – a szerk.)

Az állítólagos bizonyítékokról Pompeo nem közölt konkrétumokat. Arra a kérdésre pedig nem válaszolt, hogy véletlenül vagy szándékosan engedhette ki a vírust a vuhani labor, ahol tudományos céllal kutatnak vírusokat.

Ugyanakkor azt sugallta, hogy a kínai hatalom titkol valamit.

Ezt a kérdést nem tudom megválaszolni, mivel a Kínai Kommunista Párt megtagadta az együttműködést a világ vezető egészségügyi szakértőivel

- fogalmazott az amerikai külügyminiszter az ABC-nek. Ugyanakkor elfogadta az Egyesült Államok Hírszerző Közösségének megállapítását, miszerint az új típusú koronavírust nem ember állította elő.

Az amerikai hírszerzéseket tömörítő szervezet szerint vizsgálják, hogy a járvány „laboratóriumi baleset” következménye volt-e. 

Vajon van-e alapja Pompeo kijelentésének? Lehet-e hinni a Trump-kormánynak, amely hajlamos hangzatos, de nem feltétlenül a valóságra reflektáló kijelentéseket tenni, és előszeretettel megy bele heves szócsatákba a rivális nagyhatalmakkal?

Ez is csupán a politikai show része, vagy most többről van szó? 

Politikai játszmák

Az amerikai külügyminiszter vádja a jelek szerint főleg kormánya „vágyait” tartalmazza, valamint ellentmondani látszik hírszerzések és tudósok megállapításainak. Ugyanakkor nem kizárt, hogy van némi valóságalapja – biztos választ valószínűleg soha nem fogunk kapni.

A New York Times április végén arról írt, hogy magasrangú amerikai kormányzati tisztviselők nyomást gyakorolnak a hírszerző szolgálatokra az ügyben.

Olyan bizonyítékok keresését ösztönzik, amelyek alátámasztják azt a – mint az amerikai lap fogalmaz – „megalapozatlan elméletet”, miszerint a vírus egy vuhani állami laboratóriumból származik.

A hírszerzések szerint a politikai nyomás eltorzíthatja a jelentéseket,

amiket fegyverként használhat majd a Trump-kormány Kínával szemben.

Donald Trump és a republikánusok egyre hevesebben kritizálták a távol-keleti országot az elmúlt hetekben: az amerikai elnök kínai vírusnak nevezte a járványt, a Republikánusok Szenátusi Nemzeti Bizottsága pedig a Kína elleni támadások fokozását ajánlotta jelöltjeinek.

Az információs háborúból persze a távol-keleti ország sem maradt ki: kínai tisztviselők és lapok azt sugallják, hogy a járvány valójában az Egyesült Államokból indult el. (A teória szerint a vírust az amerikai hadsereg fejlesztette ki, majd megfertőzte vele a kínai várost a tavaly októberi vuhani Katonai Világjátékokon részt vevő delegációja segítségével.)

Visszatérve az amerikai külügyminiszter vádjára: a New York Times szerint a hírszerző szolgálatok többsége kétli, hogy meggyőző bizonyítékot lehet rá találni, tudósok szerint pedig

messze annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a vírus „nem laboratóriumi körülmények között”, állatról emberre terjedt.

Ez történt korábban a H.I.V., az Ebola és a SARS esetében is.

Nem ember alkotta 

Az amerikai lap szerint Pompeo állítása ellentmond a legtöbb virológus és hírszerző szolgálat azon megállapításának is, miszerint a vírust „nem ember készítette, és nem lett genetikailag módosítva.”

Ugyanakkor az elképzelhető – állítják tisztviselők, akik látták a titkos hírszerzési jelentéseket –, hogy egy dolgozó véletlenül elkapta a vírust a laboratóriumban egy fertőzött állat elpusztítása közben. Ez ugyanakkor csak egyike a vizsgált lehetőségeknek.

A tajvani hírszerzés csak abban biztos, hogy a vírus Kínából ered, pontos származási helyéről nincs információja.

A kezdeti információk arra utaltak, hogy a vírus a vuhani Huanan halpiacról indult ki      

- mondta Chiu Kuo-chen, a tajvani Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője múlt heti parlamenti meghallgatásán a Taipei Times szerint.

Arra a kérdésre, kiszivároghatott-e a vírus egy vuhani kutatólaborból, azt válaszolta:

Kínának két ilyen P4-es (a legmagasabb biztonsági szintű) kutató-laboratóriuma van, egy Vuhanban és egy Harbinban. Azt ugyanakkor még nem tudjuk, hogy végez-e víruskutatásokat és -kísérleteket más, titkos helyszíneken található laboratóriumokban.

Végezetül hozzátette: nem tudják, hogy mikor és honnan indult ki a vírus.

A kínai kormány mindig is tagadta – vagy ha úgy tetszik, cáfolta  –, hogy az organizmus a vuhani laboratóriumból származik. A Global Times kínai kormánylap hétfői vezércikke szerint az amerikai külügyminiszter blöfföl, és nincsenek bizonyítékai.

Veszélyes kutatások

Nyugati titkosszolgálatok egy friss jelentésükben ugyanakkor élesen kritizálják Kínát.

Az amerikai, brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi szolgálatok szövetsége által jegyzett dokumentum szerint a kínai hatóságok ignorálták az orvosok korai figyelmeztetéseit, bagatellizálták a járvány kiterjedtségét, cenzúrázták a híreket, vírusteszteket semmisítettek meg, valamint ellenőrizték a témában születő tudományos publikációkat.

A jelentés utal arra, hogy

egy vuhani laborban veszélyes kutatásokat végeznek denevérektől származó vírusokkal,

egyébként részben amerikai és ausztrál tudósokkal közösen.

A dokumentum szerint ugyanakkor abban a kérdésben, hogy onnan származik-e a vírus, a titkosszolgálatok között sincs egyetértés.    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Galgóczi Ágnes: a javuló adatok nem jelentik a járvány végét
MTI | 2021. május 9. 17:13
Napról napra javulnak a járványügyi adatok, csökken az elhunytak és kórházban kezeltek, lélegeztetésre szorulók száma, de ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
Makro / Külgazdaság Leolvadó sarkvidékek – Kínától félnek az oroszok és az ausztrálok
Káncz Csaba | 2021. május 9. 05:37
Orosz részről megjelent a félelem, hogy az északi tengeri útról Kína hamarosan kiszoríthatja őket.  Az ausztrálok úgy érzik, hogy akárcsak a Dél-kínai-tengeren, Peking az Antarktiszon sem veszi figyelembe a nemzetközi jogot és agresszívan borítja fel a status quót. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
depositphotos