<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Fed-ülésétől félnek főleg a befektetők, de az európai olajembargó is egyre valószínűbb, ez nyomaszthatja a Mol befektetőit is. A Wizz Airt leminősítették a háborús kockázatok miatt, a forint sem tud erősödni. Sűrű volt a kriptodevizák hétvégéje, sok veszteség keletkezett.

Ismét rossz a hangulat a részvénypiacokon, a német index 0,7, a francia 1,4 százalékkal esik, miközben a brit kissé emelkedni tud. Az amerikai határidős indexek ugyan pár ezrelékes pluszban vannak, de ez a pénteki 3-4 százalékos mélyrepülés után nem egy nagy eredmény.

A Fed szerdán végződő kétnapos kamatdöntő ülésétől félnek leginkább a befektetők, a fél százalékos kamatemelést biztosra veszik. Kérdés, a folytatás mennyire lesz szigorú. Kínából lassulásról árulkodó beszerzésimenedzser-indexek jöttek, az EU-ban pedig ismét komolyan tárgyalnak egy Oroszország elleni olajembargóról.

Itthon a BUX index egy százalék körüli esést produkál, ami főleg a Mol három százalékos esésének a következménye. Az OTP stagnál, a Richter egy ezrelékkel emelkedik, a Telekom 0,9 százalékkal esik. Az OTP és a Mol pénteken teszi majd közzé gyorsjelentését.

Árfolyamok és grafikonok

A forint továbbra sem túl izmos, a 378,60 forintos aktuális euróár 1-2 forinttal van a pénteki szint felett. Egyes hírek szerint már Magyarország is hajlandó megszavazni az Oroszország elleni olajembargót, mások szerint nem. Lásd:

A Mol túl oroszbarát a lengyelek szerint

A lengyel parlament felsőháza elfogadott egy törvénytervezetet, amely felmondatná az állami Lotos nevű olajcég és a Mol közötti szerződést 417 lengyelországi benzinkút eladásáról – írta a 444.hu. A két cég már január elején megegyezett az üzletről, de a lengyel szenátorok szerint érvényteleníteni kell ezt.

Mol-kút. Fotó: DepositphotosMol-kút. Fotó: Depositphotos

Az ellenzéki Polgári Platform által benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint a Mol túlságosan orosz befolyás alatt áll. Ahhoz azonban, hogy a törvénytervezetből törvény legyen, az alsóháznak is el kellene fogadnia, ám ott már a kormányoldalnak van több szavazata. Így az ület mégiscsak létrejöhet – derül ki a cikkből.

(A Mol elsősorban Oroszországból vásárol olajat, szerinte az átállás más típusú olajra 2-4 évig tartana és több száz millió dollárba kerülne.)

Nagy beomlás az altcoin-piacon

NFT-ket készítő robotok miatt állt le jó pár órára az olcsósága és gyorsasága miatt népszerű Solana hálózata a hétvégén. Az Ethereum-hálózat is bedugult egy rövid időre a Bored Apes Yacht Club készülő metaverzumának telekaukciója miatt, a tranzakciós költségek pedig csillagászati magasságba szöktek. Emellett történt két hackertámadás, pár kisebb botrány és az amerikai szabályozási kérdések miatt is aggódtak a befektetők. Ehhez jön még a rossz múlt heti részvénypiaci hangulat.

Ether és alternatív kriptodevizák 2022-ben. Tradingview.comEther és alternatív kriptodevizák 2022-ben. Tradingview.com

Így a bitcoin és az ether csak pár százalékot esett, de az “altcoinok” (második, harmadik vonalbeli alternatív kriptodevizák) nagyot zuhantak, némelyik 20-30 százalékot is pár nap alatt. Ma viszont pozitív korrekció látható a megtépázott eszközök jelentős részénél.

1,3 milliárd dollárnyi éter

Az Ethereum-hálózatot fejlesztő alapítvány közzétette jelentését. A 2014-ben indult projektre annak idején több millió ethert (étert) tettek félre, ebből a sok éves fejlesztési költségek levonása után is 1,3 milliárd dollárnyi maradt – derül ki Szabó Dávid, a Decent Investments portfóliókezelője írásából.

Leminősítették a Wizz Airt a háborús veszély miatt

A növekvő kockázatok miatt a Wizz Air részvényeit leminősítjük felhalmozásról semlegesre, várakozásainkat és célárunkat azonban változatlanul hagyjuk – írta a Concorde Értékpapír Zrt. A részvényeket március elején eladásról vételre minősítették fel, de azóta közel 30 százalékot emelkedtek, ma reggelre pedig elérték a 33 angol fontos célárat.

Ugyanakkor a globális makrogazdasági kép az azóta eltelt szűk két hónapban nem vett pozitív fordulatot, a geopolitikai kockázatok folyamatosan nyomást helyeznek a világgazdaságra. Ráadásul megnőtt a valószínűsége, hogy az orosz-ukrán háború tovább eszkalálódhat az EU, valamint a NATO tagországokra.

A Wizz Air legfontosabb piacai Ukrajnával határosak. Az orosz fenyegetések miatt Lengyelország és Románia is érintett lehet egy katonai összetűzésben – írja a brókercég.

Újabb gyorsjelentés-hegyek

Közben folytatódik a nemzetközi gyorsjelentés-dömping is. A KBC Equitas szerint Európában:

Jelenteni fog többek között a Volkswagen, a Raiffeisen, a Lufthansa és a BMW is. Az amerikai vállalatoknál az egészségügyi szektorból érkezik több fontos jelentés is, így a befektetők figyelhetnek a Pfizer, a Moderna vagy akár a CVS eredményeire is.

Közben a Berkshire Hathaway, Warren Buffett cége 41 milliárd dollárnyi részvényt vásárolt az első negyedévben.

Óvakodj a hamis kriptovalutától

Aki kriptókkal foglalkozik, általában tudja, hogy egyes blokkláncokon bárki létrehozhat kriptodevizát bármely megtévesztő néven is. Így bizony a kriptókat is gyakran hamisítják. A Police.hu szerint most még egy kriptovaluták kereskedelmével foglalkozó magyar vállalkozót is meg tudtak károsítani ezzel a módszerrel.

A sértettel egy fővárosi szállodában találkoztak, ahol harmincmillió forintnak megfelelő készpénzért cserébe egyikük digitális tárcájából látszólag átutalták a megállapodásban szereplő kriptovalutát.

A megkárosított férfi csak utólag észlelte, hogy a digitális tárcájában megjelent elektronikus fizetőeszköz valójában értéktelen. De a szimbóluma a megtévesztésig megegyezett egy ismert “stabilcoinéval” (dollárhoz vagy más hasonló eszközhöz kötött értékű kriptodevizával).

Digitális fizetőeszközt is csak ellenőrzött forrásból vásároljanak!​ üzenik a rend őrei.

(A “valódi” érme az úgynevezett okosszerződés címe segítségével azonosítható – a szerk.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10815 10720 10895 +0,14% 0 0 3 735 022 610 Ft 2022-11-28 17:14:59
MOL 2720 2720 2770 -1,73% 0 0 1 573 256 770 Ft 2022-11-28 17:14:27
MTELEKOM 335 329 335 +1,67% 0 0 82 946 862 Ft 2022-11-28 17:05:11
RICHTER 8340 8270 8450 +0,30% 0 0 2 428 707 920 Ft 2022-11-28 17:05:01
OPUS 130 130 134 -1,21% 0 0 49 447 953 Ft 2022-11-28 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol húzta le a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:39
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Öt dolog is fontos lesz ezen a héten, árral szemben úszik a BUX
Eidenpenz József | 2022. november 28. 12:38
Nem jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX viszont szembe tudott menni az árral, és pluszban töltötte a nap nagy részét. A forint is szépen tartja magát, segített neki több tényező is. Az olaj 11 havi mélypontra süllyedt, de két fontos határidő is közeleg a számára. A Twitter átalakításának tervei tartják izgalomban a kriptovaluták híveit.
Részvény / Deviza / Áru Idegesítő szinten ragadt a gázár
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:39
Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.
Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Részvény / Deviza / Áru Az okosotthonok jó befektetési célpontokat kínálnak
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:34
Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru A gázár miatt ma nem kell lerágni a körmünket
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:03
Pénteken minimális elmozdulást láthattunk a földgáz árában, a tőzsdén 124 euró körül jegyzik a TTF gázt.
Részvény / Deviza / Áru Beszántani? Megreformálni? Helyreállítható a bizalom a kriptovaluta-piacon?
Eidenpenz József | 2022. november 25. 05:49
Az FTX-botrány alaposan megrengette a kriptovaluta-világot, de vannak elképzelések, amelyekkel a hasonló esetek kiküszöbölhetők lennének. Minden kriptotőzsde elkezdett azon dolgozni, hogy nagyfokú transzparencia segítségével szerezze vissza az ügyfelek bizalmát. Ellenőrizhető legyen, hogy a rábízott vagyon teljes mértékben megvan-e.
Részvény / Deviza / Áru Estére zárkózott fel Európához Budapest, megrángatták a forintot
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 346,07 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 45 276,59 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG