BUX
36 081.46
+0.57%
+206.00
OTP
10 760.00
+3.76%
+390.00
MOL
1 935.00
-1.78%
-35.00
RICHTER
6 690.00
-1.76%
-120.00
MTELEKOM
398.00
+1.27%
+5.00
 
2020. április 7. 09:52

A WHO főigazgatójának lemondását már 720 ezren követelik, miközben egy republikánus szenátor a „kommunista főigazgató” azonnali kirúgására szólított fel. Most üthet vissza az, hogy Trump nagy ívben tesz a nemzetközi szervezetekre, és február végén már 100 millió dolláron állt az USA tagdíjfizetési hátraléka a WHO felé. Káncz Csaba jegyzete.

Kína 39 új koronavírus fertőzöttet jelentett vasárnap, akik közül 38-an külföldről léptek az ország területére.

Az utóbbi napok intézkedései bizonyítani látszanak, hogy a kommunista hatóságok hamis adatokkal vezetik félre a világot. Peking egy hete „győzelmet” hirdetett a koronavírus-járvány fölött. De március 27-én bezáratta az ország összes színházát, miközben éppen az előző héten nyitotta ki őket újra.

Peking kollaboránsa

Érdekes módon 21 millió mobiltelefon-számot is töröltek Kínában az elmúlt három hónapban. Mindezek arra utalnak, hogy az amerikai hírszerzés nem a levegőbe beszél, amikor a kínai kormányt a járvány adatainak durva meghamisításával vádolja.

Washington és Peking között újra izzik a feszültség, és a kínai kommunista párt szócsöve nagy arccal kijelentette:

A COVID-19 koronavírus körüli mellényúlások az amerikai évszázad végét jelzik.

Tedrosz Adhanom WHO-főigazgató és Hszi Csin-Ping, a Kínai Népköztársaság elnöke 2020. január 28-án, Pekingben. (Fotó: Naohiko Hatta/AP) Tedrosz Adhanom WHO-főigazgató és Hszi Csin-Ping, a Kínai Népköztársaság elnöke 2020. január 28-án, Pekingben. (Fotó: Naohiko Hatta/AP)

Ennek a kapcsán az amerikai nagypolitika figyelmének középpontjába került Tedros Adhanom Ghebreyesus, aki a WHO főigazgatójaként az utóbbi hónapokban folyamatosan áradozott a kínai intézkedésekről és a pekingi vezetés nyíltságáról – miközben bizonyított tény Peking több hetes elhallgatása múlt decemberben.

A főigazgató lemondását egy globális petíció keretében már 720 ezren követelik, miközben Martha McSally republikánus szenátor is a „kommunista főigazgató” azonnali kirúgására szólított fel a napokban.

A WHO azzal is a kritikák kereszttüzébe került, hogy csak március közepén hirdette ki a globális járványt, amikor az már több, mint 100 országban jelen volt.

Tajvanon és Hongkongban óriási felháborodást váltott ki a WHO főigazgató-helyttese, Bruce Aylward interjúja is, aki egy Tajvanra vonatkozó kérdésnél megszakította az interjút.

Márpedig, ha van a világon kiemelkedően sikeres ország a járvány leküzdésére, az éppen Tajvan. A szigetország már nagyon korán jelezte a WHO-nak, hogy a koronavírus emberről emberre terjed, de az ENSZ szervezete sokáig Peking álláspontját támogatta, miszerint erre semmilyen jel nem utal.

Trump világnézete visszaüt

Ha megnézzük a WHO pénzügyeit, akkor Kína befolyásos lobbijának első pillantásra nincsen nyoma. Az Egyesült Államok hivatalosan messze a legtöbbet befizető tagállam a maga 30 százalékos részesedésével, amelyet az Egyesült Királyság, Németország és Japán követ. Kína csupán a közös költségvetés 0,44 százalékáért felel.

Ha viszont megnézzük a tényleges tagállami befizetéseket, akkor egy másfajta kép bontakozik ki. Trump elnök ugyanis nagy ívben tesz a nemzetközi szervezetekre és február végén már 100 millió dolláron állt az USA tagdíjfizetési hátraléka a WHO felé, amelynek jó része még 2019-ből húzódott át. Peking viszont időben befizette tavalyi tagdíját is.

Kína következetesen használja ki Washington érdektelenségét a nemzetközi diplomácia síkján, és az ENSZ többi tagszervezeténél is konzekvensen építi ki hadállásait:

jelenleg 15 ENSZ-ügynökség közül 4-nél már kínai vezetőt találunk.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Makro / Külgazdaság Az áprilisi termelői árakat is megfertőzte a koronavírus
MTI | 2020. június 2. 09:52
A belföldiek csökkentek, az ipari export árai nőttek.
Makro / Külgazdaság Jelentősen csökkent a külkereskedelmi többletünk márciusban
MTI | 2020. június 2. 09:41
343 millió euróval lett kevesebb.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csaknem nyolcmilliárd euróból tesztelhetnek a németek
Wéber Balázs | 2020. június 2. 09:06
Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Májusban is szenvedett a magyar feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:01
Bár májusban emelkedett a magyar beszerzési menedzser index értéke, az még a feldolgozóipar további zsugorodását jelzi. 
Makro / Külgazdaság Megrendülő amerikai köztársaság - Trump új rezsimet akar
Káncz Csaba | 2020. június 2. 06:04
A jelenlegi válságot kihasználva Trump tovább gyengítheti a köztársaság intézményrendszerét és közelebb sodródhat egy félkatonai, autokratikus modellhez. Az amerikai társadalmi rendszer megrendülése elképesztő vehemenciával hozta ki a kritikus és kárövendő hangokat a világ több térségében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Többet vásároltunk pünkösd előtt, mint húsvétkor
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 05:56
Visszatért az élet az áruházakba, egyre jobban megtelnek a kosarak, a pünkösdi hosszú hétvége előtt arányaiban sokkal többet és nagyobb összegekben vásárolt a lakosság, mint a húsvétot megelőző napokban - írta a Magyar Nemzet kedden.
Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
hírlevél