<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A WHO főigazgatójának lemondását már 720 ezren követelik, miközben egy republikánus szenátor a „kommunista főigazgató” azonnali kirúgására szólított fel. Most üthet vissza az, hogy Trump nagy ívben tesz a nemzetközi szervezetekre, és február végén már 100 millió dolláron állt az USA tagdíjfizetési hátraléka a WHO felé. Káncz Csaba jegyzete.

Kína 39 új koronavírus fertőzöttet jelentett vasárnap, akik közül 38-an külföldről léptek az ország területére.

Az utóbbi napok intézkedései bizonyítani látszanak, hogy a kommunista hatóságok hamis adatokkal vezetik félre a világot. Peking egy hete „győzelmet” hirdetett a koronavírus-járvány fölött. De március 27-én bezáratta az ország összes színházát, miközben éppen az előző héten nyitotta ki őket újra.

Peking kollaboránsa

Érdekes módon 21 millió mobiltelefon-számot is töröltek Kínában az elmúlt három hónapban. Mindezek arra utalnak, hogy az amerikai hírszerzés nem a levegőbe beszél, amikor a kínai kormányt a járvány adatainak durva meghamisításával vádolja.

Washington és Peking között újra izzik a feszültség, és a kínai kommunista párt szócsöve nagy arccal kijelentette:

A COVID-19 koronavírus körüli mellényúlások az amerikai évszázad végét jelzik.

Tedrosz Adhanom WHO-főigazgató és Hszi Csin-Ping, a Kínai Népköztársaság elnöke 2020. január 28-án, Pekingben. (Fotó: Naohiko Hatta/AP)Tedrosz Adhanom WHO-főigazgató és Hszi Csin-Ping, a Kínai Népköztársaság elnöke 2020. január 28-án, Pekingben. (Fotó: Naohiko Hatta/AP)

Ennek a kapcsán az amerikai nagypolitika figyelmének középpontjába került Tedros Adhanom Ghebreyesus, aki a WHO főigazgatójaként az utóbbi hónapokban folyamatosan áradozott a kínai intézkedésekről és a pekingi vezetés nyíltságáról – miközben bizonyított tény Peking több hetes elhallgatása múlt decemberben.

A főigazgató lemondását egy globális petíció keretében már 720 ezren követelik, miközben Martha McSally republikánus szenátor is a „kommunista főigazgató” azonnali kirúgására szólított fel a napokban.

A WHO azzal is a kritikák kereszttüzébe került, hogy csak március közepén hirdette ki a globális járványt, amikor az már több, mint 100 országban jelen volt.

Tajvanon és Hongkongban óriási felháborodást váltott ki a WHO főigazgató-helyttese, Bruce Aylward interjúja is, aki egy Tajvanra vonatkozó kérdésnél megszakította az interjút.

Márpedig, ha van a világon kiemelkedően sikeres ország a járvány leküzdésére, az éppen Tajvan. A szigetország már nagyon korán jelezte a WHO-nak, hogy a koronavírus emberről emberre terjed, de az ENSZ szervezete sokáig Peking álláspontját támogatta, miszerint erre semmilyen jel nem utal.

Trump világnézete visszaüt

Ha megnézzük a WHO pénzügyeit, akkor Kína befolyásos lobbijának első pillantásra nincsen nyoma. Az Egyesült Államok hivatalosan messze a legtöbbet befizető tagállam a maga 30 százalékos részesedésével, amelyet az Egyesült Királyság, Németország és Japán követ. Kína csupán a közös költségvetés 0,44 százalékáért felel.

Ha viszont megnézzük a tényleges tagállami befizetéseket, akkor egy másfajta kép bontakozik ki. Trump elnök ugyanis nagy ívben tesz a nemzetközi szervezetekre és február végén már 100 millió dolláron állt az USA tagdíjfizetési hátraléka a WHO felé, amelynek jó része még 2019-ből húzódott át. Peking viszont időben befizette tavalyi tagdíját is.

Kína következetesen használja ki Washington érdektelenségét a nemzetközi diplomácia síkján, és az ENSZ többi tagszervezeténél is konzekvensen építi ki hadállásait:

jelenleg 15 ENSZ-ügynökség közül 4-nél már kínai vezetőt találunk.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-re? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos