<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Bár a kriptodevizák hallatán sokan mindjárt a Bitcoinra gondolnak, a csendesebb örök második Ethereum olyan fejlődésen mehet keresztül, ami elsővé is teheti. A felhasználási lehetőségei ugyanis sokkal szélesebbek, mint a Bitcoiné, szinte az élet minden területére kiterjedhetnek. A kulcs az okosszerződés. Elmagyarázzuk, mi az, pár egyszerű példával.

Ha valaki a kriptodevizákat akarja szapulni, rendszerint a Bitcoint szidja, esetleg újabban a dollárhoz kötött "stabil érméket" (stablecoin). Az Ethereumot kevesebb támadás éri, részben talán azért, mert nem igazán értik a működését, jelentőségét. Pedig fényes jövő előtt állhat. (Kis betűvel a pénzeszközt, nagy betűvel a blokkláncot és a teljes rendszert írjuk.)

Első pillantásra talán hasonlóak, mert a bitcoin is, az örök második ether vagy éter is vezető kriptodeviza, lehet a blokkláncon bármelyiket továbbítani. Ráadásul most még mindkettő az energiafaló proof-of-work technológiát használja. De ezzel a hasonlóság nagyjából meg is szűnik, a kettő között óriási különbség van.

Bitcoin és eher árfolyamok öt évre. Tradingview.comBitcoin és eher árfolyamok öt évre. Tradingview.com

A bitcoint nem hiába nevezik digitális aranynak az utóbbi években. Értékes, lehet befektetésnek használni, pénzküldésre, vagy el lehet tenni, mint egy kincset. Vagy el lehet adni, esetleg másnak lehet ajándékozni. De ezzel ki is merítettük a lehetőségeket.

A programozható pénz

Ezzel szemben az Ethereum-rendszer egy olyan dolog, amelynek blokklánca ezer más dologra való az etherek és más kriptoérmék tárolásán kívül. Joggal nevezik

 • globális világszámítógépnek,
 • programozgató pénznek,
 • digitális üzemanyagnak is.

Ha a jegybankárok, kormányok értenék, mire jó, lehet, hogy sokkal jobban meg lennének miatta ijedve. Az Ethereum programkódokat, úgynevezett okosszerződéseket (smart contract) is tud tárolni és futtatni, amik szabályozni tudják adatok, kriptodevizák adásvételét, cseréjét, áramlását. Ezzel pedig nagy dolgok hozhatók létre. Vegyünk pár egyszerű példát.

A kólaautomatától az önműködő biztosító társaságig

Egy egyszerű okosszerződésre szokták példaként felhozni, ha üdítőautomatát használunk. Ekkor a szerződés valahogy így néz ki:

 • Ha az ügyfél bedobja a megfelelő érmét,
 • és lenyomja a megfelelő gombot,
 • akkor kiadja neki az automata ezt és ezt az üdítőt.

A blokkláncon ez például így működhet:

 • Ha az ügyfél letétbe helyez X darab ethert,
 • és megjelöli, hogy például sushiswap (SUSHI) kriptóérmékre szeretné váltani,
 • akkor váltsd át neki az aktuális árfolyamon Y darab SUSHI-ra.

Vagy egy másik verzió szerint:

 • Ha az ügyfél kötött biztosítást erre az eseményre,
 • és a KLM légitársaság 9371-es repülőjárata több mint 60 percet késik,
 • akkor fizess ki neki 500 dollárt etherben.

Az első eset alapján egy automata, decentralizált pénzváltót (DEX-et) lehet összerakni okosszerződések bonyolult rendszeréből. (Ilyenek például az Uniswap, a Sushiswap, a Curve, a PancakeSwap és még sokan mások.) A második esetben pedig egy létező repülőjáratkésés-biztosítást láttunk, a blokkláncon egy komplett virtuális, decentralizált biztosítótársaságot építenek okosszerződésekből (ez az Etherisc).

Komplett vállalalatok a blokkláncon

De a felhasználási lehetőségek szinte korlátlanok, ma már valósággal komplett vállalatok működnek okosszerződések alapján a blokkláncon, decentralizáltan. Sok más szektorban alkalmazható mindez, mint a számítógépes játékok (és a metaverzumok), a szerencsejátékok, a hagyományos értékpapír-kereskedelem, az áruk eredetének nyomon követése, személyes adatok kezelése, szervezetek irányítása, szavazások (governance) stb.

A decentralizált működés többek között azt eredményezi, hogy a szolgáltatásból nem lehet senkit kizárni, akinek van Ethereum-számlája (“permissionless”). Másrészt pedig igen hatékony és viszonylag olcsó megoldás lehet. Képzeljük magunk elé például a nagy biztosítók, bankok irodatornyait sok száz vagy több ezer alkalmazottal. Ezek nagy része az új technológia miatt idővel feleslegessé válhat. (“Killing the middlemen” - a közvetítők, ügynökök hadának kiiktatása lebeg az okosszerződés-forradalmárok szeme előtt.)

“Decentralizált platform, amely okosszerződéseket futtat.” Ether-emlékérme. Pixabay.com“Decentralizált platform, amely okosszerződéseket futtat.” Ether-emlékérme. Pixabay.com

A hatóságok pedig vajmi keveset tudnak tenni ellenük vagy a szabályozásukért. Ami a blokkláncra kerül, az megmásíthatatlanul ott is marad (“immutable”), így a programkód, a bármikor működő okosszerződés is. Másrészt, például hogyan adóztatnának meg egy egyébként nyereséges, automatizált blokklánc-szervezetet (DAO-t), amelyik 120 országban szétszórt számítógépeken fut, és egy 22 országban szanaszét lakó team tartja karban?

Az Ethereum saját magát hátráltatja

A kriptodeviza-rajongók egy részének álma, hogy a tradicionális pénzügyi rendszert (TradFi) lecseréljék decentralizált pénzügyi rendszerre (DeFi), még alighanem igencsak messze van. Márcsak azért is, mert az Ethereummal is és konkurenseivel, kihívóival is (Cardano, Avalanche, Polygon, Solana, Fantom stb.) nagy gondok vannak.

DEX-ek listája és a náluk lekötött tőke miliárd dollárban. (Részlet.) Defillama.comDEX-ek listája és a náluk lekötött tőke miliárd dollárban. (Részlet.) Defillama.com

Az Ethereum-blokklánc 2020 óta szörnyen túlzsúfolt, erősen szűk keresztmetszetek vannak benne, így lassú és nagyon drága. (Bár egy egyszerű ether-átutalás jellemzően csak 2-8 dollár, az okosszerződések blokkláncon való rögzítéséért ennek legalább  öt-tízszerese a jelemző. Más blokkláncokon néhány cent ugyanaz.) Bár régóta dolgoznak a rendszer átalakításán, ennek egyik legfontosabb lépcsőfoka, a hatékonyabb proof-of-stake rendszerre való áttérés ("The Merge") épp nemrég tolódott ki júniusról várhatóan őszre, vagy az év végére. (Vagy ki tudja, mikorra.)

A konkurensekkel meg általában az a baj, hogy bár gyorsak és 1-2 nagyságrenddel olcsóbbak szoktak lenni, nem elég biztonságosak. Ennek az idén két komoly bizonyítékát is láthattuk,  amikor egyenként több százmillió dollár értékű kriptodevizát tulajdonítottak el a hackerek. (A Solana Wormhole Bridge és az Axie Infinity Ronin Bridge elleni támadások.)

Az ether és egyes konkurenseinek árfolyama. Tradingview.comAz ether és egyes konkurenseinek árfolyama. Tradingview.com

A gamerek viszik a prímet

A gondok ellenére azonban az Ethereum-rendszer fejlődik, ahogy konkurensei is mindent megtesznek a pozícióik javításáért. Jó esély van rá, hogy pár éven belül sokkal gyorsabb és biztonságosabb megoldásokat kapnak készhez a felhasználók, ami nagyban növelheti a blokkláncok forgalmát, rajongói táborát is. Hívei szerint könnyen lehet, hogy a nagy fejlesztések után az ether válik majd az első számú kriptodevizává, “átbillen” (“flippening”).

A szektort igen nagy részben az online játékok, játékosok (gamerek) mozgatják, márpedig ezen a téren rengeteg fejlesztés még csak most indult. De még szinte csak tervezőasztalon levő pojektekbe is hatalmas összegeket fektetnek a kisbefektetők és a kockázati tőkések egyaránt. Csak az első negyedév során az utóbbiak 2,5 milliárd dollárt fektettek blokklánc-alapú játékokba, lásd a cikk végén:

Már megijedt az OECD?

Az OECD már felfigyelt a DeFi (decentralizált pénzügyek) jelenségére, és január végén egy tanulmányban részletesen foglalkozott vele. Ennek összefoglalója többek között ezt írja:

Annak mélyebb megfontolása, hogy a decentralizált pénzügyi szolgáltatások milyen értéket jelenthetnek a felhasználók, a pénzügyi rendszer és a reálgazdaság számára, mindenki számára hasznos lenne. Egyre több bizonyíték van például arra, hogy a DeFi-szektor ösztönzi az innovációt, és arra ösztönzi a meglévő piaci infrastruktúrákat és szereplőket, hogy újragondolják és javítsák a meglévő folyamatok hatékonyságát.

A britek a változások élére állnak

Nagy-Britannia pedig, részben alighanem azért, mert a Brexit miatt térvesztést szenvedett el a globális pénzügyi szektorban (is), nemrég kriptodeviza-barát változásokat kezdeményezett.

A kormány ma lépéseket jelentett be, amelyek értelmében a stabil érméket érvényes fizetési módként ismernék el annak a szélesebb körű tervnek a részeként, amelyek célja, hogy Nagy-Britanniát a kriptoeszköz-technológia és -befektetések globális központjává tegyék – írja egy hivatalos kormánynyilatkozat.

Adóügyi változtatásokat is terveznek, és ami nagy fejlődésről árulkodik, a DeFi-t és az NFT-ket (egymással nem helyettesíthető, azaz egyedi kriptoérmék) külön említik a dokumentumban. Mindez nagy előrelépést, mintát jelenthet a szektor globális szabályozásában is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8976 8976 9300 -4,08% 0 0 4 435 166 090 Ft 2022-08-15 17:09:16
MOL 2886 2842 2938 0,00% 0 0 713 883 620 Ft 2022-08-15 17:10:12
MTELEKOM 319 318 324 -0,62% 0 0 29 119 299 Ft 2022-08-15 17:05:00
RICHTER 8060 8010 8175 -0,49% 0 0 2 032 746 385 Ft 2022-08-15 17:09:58
OPUS 153 150 153 +0,66% 0 0 14 128 099 Ft 2022-08-15 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG