Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A WHO főigazgatójának lemondását már 720 ezren követelik, miközben egy republikánus szenátor a „kommunista főigazgató” azonnali kirúgására szólított fel. Most üthet vissza az, hogy Trump nagy ívben tesz a nemzetközi szervezetekre, és február végén már 100 millió dolláron állt az USA tagdíjfizetési hátraléka a WHO felé. Káncz Csaba jegyzete.

Kína 39 új koronavírus fertőzöttet jelentett vasárnap, akik közül 38-an külföldről léptek az ország területére.

Az utóbbi napok intézkedései bizonyítani látszanak, hogy a kommunista hatóságok hamis adatokkal vezetik félre a világot. Peking egy hete „győzelmet” hirdetett a koronavírus-járvány fölött. De március 27-én bezáratta az ország összes színházát, miközben éppen az előző héten nyitotta ki őket újra.

Peking kollaboránsa

Érdekes módon 21 millió mobiltelefon-számot is töröltek Kínában az elmúlt három hónapban. Mindezek arra utalnak, hogy az amerikai hírszerzés nem a levegőbe beszél, amikor a kínai kormányt a járvány adatainak durva meghamisításával vádolja.

Washington és Peking között újra izzik a feszültség, és a kínai kommunista párt szócsöve nagy arccal kijelentette:

A COVID-19 koronavírus körüli mellényúlások az amerikai évszázad végét jelzik.

Tedrosz Adhanom WHO-főigazgató és Hszi Csin-Ping, a Kínai Népköztársaság elnöke 2020. január 28-án, Pekingben. (Fotó: Naohiko Hatta/AP)
Tedrosz Adhanom WHO-főigazgató és Hszi Csin-Ping, a Kínai Népköztársaság elnöke 2020. január 28-án, Pekingben. (Fotó: Naohiko Hatta/AP)

Ennek a kapcsán az amerikai nagypolitika figyelmének középpontjába került Tedros Adhanom Ghebreyesus, aki a WHO főigazgatójaként az utóbbi hónapokban folyamatosan áradozott a kínai intézkedésekről és a pekingi vezetés nyíltságáról – miközben bizonyított tény Peking több hetes elhallgatása múlt decemberben.

A főigazgató lemondását egy globális petíció keretében már 720 ezren követelik, miközben Martha McSally republikánus szenátor is a „kommunista főigazgató” azonnali kirúgására szólított fel a napokban.

A WHO azzal is a kritikák kereszttüzébe került, hogy csak március közepén hirdette ki a globális járványt, amikor az már több, mint 100 országban jelen volt.

Tajvanon és Hongkongban óriási felháborodást váltott ki a WHO főigazgató-helyttese, Bruce Aylward interjúja is, aki egy Tajvanra vonatkozó kérdésnél megszakította az interjút.

Márpedig, ha van a világon kiemelkedően sikeres ország a járvány leküzdésére, az éppen Tajvan. A szigetország már nagyon korán jelezte a WHO-nak, hogy a koronavírus emberről emberre terjed, de az ENSZ szervezete sokáig Peking álláspontját támogatta, miszerint erre semmilyen jel nem utal.

Trump világnézete visszaüt

Ha megnézzük a WHO pénzügyeit, akkor Kína befolyásos lobbijának első pillantásra nincsen nyoma. Az Egyesült Államok hivatalosan messze a legtöbbet befizető tagállam a maga 30 százalékos részesedésével, amelyet az Egyesült Királyság, Németország és Japán követ. Kína csupán a közös költségvetés 0,44 százalékáért felel.

Ha viszont megnézzük a tényleges tagállami befizetéseket, akkor egy másfajta kép bontakozik ki. Trump elnök ugyanis nagy ívben tesz a nemzetközi szervezetekre és február végén már 100 millió dolláron állt az USA tagdíjfizetési hátraléka a WHO felé, amelynek jó része még 2019-ből húzódott át. Peking viszont időben befizette tavalyi tagdíját is.

Kína következetesen használja ki Washington érdektelenségét a nemzetközi diplomácia síkján, és az ENSZ többi tagszervezeténél is konzekvensen építi ki hadállásait:

jelenleg 15 ENSZ-ügynökség közül 4-nél már kínai vezetőt találunk.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Makro / Külgazdaság Az idős otthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Makro / Külgazdaság Mekkora ütést kaptak a magyar szállodák a kijárási tilalom miatt?
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:44
A vendégéjszakák száma 2019 novemberéhez képest 85 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma a kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal csökkent
Makro / Külgazdaság Döntött az Európai Bizottság a Richter gyógyszeréről
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 09:58
Eszerint a méhmióma kezelésére alkalmazott Esmya ezután csak olyan, menopauzát el nem ért nők méhmiómájának kezelésére használható, akik esetében a műtéti kezelés (ideértve a méhmióma embolizációját is) nem alkalmazható, vagy az nem volt sikeres. Az Esmya nem alkalmazható a méhmióma műtéti beavatkozást megelőző tüneti kezelésre.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb 111 magyar áldozat
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 08:59
1 513 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 349 149 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Milliárdokat mozgatott meg a kormány éjjel
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 07:15
A csütörtök éjjel megjelent kormányhatározat ismét jelentős forrásokat csoportosított át az idei költségvetésben. 
Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb focilufiját fújták, most kidurrantják
Marosi Gergely | 2021. január 15. 05:49
Költség- és bérplafon, névváltoztatások, távozó sztárjátékosok - véget ért az "arany dollárok" korszaka a kínai labdarúgásban. Kína a sportág történetének egyik legnagyobb pénzügyi lufiját fújta fel, de most kipukkantja azt. Hszi Csin-ping elnök és pártfőtitkár szenvedélye a labdarúgás; a kínaiak pénzt és energiát nem kímélnek, ha a futballfejlesztésről van szó, de megvalósul-e a grandiózus terv - esztelen költekezés nélkül?
Makro / Külgazdaság 657 millió forinttal gyarapodott az MNB Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2021. január 14. 17:57
Biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárták az utolsó negyedévet.
Makro / Külgazdaság Így költ az Orbán-kormány: ötször több megy sportra, mint szakrendelőkre
Székely Sarolta | 2021. január 14. 17:39
A költségvetési zárszámadások alapján világosan kirajzolódik, hogy az Orbán-kormány regnálása alatt gyakorlatilag folyamatos a forráskivonás az egészségügy bizonyos területeiről, miközben sportra jelentősen több pénzt fordított a kormány. Rendelői, orvosi, fogorvosi ellátásra már kevesebb mint a sportköltések ötöde jutott 2019-ben. Nem sokat változik a kép akkor sem, ha az oktatás területén elköltött költségvetési kiadásokat vizsgáljuk.
Friss
hírlevél