<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Fed-ülésétől félnek főleg a befektetők, de az európai olajembargó is egyre valószínűbb, ez nyomaszthatja a Mol befektetőit is. A Wizz Airt leminősítették a háborús kockázatok miatt, a forint sem tud erősödni. Sűrű volt a kriptodevizák hétvégéje, sok veszteség keletkezett.

Ismét rossz a hangulat a részvénypiacokon, a német index 0,7, a francia 1,4 százalékkal esik, miközben a brit kissé emelkedni tud. Az amerikai határidős indexek ugyan pár ezrelékes pluszban vannak, de ez a pénteki 3-4 százalékos mélyrepülés után nem egy nagy eredmény.

A Fed szerdán végződő kétnapos kamatdöntő ülésétől félnek leginkább a befektetők, a fél százalékos kamatemelést biztosra veszik. Kérdés, a folytatás mennyire lesz szigorú. Kínából lassulásról árulkodó beszerzésimenedzser-indexek jöttek, az EU-ban pedig ismét komolyan tárgyalnak egy Oroszország elleni olajembargóról.

Itthon a BUX index egy százalék körüli esést produkál, ami főleg a Mol három százalékos esésének a következménye. Az OTP stagnál, a Richter egy ezrelékkel emelkedik, a Telekom 0,9 százalékkal esik. Az OTP és a Mol pénteken teszi majd közzé gyorsjelentését.

Árfolyamok és grafikonok

A forint továbbra sem túl izmos, a 378,60 forintos aktuális euróár 1-2 forinttal van a pénteki szint felett. Egyes hírek szerint már Magyarország is hajlandó megszavazni az Oroszország elleni olajembargót, mások szerint nem. Lásd:

A Mol túl oroszbarát a lengyelek szerint

A lengyel parlament felsőháza elfogadott egy törvénytervezetet, amely felmondatná az állami Lotos nevű olajcég és a Mol közötti szerződést 417 lengyelországi benzinkút eladásáról – írta a 444.hu. A két cég már január elején megegyezett az üzletről, de a lengyel szenátorok szerint érvényteleníteni kell ezt.

Mol-kút. Fotó: DepositphotosMol-kút. Fotó: Depositphotos

Az ellenzéki Polgári Platform által benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint a Mol túlságosan orosz befolyás alatt áll. Ahhoz azonban, hogy a törvénytervezetből törvény legyen, az alsóháznak is el kellene fogadnia, ám ott már a kormányoldalnak van több szavazata. Így az ület mégiscsak létrejöhet – derül ki a cikkből.

(A Mol elsősorban Oroszországból vásárol olajat, szerinte az átállás más típusú olajra 2-4 évig tartana és több száz millió dollárba kerülne.)

Nagy beomlás az altcoin-piacon

NFT-ket készítő robotok miatt állt le jó pár órára az olcsósága és gyorsasága miatt népszerű Solana hálózata a hétvégén. Az Ethereum-hálózat is bedugult egy rövid időre a Bored Apes Yacht Club készülő metaverzumának telekaukciója miatt, a tranzakciós költségek pedig csillagászati magasságba szöktek. Emellett történt két hackertámadás, pár kisebb botrány és az amerikai szabályozási kérdések miatt is aggódtak a befektetők. Ehhez jön még a rossz múlt heti részvénypiaci hangulat.

Ether és alternatív kriptodevizák 2022-ben. Tradingview.comEther és alternatív kriptodevizák 2022-ben. Tradingview.com

Így a bitcoin és az ether csak pár százalékot esett, de az “altcoinok” (második, harmadik vonalbeli alternatív kriptodevizák) nagyot zuhantak, némelyik 20-30 százalékot is pár nap alatt. Ma viszont pozitív korrekció látható a megtépázott eszközök jelentős részénél.

1,3 milliárd dollárnyi éter

Az Ethereum-hálózatot fejlesztő alapítvány közzétette jelentését. A 2014-ben indult projektre annak idején több millió ethert (étert) tettek félre, ebből a sok éves fejlesztési költségek levonása után is 1,3 milliárd dollárnyi maradt – derül ki Szabó Dávid, a Decent Investments portfóliókezelője írásából.

Leminősítették a Wizz Airt a háborús veszély miatt

A növekvő kockázatok miatt a Wizz Air részvényeit leminősítjük felhalmozásról semlegesre, várakozásainkat és célárunkat azonban változatlanul hagyjuk – írta a Concorde Értékpapír Zrt. A részvényeket március elején eladásról vételre minősítették fel, de azóta közel 30 százalékot emelkedtek, ma reggelre pedig elérték a 33 angol fontos célárat.

Ugyanakkor a globális makrogazdasági kép az azóta eltelt szűk két hónapban nem vett pozitív fordulatot, a geopolitikai kockázatok folyamatosan nyomást helyeznek a világgazdaságra. Ráadásul megnőtt a valószínűsége, hogy az orosz-ukrán háború tovább eszkalálódhat az EU, valamint a NATO tagországokra.

A Wizz Air legfontosabb piacai Ukrajnával határosak. Az orosz fenyegetések miatt Lengyelország és Románia is érintett lehet egy katonai összetűzésben – írja a brókercég.

Újabb gyorsjelentés-hegyek

Közben folytatódik a nemzetközi gyorsjelentés-dömping is. A KBC Equitas szerint Európában:

Jelenteni fog többek között a Volkswagen, a Raiffeisen, a Lufthansa és a BMW is. Az amerikai vállalatoknál az egészségügyi szektorból érkezik több fontos jelentés is, így a befektetők figyelhetnek a Pfizer, a Moderna vagy akár a CVS eredményeire is.

Közben a Berkshire Hathaway, Warren Buffett cége 41 milliárd dollárnyi részvényt vásárolt az első negyedévben.

Óvakodj a hamis kriptovalutától

Aki kriptókkal foglalkozik, általában tudja, hogy egyes blokkláncokon bárki létrehozhat kriptodevizát bármely megtévesztő néven is. Így bizony a kriptókat is gyakran hamisítják. A Police.hu szerint most még egy kriptovaluták kereskedelmével foglalkozó magyar vállalkozót is meg tudtak károsítani ezzel a módszerrel.

A sértettel egy fővárosi szállodában találkoztak, ahol harmincmillió forintnak megfelelő készpénzért cserébe egyikük digitális tárcájából látszólag átutalták a megállapodásban szereplő kriptovalutát.

A megkárosított férfi csak utólag észlelte, hogy a digitális tárcájában megjelent elektronikus fizetőeszköz valójában értéktelen. De a szimbóluma a megtévesztésig megegyezett egy ismert “stabilcoinéval” (dollárhoz vagy más hasonló eszközhöz kötött értékű kriptodevizával).

Digitális fizetőeszközt is csak ellenőrzött forrásból vásároljanak!​ üzenik a rend őrei.

(A “valódi” érme az úgynevezett okosszerződés címe segítségével azonosítható – a szerk.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8596 8390 8640 +2,07% 8580 8596 1 282 358 644 Ft 2022-07-01 12:08:52
MOL 2950 2900 2964 +1,10% 2942 2952 505 066 176 Ft 2022-07-01 12:08:02
MTELEKOM 324 320 326 +1,41% 324 325 83 382 089 Ft 2022-07-01 12:09:55
RICHTER 6940 6815 6950 +1,61% 6930 6940 266 927 315 Ft 2022-07-01 12:10:39
OPUS 168 167 168 +1,33% 168 168 3 216 479 Ft 2022-07-01 12:07:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG