<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az európai tőzsdéken nincs igazán irány, a piacok a délutáni amerikai foglalkoztatási adatra várnak. A BUX esik, négyből három részvény lefelé megy, de a forint erősebb lett. Három nagy pofont is kaptak az olajmultik, de egyelőre az árfolyamuk stabil. Újraindulni látszik a GameStop-sztori.

A tegnapi szerény amerikai indexemelkedést ma Európában vegyes hangulat követi, a német DAX index 0,4 százalékkal esik, a francia CAC ugyanennyivel esik, míg a brit mutató stagnál. Az amerikai határidős indexek mínuszban vannak, a piacok főleg arra várnak, hogy a legújabb ottani munkaerő-piaci adatok kijöjjenek délután.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal esett, a Richter és az OTP 1,0, a Telekom 0,7 százalékos süllyedése, a Mol 0,3 százalékos emelkedése mellett. Jelentése után három százalékkal drágul az AutoWallis. A forint erősödött ma, az euró 348,90. Süllyed az olaj és a nemesfémek ára, de emelkedik a réz.

Árfolyamok és grafikonok

Elszállt az Airbus, visszahullott a Norwegian

Európában vegyes vállalati hírek érkeztek, a legjobb közülük az Airbust érinti. A repülőgép-gyártó hat-hét százalékkal megy fel, miután a megrendeléseinek bővüléséről számolt be, és veszik a beszállítóit is (MTU Aero, Rolls-Royce, Meggitt).

 • Két százalékkal esik a Puma, miután egy nagyrészvényes részesedése csökkentése mellett döntött.
 • A Bayer a Monsanto-tól örökölt peres ügyeiben megint rossz fordulat várható, a papír süllyed.
 • Az AstraZenecától az EU minden egyes elmaradt oltás után tíz eurót követelhet, ennek ellenére a részvény csak kis mértékben süllyed.
 • A Norwegian légitársaság árfolyama szerdán robbant arra a hírre, hogy elhagyhatja a csődvédelmet, de csütörtökön ismét durván visszahullott.

Airbus (Pixabay.com)
Airbus (Pixabay.com)

Olajgigászok szörnyű napja, de győzelem a Földnek?

Három nagy pofont is kaptak a nagy olajmultik (a Big Oil) tegnap a SeekingAlpha szerint.

 • Az Exxon Mobil (XOM) két igazgatósági helyet kellett átengedjen egy aktivista fedezeti alapnak.
 • A Chevron (CVX) részvényesei a károsanyag-kibocsátás további csökkentésére szavaztak
 • A Royal Dutch Shell (RDS.A) esetében pedig egy holland bíróság elégtelennek ítélte meg a kitűzött kibocsátás-csökkentési célokat.

Az Exxon igazgatótanácsában történt változás is a klímaváltozással kapcsolatos növekvő részvényesi aggodalmakra adott válasz. A cég ugyanis évek óta nem tud jó megtérülést biztosítani tulajdonosainak a fosszilis tüzelőanyagokból, és nem kap hitelt a fenntarthatóságra összpontosító partnerektől, mert nem fektetett be megújuló energiába.

Az iShares MSCI Global Energy Producers olajrészvény-ETF (FILL) (Tradingview.com)
Az iShares MSCI Global Energy Producers olajrészvény-ETF (FILL) (Tradingview.com)

A kontrariánusok dicsérete?

Az említett cikk szerint a mai üzenet egyértelmű, a cégeknek a károsanyag-kibocsátást haladéktalanul csökkenteniük kell. A fejlemények ellenére a főleg olajmultikat vásároló iShares MSCI Global Energy Producers ETF (FILL) árfolyama tegnap is emelkedett, ami megfelel a hónapok óta tartó trendnek. De még nem érte el a 2020 eleji szintet.

Egy másik érdekes írás szerint nem biztos, hogy rossz ötlet nehéz helyzetben levő iparágakba fektetni. Amióta például az Exxon kikerült a Dow Jones Ipari Áltagból 2020 augusztusában, a részvény 54 százalékkal ment fel. A helyére került SalesForce (CRM) viszont 16 százalékkal süllyedt. Az amerikai földgáz-ellátásban részt vevő fontosabb cégek (kezdőbetűikkel RACES) pedig a FAANG-részvényeket (a technológiai nagyágyúkat) is lekörözték.

A GameStop-sztori újraindul?

Jelentős veszteségeket szenvedtek el tegnap az AMC és Gamestop esésére fogadó befektetők az Equilor Befektetési Zrt. szerint. A “Reddit-fórumos” kisbefektetők két kedvenc részvénye tegnap 19, illetve 16 százalékot emelkedett, ez az S3 Partners számításai szerint 291, illetve 383 millió dolláros veszteséget jelent shortosok számára.

A cég számításai alapján az idei évben már 8,1 milliárd dollárt is meghaladja a short pozíciókon elszenvedett veszteség. Tegnap olyan információk kerültek elő, amelyek alapján ismét emelkedik a short-állomány az AMC részvényében.

Jelentett a Zwack, interjúzott a Richter

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója interjút adott a HVG-nek, eszerint 2021-ben öt százalék körüli bevételnövekedést vár – foglalta össze a KBC Equitas. Nem számol negyedik járványhullámmal. A cég célja akkor tartható, ha a devizaárfolyamok nem szállnak el. Idén két készítményt tervez bevezetni a Richter, mindkettő vezető nőgyógyászati termék lehet.

Gyorsjelentésében a Zwack a vendéglátóhelyek zárva tartása ellenére is tudott növekedést elérni. Ez a kiskereskedelmi forgalom megugrásának köszönhető, főleg húsvét előtt. Viszont a költségek is megugrottak, így 414 millió forintos nettó veszteséggel zárt. Viszont részvényenként 700 forint osztalékot fizethet a tavalyi 300 után.

Jó minősítést kapott a hazai gyógyszergyár

A Richter bejelentette, hogy a Növekedési Kötvényprogramban kibocsátani tervezett kötvényeinek hitelminősítését felkérésére a Scope Ratings GmbH elvégezte. Legfeljebb 70 milliárd forint értékű kötvény kibocsátásával számolt, így a minősítés BBB+ lett. Ami “hat fokozattal magasabb osztályú, mint az MNB által elvárt minimum szint” – tették hozzá.

Az Amazon megveszi James Bondot

Bár már korábban megszellőztették, most hivatalossá vált, hogy az Amazon felvásárolja az MGM filmstúdiót, és pontosították az árat kissé lefelé, 8,45 milliárd dollárra. Ezzel a vevő nyilván streaming platformját, a Prime Video-t erősíti, többek között a James Bond vagy a Rocky filmekkel. Jobban ringbe tud szállni az HBO-val, a Netflix vagy a Disney stúdiókkal a streaming piacon.

A digitális jegybanki pénzeké a jövő?

A Consensus nevű nemzetközi fintech-konferencia harmadik napján a pénz jövőjéről volt szó, abban a legtöbben egyetértettek, hogy ez az jövő digitális. Sokan a digitális jegybanki fizetőeszközök (CBDC) elterjedését várják. Mások a stabilizált kriptodevizákat tolják előtérbe. A legfrissebb adatok szerint a központi bankok közel 80 százaléka vizsgálja a CBDC felhasználási lehetőségeit.

A nagy gazdaságok, mint Kína, Japán, az EU és az Egyesült Államok jegybankjai a kutatás és fejlesztés különböző szakaszaiban járnak. Ma a Mauritiusi Bank elnöke közölte, hogy az év végéig CBDC-t indítana. Aktív kutatás folyik többek között Kambodzsában, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben. Tavaly a Bahama-szigetek bekerült a történelembe, mint az első olyan nemzet, amely működő digitális pénzrendszerrel rendelkezik írja a Coindesk hírlevele.

Euró és bitcoin (Pixabay.com)
Euró és bitcoin (Pixabay.com)

Carl Icahn is beszáll a kriptó-bizniszbe

A kriptodeviza-piac egy nagyon viharos és fájdalmas zuhanásokat hozó hét után megnyugodni látszik, az árak ma enyhe mínuszban vannak. Fontosabb hírek:

 • Carl Icahn milliárdos, tőkepiaci guru is úgy nyilatkozott, hogy cége nemsokára nagy kriptodeviza-piaci befektetést fog eszközölni.
 • Kínához hasonlóan egy másik jelentős szereplő, Irán is felfüggeszti a kriptodeviza-bányászatot szeptember 22-ig, a gyakori áramkimaradásokra hivatkozva. Ugyanakkor engedélyezi, hogy az importőrök kriptóval fizessenek.
 • A PayPal bejelentette, hogy a nála vásárolt kriptodevizákat el is lehet majd transzferálni máshová. Eddig csak ott lehetett értékesíteni.
 • Az Apple olyan vezető menedzsert keres, aki az alternatív fizetési módok mellett a kriptodevizák terén is jártasságot szerzett.

Jelentett az AutoWallis

Árbevételének 142 százalékos, EBITDA-jának 188 százalékos bővüléséről számolt be az AutoWallis első negyedéves vezetőségi jelentésében. Az autós vállalat nagy- és kiskereskedelmi üzletága

a koronavírus-járvány harmadik hullámának kedvezőtlen hatásai ellenére jelentős növekedést mutatott. A 2019-ben közzétett stratégiában meghatározott célokat meghaladó mértékű növekedés a tavaly végrehajtott tranzakcióknak és az organikus fejlődésnek egyaránt köszönhető. A társaság 2021-ben 230-253 milliárd forint közötti árbevétellel és 5,7-6,3 milliárd forint közötti EBITDA-val számol írják.

A teljes átfogó eredmény 406 millió forint nyereség lett, 1,15 forint részvényenként, szemben a 2020-as év ugyanezen időszakában elért 582 milliós veszteséggel. Ez azonban különböző “átmeneti és egyszeri hatásokat tartalmaz”, mint a forint árfolyam-változása vagy a kamatkiadások.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10565 10535 10770 -1,49% 0 0 4 451 433 345 Ft 2023-02-06 17:09:14
MOL 2682 2680 2744 -2,12% 0 0 860 237 796 Ft 2023-02-06 17:08:52
MTELEKOM 370 370 377 -1,46% 0 0 53 159 086 Ft 2023-02-06 17:06:36
RICHTER 8070 7965 8170 -0,37% 0 0 2 430 189 850 Ft 2023-02-06 17:05:04
OPUS 130 126 132 0,00% 0 0 35 717 853 Ft 2023-02-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG