TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.

Európában ma nem sokat mozogtak a tőzsdék, a német DAX index szerény pluszból szerény, 0,1 százalékos mínuszba ment át. Párizsban 0,3 százalékos emelkedés volt, Londonban viszont szintén kissé csökkent az index. Az USA-ban nagyon szép emelkedést produkálnak a tőzsdék, az S&P 500 index 1,7, A Nasdaq 100 mutató 1,9 százalékkal megy fel.

Itthon a BUX index ezúttal felülteljesítette Európát, fél százalékos pluszban zárt, főleg a Richter húzta, amely 2,1 százalékkal drágult. Az OTP 0,8 százalékkal ment fel, de a Mol 1,3 százalékkal süllyedt, a Telekom is 1,4 százalékkal esett. A forint alig változott (357,30 forint az euró ára). Az arany egy, az ezüst és a platina két százalékos ugrást mutat, az olaj viszont fél százalék körüli mínuszban mozog.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Molnak a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram keretein belül, minősített befektetők részére, maximum 36,6 milliárd forint összegben, tíz éves lejáratú kötvényt áll szándékában kibocsátani tette közzé az olajcég.

Az olaj rossz teljesítményhez hozzájárul, hogy az OPEC-kartell legutóbbi előrejelzése meglehetősen borúlátó volt. A múlt heti amerikai készletadat is magasabb volt a vártnál.

Vége az olaj korszaknak?

Ezt a kérdést nem akárki tette fel, hanem a British Petrol (BP), az  egyik legnagyobb olajóriás. A történelemben először csökkent a fosszilis energiahordozók iránti kereslet az idén – írta az N-Tv.de.

A társaság abból indul ki, hogy a járvány miatt összeomlott olajfelhasználás a következő években, az utazási korlátozások feloldása után is csak részben fog magához térni. Ehhez hozzájárul a fokozott otthoni munkavégzés, ami kisebb energiafelhasználást igényel. Ráadásul a kormányok klímapolitikája is a megújuló energiahordozók felé tereli a keresletet. A 111 éves vállalat saját prognózisa alapján a jövőben teljes egészében a megújuló energiaforrásokra akar koncentrálni. Na nem egyik napról a másikra, de a század közepére, azaz körülbelül 30 év alatt szeretne oda jutni, hogy tevékenységének széndioxid-kibocsátását nullára redukálja.

A részvényesek ezt az elemzést mindenesetre nem nagyon kedvelték, az árfolyam majdnem két százalékkal esett. Több más olajcég is csatlakozott, másfél és két százalék közötti süllyedést mutatott a Royal Dutch Shell és a Total részvénye is.

Felvásárlási hullám húzta a tőzsdéket

Egész nap két fő tényezővel magyarázták, hogy az amerikai tőzsdéken ilyen jó a hangulat. Az egyik, hogy valóságos vállalatfelvásárlási hullám bontakozott ki. Egyrészt az Oracle szoftveróriás beszáll a TikTok amerikai üzletágába, bár a részletek még nem ismeretesek.

A Trump-kormányzat annyit közölt, hogy a héten megvizsgálják a kérdést. Sok a bizonytalanság, egyáltalán nem biztos, hogy az Oracle egyáltalán vevői szerepbe kerül. Ráadásul kétféle határidő is forgalomban van, szeptember 15-e és egy szeptember 20-a, a pénzügyminiszter legutóbb 20-át említettírta a Marketwatch.com.

TikTok (Pixabay.com) TikTok (Pixabay.com)

Az Nvidia megveszi az Arm nevű chipgyártót az Softbanktól, hihetetlen összegért, 40 milliárd dollárért. A Gilead gyógyszercég felvásárol egy rákterápiával foglalkozó vállalatot, a cseh fő tulajdonos pedig nagyobb részesedést szeretne vásárolni a Metro áruházláncban.

Csak a bizonytalanság biztos

A másik jó hír mára az volt, hogy az AstraZeneca és az oxfordi egyetem közös oltóanyagának kísérleteit folytatják a múlt heti kényszerszünet után. A Pfizer vezére is kijelentette, hogy az év végére lehet oltás az Egyesült Államokban.

Ugyanakkor van egy sor bizonytalanság is, rengeteg makroadat érkezik a héten, és a szerdai Fed-ülés előtt sokan nem mernek új részvény-pozíciókat vállalni. Pénteken ráadásul kifut egy sor határidős és opciós termék, “tripla boszorkánypéntek” lesz, ami hozhat plusz ingadozást, volatilitást a piacokra. Európának valószínűleg az sem tesz jót, hogy ismét erősödött az euró és gyengült a dollár. Ezen kívül kontinensünk a napokban átvette a vezető szerepet az Amerikai Egyesült Államoktól, ismét földrészünkön jegyzik fel a legtöbb új koronavírus-fertőzést.

Leépítéseket jelentett az Airbus is

Az európai repülőgépgyártó rossz hírt jelentett be, vezetője szerint leépítésekre is szükség lehet a tervezett, 15 ezer fős létszámcsökkentés eléréséhez. Eddig abban reménykedtek, hogy erre nem lesz szükség, az önkéntes kilépések segítségével is meg lehet majd oldani ezt a csökkentést. A változás fő oka, hogy a nyár folyamán a légiközlekedés nem tért magához annyira, ahogyan azt korábban remélték. A válság valószínűleg mélyebb lesz, és tovább tart, mint ahogy eddig hitték. A részvény 3,6 százalékkal emelkedett Párizsban.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél