BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. április 29. 17:52

Kína a színfalak mögött világszerte folytatja elképesztő politikai játszmáit a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. A világ legerősebb hadseregének vezetői eközben töredelmesen bevallják, hogy a láthatatlan ellenséggel szemben az első csatában csúnya vereséget szenvedtek. Káncz Csaba jegyzete.

Az Európai Néppárt (EPP) tegnap felszólította Josep Borellt, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, adjon magyarázatot arra, hogy kínai politikai nyomásra miért változtatta meg az EU a koronavírussal kapcsolatos jelentését. Az új változat ugyanis (amit az Európai Parlament nem hagyott jóvá) jobb színben tünteti fel Kínát a járványt érintő hírhamisítás területén.

Ezzel egyidőben a bizonyítottnak tűnő állami csalások miatt a brit kormány eltávolította Kínát azon hivatalos összehasonlító táblázatából, amely világszerte figyeli a koronavírus-halottak számát. A brit sajtó beszámolója szerint Vuhanban valójában 42 ezer ember esett áldozatául a vírusnak, nem pedig az állami propaganda által világgá kürtölt 3182.

Lebénítani a Biztonsági Tanácsot

Arról három hete számoltunk be részletesen ezeken a hasábokon, hogy Kína hogyan ejtette túszul az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét.

Mint azóta kiderült, Kína töltötte be a múlt hónapban az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki székét, és a koronavírus témáját nem tekintette biztonsági kérdésnek. Holott március végére az elhunytak megerősített száma már globális szinten átlépte a 40 ezret és António Guterres, az ENSZ főtitkára leszögezte: a járvány világszerte fokozza az instabilitást, a felkeléseket és a konfliktusokat.

A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök látogatást tesz egy vállalatnál a kelet-kínai Csousan kikötőjében 2020. március 29-én. MTI/AP/Hszinhua/Shen Hong A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök látogatást tesz egy vállalatnál a kelet-kínai Csousan kikötőjében 2020. március 29-én. MTI/AP/Hszinhua/Shen Hong

A Tanács aztán legyőzte Kína ellenállását, és főként német nyomásra április 9-én megtartotta első virtuális tanácskozását a járványról.

Számos szakértő szerint a járványnak komoly kihatása van a nemzetközi biztonságra, ezért a téma egyértelműen a Biztonsági Tanács mandátuma alá esik. Mint ahogyan a Tanács 2000-ben meg is vitatta az AIDS kihatását Afrika biztonságára.

Új biztonságpolitika kell

Valóban, az egyre inkább világossá válik, hogy a járvány hatására újra kell értékelni a globális és nemzeti biztonsági prioritásokat. Noha a világ 2003 óta szembesült a SARS, a Közel-keleti légúti koronavírus (MERS), az Ebola és a Zika vírus járványokkal, a politikai vezetők dollármilliárdokat öltek hagyományos fegyverekbe, mit sem törődve a közegészségüggyel. A tankok, a harci gépek és az anyahajók legénységei azonban most látványosan lebetegedtek.

A világ legerősebb hadseregének vezetői most töredelmesen bevallják, hogy a láthatatlan ellenséggel szemben az első csatában csúnya vereséget szenvedtek. John Hyten tábornok, a Pentagon egyesített vezérkarának helyettes vezetője ennek kapcsán kijelentette:

Ki kell találnunk, hogy miképpen működjünk és harcoljunk a koronavírusos világban.

Az idén 686 milliárd dollárból gazdálkodó Pentagonnak eközben azt is el kellett ismernie, hogy az amerikai hadseregnek csak 36 kórház áll a rendelkezésére – és ezek többsége harci sérülések kezelésére lett felkészítve, nem pedig fertőző betegségekre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Újabb szigorítás jön? Itt nézheti élőben a bejelentést!
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
hírlevél