<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.

Európában ma nem sokat mozogtak a tőzsdék, a német DAX index szerény pluszból szerény, 0,1 százalékos mínuszba ment át. Párizsban 0,3 százalékos emelkedés volt, Londonban viszont szintén kissé csökkent az index. Az USA-ban nagyon szép emelkedést produkálnak a tőzsdék, az S&P 500 index 1,7, A Nasdaq 100 mutató 1,9 százalékkal megy fel.

Itthon a BUX index ezúttal felülteljesítette Európát, fél százalékos pluszban zárt, főleg a Richter húzta, amely 2,1 százalékkal drágult. Az OTP 0,8 százalékkal ment fel, de a Mol 1,3 százalékkal süllyedt, a Telekom is 1,4 százalékkal esett. A forint alig változott (357,30 forint az euró ára). Az arany egy, az ezüst és a platina két százalékos ugrást mutat, az olaj viszont fél százalék körüli mínuszban mozog.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Molnak a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram keretein belül, minősített befektetők részére, maximum 36,6 milliárd forint összegben, tíz éves lejáratú kötvényt áll szándékában kibocsátani tette közzé az olajcég.

Az olaj rossz teljesítményhez hozzájárul, hogy az OPEC-kartell legutóbbi előrejelzése meglehetősen borúlátó volt. A múlt heti amerikai készletadat is magasabb volt a vártnál.

Vége az olaj korszaknak?

Ezt a kérdést nem akárki tette fel, hanem a British Petrol (BP), az  egyik legnagyobb olajóriás. A történelemben először csökkent a fosszilis energiahordozók iránti kereslet az idén – írta az N-Tv.de.

A társaság abból indul ki, hogy a járvány miatt összeomlott olajfelhasználás a következő években, az utazási korlátozások feloldása után is csak részben fog magához térni. Ehhez hozzájárul a fokozott otthoni munkavégzés, ami kisebb energiafelhasználást igényel. Ráadásul a kormányok klímapolitikája is a megújuló energiahordozók felé tereli a keresletet. A 111 éves vállalat saját prognózisa alapján a jövőben teljes egészében a megújuló energiaforrásokra akar koncentrálni. Na nem egyik napról a másikra, de a század közepére, azaz körülbelül 30 év alatt szeretne oda jutni, hogy tevékenységének széndioxid-kibocsátását nullára redukálja.

A részvényesek ezt az elemzést mindenesetre nem nagyon kedvelték, az árfolyam majdnem két százalékkal esett. Több más olajcég is csatlakozott, másfél és két százalék közötti süllyedést mutatott a Royal Dutch Shell és a Total részvénye is.

Felvásárlási hullám húzta a tőzsdéket

Egész nap két fő tényezővel magyarázták, hogy az amerikai tőzsdéken ilyen jó a hangulat. Az egyik, hogy valóságos vállalatfelvásárlási hullám bontakozott ki. Egyrészt az Oracle szoftveróriás beszáll a TikTok amerikai üzletágába, bár a részletek még nem ismeretesek.

A Trump-kormányzat annyit közölt, hogy a héten megvizsgálják a kérdést. Sok a bizonytalanság, egyáltalán nem biztos, hogy az Oracle egyáltalán vevői szerepbe kerül. Ráadásul kétféle határidő is forgalomban van, szeptember 15-e és egy szeptember 20-a, a pénzügyminiszter legutóbb 20-át említettírta a Marketwatch.com.

TikTok (Pixabay.com)TikTok (Pixabay.com)

Az Nvidia megveszi az Arm nevű chipgyártót az Softbanktól, hihetetlen összegért, 40 milliárd dollárért. A Gilead gyógyszercég felvásárol egy rákterápiával foglalkozó vállalatot, a cseh fő tulajdonos pedig nagyobb részesedést szeretne vásárolni a Metro áruházláncban.

Csak a bizonytalanság biztos

A másik jó hír mára az volt, hogy az AstraZeneca és az oxfordi egyetem közös oltóanyagának kísérleteit folytatják a múlt heti kényszerszünet után. A Pfizer vezére is kijelentette, hogy az év végére lehet oltás az Egyesült Államokban.

Ugyanakkor van egy sor bizonytalanság is, rengeteg makroadat érkezik a héten, és a szerdai Fed-ülés előtt sokan nem mernek új részvény-pozíciókat vállalni. Pénteken ráadásul kifut egy sor határidős és opciós termék, “tripla boszorkánypéntek” lesz, ami hozhat plusz ingadozást, volatilitást a piacokra. Európának valószínűleg az sem tesz jót, hogy ismét erősödött az euró és gyengült a dollár. Ezen kívül kontinensünk a napokban átvette a vezető szerepet az Amerikai Egyesült Államoktól, ismét földrészünkön jegyzik fel a legtöbb új koronavírus-fertőzést.

Leépítéseket jelentett az Airbus is

Az európai repülőgépgyártó rossz hírt jelentett be, vezetője szerint leépítésekre is szükség lehet a tervezett, 15 ezer fős létszámcsökkentés eléréséhez. Eddig abban reménykedtek, hogy erre nem lesz szükség, az önkéntes kilépések segítségével is meg lehet majd oldani ezt a csökkentést. A változás fő oka, hogy a nyár folyamán a légiközlekedés nem tért magához annyira, ahogyan azt korábban remélték. A válság valószínűleg mélyebb lesz, és tovább tart, mint ahogy eddig hitték. A részvény 3,6 százalékkal emelkedett Párizsban.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG