<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai tőzsdék hangulata jó, a BUX-ot az OTP húzza, a forint kis mértékben gyengül. Csodásan sikerült a Tesla-jelentése, a Netflix tegnapi zuhanását sokan túlzottnak tartják. Áthárítja fogyasztóira az áremelkedéseket a Nestlé. Óriási pénzek mennek a blokklánc-játékokat fejlesztő cégekhez.

Európában jó a tőzsdék hangulata ma. Emmanuel Macron nyerhette a francia elnökjelölti vitát, a hallgatók többsége őt tartotta meggyőzőbbnek. A héten már egyébként is érkeztek olyan hírek, hogy a hivatalban levő elnök előnye nő. A francia tőzsdeindex így ma is felülteljesítő, 1,4 százalékkal emelkedik, míg a német párja csak 1,1 százalékkal, a brit pedig stagnál.

A háború folytatódik, a nyugati országok a szankciók hatodik köréről tárgyalnak Oroszországgal szemben, miközben a G7 óriási gazdasági segélycsomagot készít elő Ukrajnának. Közzétették a Fed Bézs Könyvét, ami viszonylag jó, de legalábbis stabil képet festett az az amerikai gazdaságról.

Amerikában is folytatódhat az emelkedés

Ma jó kezdés valószínű Amerikában is, az S&P 500 határidős értéke ugyanis 0,8, a Nasdaq 100 indexé 1,1 százalékkal megy fel. Tegnap az amerikai tőzsdék vegyesen zártak, míg az S&P 500 alig esett, addig a technológiai papírok Nasdaq 100-as indexe 1,5 százalékot veszített, a Dow Jones ipari átlag viszont 0,7 százalékkal felment.

A BUX index is egy százalékkal emelkedik ma, főleg az OTP három százalékos ugrása húzza (10 750 forintra). A Richter is 1,1, a Telekom 1,3 százalékkal javít, a Mol viszont 0,6 százalékkal esik. Az olaj újra egy százalékos pluszban van.

Árfolyamok és grafikonok

Ötödik hete maradt a forintkamat

Az euró-forint árfolyam reggel volt 370,30 is, majd kissé felment, most 371,40 az euró. A mai kéthetes jegybanki betéti tenderen is maradt a kamat évi 6,15 százalékon, a forint minimális mértékben gyengül (három ezrelékkel), nagyjából együtt a zlotyval és a cseh koronával.

Ma két brókercég is az irányadó egyhetes kamat változatlanul tartását várta, de a jövő héten változás várható.

Lélektani határnál áll a forint?

Megérkezett a 370 forintos lélektani határra a forint árfolyama az Erste Befektetési Zrt. szerint. Úgy vélik, az “elmúlt időszakban egyértelműen ország-specifikus” volt a forint erősödése, és már a húsvét előtti napokban megkezdődött az elválás a régiós devizák mozgásától.

Ebben valószínűleg jelentős szerepet játszik az, hogy a kormány elkötelezettnek tűnik abban a kérdésben, hogy megfeleljen az EU által támasztott jogállamisági kritériumoknak… hogy teljesítse a feltételeket, amelyek az uniós pénzek folyósításához szükségesek.

Megemlítik, hogy Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, Magyarországnak a NATO-ban és az EU-ban van a helye. Ilyen a köztelevízió körüli változás is, vagy az erősebb fellépés az EU-s pénzek védelmének érdekében. Ha ez folytatódik, akkor a forint további jelentősebb erősödésen mehet keresztül. Viszont ehhez idő kell – véli a brókercég.

Profitfigyelmeztetés a Rábától

A Rába rendkívüli bejelentést tett.

Előzetes értékelése alapján úgy ítéli meg, hogy a Rába Csoport 2022. I. negyedéves konszolidált (IFRS szerinti) üzemi eredménye a megszokott üzletmenettől eltérően várhatóan negatív lesz. Ami csoportszinten közel 500 millió forintos veszteséget jelenthet.

A részvény a tőzsdén ma csekély forgalom mellett 2,7 százalékkal esik, 1255 forintra.

A Nestlé árat emelt és emelni is fog

Európában a svájci ABB és Nestlé konszernek gyorsjelentései vannak a középpontban, az előbbi árfolyama négy, az utóbbi 1,6 százalékkal nő. A Nestlé az első negyedévben a vártnál lényegesen nagyobb forgalmat bonyolított le, elsősorban az áremeléseknek köszönhetően.

Az értékesítés 5,4 százalékkal 22,2 milliárd svájci frankra emelkedett január-márciusban az előző év azonos időszakához képest. Az árak 5,2 százalékkal emelkedtek, a volumen 2,4 százalékkal nőtt – írta az N-Tv.de.

A Nestlé megerősítette az idei évre vonatkozó növekedési és árrés-előrejelzését is. Mark Schneider vezérigazgató többek között a meredeken emelkedő költséginflációra mutatott rá, ami miatt idén további áremelésekre van szükség. Az első negyedévi áremelések is már ezt a költségnyomást tükrözték.

Fotó: DepositphotosFotó: Depositphotos

Csodásan sikerült a Tesla-jelentés

Hét százalékkal emelkedik a mai tőzsdén kívüli kereskedésben a Tesla árfolyama, igaz, tegnap este még öttel esett. A cég gyorsjelentése mindenesetre nagyon jó fogadtatásra talált, vannak, akik egyenesen kirobbanó eredményről számolnak be. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint is jelentősen megverte az elemzői várakozásokat a cég.

  • Árbevétele 81 százalékkal 18,8 milliárd dollárra nőtt, ezzel 920 millió dollárral meghaladta a Wall Street prognózisát.
  • Az egy részvényre jutó igazított eredmény 3,22 dollár, ami 95 centes felülteljesítés.
  • A bruttó árrés a tavalyi 26,5 százalékról 32,9 százalékra bővült.

Elon Musk hozzátette, hogy az év hátralévő részében jelentős mértékben fog nőni a legyártott autók mennyisége. Míg tavaly 936 ezer autót gyártott, idén több mint 1,5 millióra nőhet a kapacitás a sanghaji gyárleállások ellenére is.

A Tesla árfolyama hosszabb távon. Tradingview.comA Tesla árfolyama hosszabb távon. Tradingview.com

Pánik a Netflix-befektetők körében

A Netflix-előfizetők csökkenése valóságos pánikot okozott a Netflix-részvények piacán tegnap, 35 százalékkal zuhant az értékpapír. Ma a tőzsdén kívüli kereskedésben további egy százalék mínuszt láthatunk.

Pedig sok elemző nyugtatgatja a kedélyeket, szerintük ekkora esés nem indokolt. A cég árbevétele a kérdéses negyedévben tíz százalékkal nőtt, a nyeresége stabil volt. A vállalat lépéseket tervez a belépési jelszavak megosztásának visszaszorítására, és olcsó előfizetést tervez piacra dobni, amelynél reklámokkal szereznének pluszbevételeket.

Újra 42 ezer dollár a bitcoin

Tegnap ismét elérte a 42 ezer dollárt az első számú kriptodeviza ára, ma is kevéssel ez alatt van egy százalék feletti emelkedéssel, az ether azonban alig mozdul (3100 dollár). Az ”altcoinok” körében vegyes a kép, pluszok és mínuszok váltogatják egymást. A piac nem mutat határozott irányt.

A 21Shares és az ETF Securities cégek bitcoinra és ethereumra hoznak létre “spot” (fizikai) ETF-eket Ausztráliában. A hasonló kezdeményezéseknek az amerikai hatóságok mindeddig ellenálltak, más országokban azonban már létrejöttek ilyen tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek).

A Bored Ape Yacht Club NFT-i. Játék készülhet belőle. Forrás: Opensea.ioA Bored Ape Yacht Club NFT-i. Játék készülhet belőle. Forrás: Opensea.io

Ömlik a pénz a blokklánc-játékokba

Az előző negyedév során 2,5 milliárd dollárt fektettek blokklánc-alapú játékokba a DappRadar szerint. Ennek alapján úgy becsülik, hogy a blokkláncjátékokba történő befektetések ez év végére elérik a tízmilliárd dollárt, ami 150 százalékkal lesz magasabb, mint 2021-ben. A metaverzumok iránti érdeklődés viszont lanyhulni látszik.

A csúcsbefektetés a Yuga Labs tőkebevonása volt 450 millió dollárral, amely a Bored Ape Yacht Club (BAYC) című NFT-gyűjtemény mögött álló stúdió. (Az Andreessen Horowitz vezetésével.) Említést érdemel még a Temasek által vezetett 200 millió dolláros befektetés az Immutable-X-be (IMX). Ez utóbbi ad otthont a két legnépszerűbb blokkláncjátéknak, a Gods Unchainednek és a Guilds of Guardiansnak.

A most is működő csúcsjátékok a játékosbázis alapján azonban a Splinterlands, az Alien Worlds és a Crazy Defense Heroes voltak márciusban.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9940 9860 10000 -0,60% 0 0 3 867 793 516 Ft 2022-12-08 17:12:32
MOL 2598 2572 2636 -5,39% 0 0 3 237 013 938 Ft 2022-12-08 17:10:36
MTELEKOM 326 323 330 -1,21% 0 0 145 835 171 Ft 2022-12-08 17:05:15
RICHTER 8615 8505 8715 0,00% 0 0 1 572 116 985 Ft 2022-12-08 17:06:41
OPUS 121 117 122 -1,14% 0 0 42 538 711 Ft 2022-12-08 17:11:52
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Van Mol-részvénye? Ennek nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:10
A részvény volt a leggyengébben teljesítő papír csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru 416 is volt az euró, a Mol végre leválhat az orosz olajról?
Eidenpenz József | 2022. december 8. 12:31
A Molra kirótt durva adó lejtőre küldte a részvényt, pedig elemzők szerint csak azt vették el tőle, amit eddig az ársapkával is. De ez legalább segíthet leválni az orosz nyersanyagról. A forint gyenge a magas inflációs adat után, az OTP viszont ismét elérte a tízezer forintot.
Részvény / Deviza / Áru Rosszul ébredt a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 07:51
Gyengült a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz napja volt a Molnak, bizonytalanok a részvényesek
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 718,75 pontos, 1,59 százalékos csökkenéssel, 44 614,88 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Jól húz a Mol sapka nélkül, izgalmas másfél hétnek nézünk elébe
Eidenpenz József | 2022. december 7. 12:52
Az ársapka megszüntetése pozitívan hatott a Molra és a forintra, bár úgy tűnik, a kedd esti bejelentés már az elmúlt napokban elkezdett beépülni az árfolyamokba. Hasonlóan számítottak a kínai Covid-szabályok enyhítésére a tőzsdék, miközben a jövő heti amerikai kamatdöntés lesz a következő nagy esemény. De jön még pár fontos hír itthon is, külföldön is.
Részvény / Deviza / Áru Újra 140 euró felett az európai gázár, hol lesz a vége az emelkedésnek?
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:14
Emelkedéssel indított a TTF gázár ma is.
Részvény / Deviza / Áru Hogy ízlik a forintnak a piaci áras benzin? Kattintson a legfrissebb árfolyamokért!
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 07:38
Reggel kicsit erősödött a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Ledolgozta a korábbi esés egy részét az OTP és a Mol is
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 17:55
A Magyar Telekom kivételével minden vezető papír javított.
Részvény / Deviza / Áru A Mol újraindította a Dunai Finomítót, de egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 12:58
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
Részvény / Deviza / Áru Feltámadt poraiból az OTP, lesz-e itt év végi rali?
Eidenpenz József | 2022. december 6. 12:48
A forint gyenge, de a magyar részvények életjeleket mutatnak a tegnapi csúnya zuhanás után. Miért esett ekkorát tegnap az OTP, Amerika, meg a Tesla? Mit mutat a kisbefektetői hangulatindex az év végi raliról? Saját kriptovalutát készít a Twitter?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG