TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Trump-kormány szerint a járvány egy kínai állami laborból indult ki, Kína szerint Washington blöfföl. A két ország között információs háború dúl, amelyben a hírszerzések is politikai eszközzé válhatnak. Csak annyi biztos, hogy semmi sem biztos.              

Jelentős bizonyíték van arra, hogy a koronavírus abból a vuhani laboratóriumból érkezett   

- ezekkel a szavakkal lepte meg a világot Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap este.

Kutatók a Vuhani Virológiai Intézetben (archív). EPA/SHEPHERD HOU Kutatók a Vuhani Virológiai Intézetben (archív). EPA/SHEPHERD HOU

Konkrétumok nélkül

Bár ilyen sajtóhírek már korábban is felreppentek, arra még nem volt példa, hogy a világ egyik vezető államának kormánya bizonyítékokra hivatkozva vonja kétségbe a hivatalos tudományos magyarázatot, miszerint a világjárvány egy vuhani halpiacról indult ki. (Vuhan egy közép-kínai város, ahol több mint tízmillióan élnek – a szerk.)

Az állítólagos bizonyítékokról Pompeo nem közölt konkrétumokat. Arra a kérdésre pedig nem válaszolt, hogy véletlenül vagy szándékosan engedhette ki a vírust a vuhani labor, ahol tudományos céllal kutatnak vírusokat.

Ugyanakkor azt sugallta, hogy a kínai hatalom titkol valamit.

Ezt a kérdést nem tudom megválaszolni, mivel a Kínai Kommunista Párt megtagadta az együttműködést a világ vezető egészségügyi szakértőivel

- fogalmazott az amerikai külügyminiszter az ABC-nek. Ugyanakkor elfogadta az Egyesült Államok Hírszerző Közösségének megállapítását, miszerint az új típusú koronavírust nem ember állította elő.

Az amerikai hírszerzéseket tömörítő szervezet szerint vizsgálják, hogy a járvány „laboratóriumi baleset” következménye volt-e. 

Vajon van-e alapja Pompeo kijelentésének? Lehet-e hinni a Trump-kormánynak, amely hajlamos hangzatos, de nem feltétlenül a valóságra reflektáló kijelentéseket tenni, és előszeretettel megy bele heves szócsatákba a rivális nagyhatalmakkal?

Ez is csupán a politikai show része, vagy most többről van szó? 

Politikai játszmák

Az amerikai külügyminiszter vádja a jelek szerint főleg kormánya „vágyait” tartalmazza, valamint ellentmondani látszik hírszerzések és tudósok megállapításainak. Ugyanakkor nem kizárt, hogy van némi valóságalapja – biztos választ valószínűleg soha nem fogunk kapni.

A New York Times április végén arról írt, hogy magasrangú amerikai kormányzati tisztviselők nyomást gyakorolnak a hírszerző szolgálatokra az ügyben.

Olyan bizonyítékok keresését ösztönzik, amelyek alátámasztják azt a – mint az amerikai lap fogalmaz – „megalapozatlan elméletet”, miszerint a vírus egy vuhani állami laboratóriumból származik.

A hírszerzések szerint a politikai nyomás eltorzíthatja a jelentéseket,

amiket fegyverként használhat majd a Trump-kormány Kínával szemben.

Donald Trump és a republikánusok egyre hevesebben kritizálták a távol-keleti országot az elmúlt hetekben: az amerikai elnök kínai vírusnak nevezte a járványt, a Republikánusok Szenátusi Nemzeti Bizottsága pedig a Kína elleni támadások fokozását ajánlotta jelöltjeinek.

Az információs háborúból persze a távol-keleti ország sem maradt ki: kínai tisztviselők és lapok azt sugallják, hogy a járvány valójában az Egyesült Államokból indult el. (A teória szerint a vírust az amerikai hadsereg fejlesztette ki, majd megfertőzte vele a kínai várost a tavaly októberi vuhani Katonai Világjátékokon részt vevő delegációja segítségével.)

Visszatérve az amerikai külügyminiszter vádjára: a New York Times szerint a hírszerző szolgálatok többsége kétli, hogy meggyőző bizonyítékot lehet rá találni, tudósok szerint pedig

messze annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a vírus „nem laboratóriumi körülmények között”, állatról emberre terjedt.

Ez történt korábban a H.I.V., az Ebola és a SARS esetében is.

Nem ember alkotta 

Az amerikai lap szerint Pompeo állítása ellentmond a legtöbb virológus és hírszerző szolgálat azon megállapításának is, miszerint a vírust „nem ember készítette, és nem lett genetikailag módosítva.”

Ugyanakkor az elképzelhető – állítják tisztviselők, akik látták a titkos hírszerzési jelentéseket –, hogy egy dolgozó véletlenül elkapta a vírust a laboratóriumban egy fertőzött állat elpusztítása közben. Ez ugyanakkor csak egyike a vizsgált lehetőségeknek.

A tajvani hírszerzés csak abban biztos, hogy a vírus Kínából ered, pontos származási helyéről nincs információja.

A kezdeti információk arra utaltak, hogy a vírus a vuhani Huanan halpiacról indult ki      

- mondta Chiu Kuo-chen, a tajvani Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője múlt heti parlamenti meghallgatásán a Taipei Times szerint.

Arra a kérdésre, kiszivároghatott-e a vírus egy vuhani kutatólaborból, azt válaszolta:

Kínának két ilyen P4-es (a legmagasabb biztonsági szintű) kutató-laboratóriuma van, egy Vuhanban és egy Harbinban. Azt ugyanakkor még nem tudjuk, hogy végez-e víruskutatásokat és -kísérleteket más, titkos helyszíneken található laboratóriumokban.

Végezetül hozzátette: nem tudják, hogy mikor és honnan indult ki a vírus.

A kínai kormány mindig is tagadta – vagy ha úgy tetszik, cáfolta  –, hogy az organizmus a vuhani laboratóriumból származik. A Global Times kínai kormánylap hétfői vezércikke szerint az amerikai külügyminiszter blöfföl, és nincsenek bizonyítékai.

Veszélyes kutatások

Nyugati titkosszolgálatok egy friss jelentésükben ugyanakkor élesen kritizálják Kínát.

Az amerikai, brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi szolgálatok szövetsége által jegyzett dokumentum szerint a kínai hatóságok ignorálták az orvosok korai figyelmeztetéseit, bagatellizálták a járvány kiterjedtségét, cenzúrázták a híreket, vírusteszteket semmisítettek meg, valamint ellenőrizték a témában születő tudományos publikációkat.

A jelentés utal arra, hogy

egy vuhani laborban veszélyes kutatásokat végeznek denevérektől származó vírusokkal,

egyébként részben amerikai és ausztrál tudósokkal közösen.

A dokumentum szerint ugyanakkor abban a kérdésben, hogy onnan származik-e a vírus, a titkosszolgálatok között sincs egyetértés.    

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél