6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Georgia államban tartott választás nyomán tarolhat az amerikai demokrata párt, ami alapvetően jó hírként hat a tőzsdékre, kivéve a technológiai óriásokat. Tart az olaj áremelkedése és második napja száguldanak az olajcégek, most egy elemző megmagyarázta, miért. A Mol is nagyot ugrott ma.

Eléggé pocsék hírek érkeztek az amerikai gazdaságból, de ez most senkit nem érdekel. A tőzsdék még inkább bíznak Joe Biden jövőbeli gazdaság-élénkítő lépéseiben, az oltásokban, most, hogy nagy valószínűséggel megszerzik a demokraták az irányítást az amerikai szenátus felett is.

A tőzsdék szép emelkedést produkálnak, csak a technológiai papírokat adják, mivel azoknak nem olyan jó a nagy demokrata fölény. Az S&P 500 index 1,3, a Dow Jones ipari átlag 1,8 százalékos pluszban van, utóbbi ezzel történelmi csúcsot dönt. A Nasdaq 100-as technológiai index esik 0,2 százalékkal, de már sokkal kevésbé, mint a nap elején tette. Az európai tőzsdék is remekelnek, a német DAX 1,8 százalékos emelkedése is rekord.

Száguld a Mol

Itthon a BUX index másfél százalékos emlekedése nagyjából az európai átlagot követi, a Mol közel öt százalékos ugrása húzta leginkább. Az OTP csak minimális, 0,1 százalékos többletet ért el zárásra. A Richter egy, a Masterplast 13 százalékkal ment fel.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint kissé tovább erősödött, az euró 358,60. A dollár a délelőtti gyengülést erősödésre váltotta estére, ami gyengíti a nemesfémeket. Egy százalék feletti pluszban maradt viszont az olaj.

Vegyes hírek a korona-frontról

Az EMA európai gyógyszerhatóság azonnali hatállyal engedélyezte a Moderna cég oltását is. Ez a második koronavírus-oltás az EU-ban, ami zöld utat kapott. A cég részvénye 4,6 százalékos pluszban van. Eddig 15 millió oltást adtak be világszerte, ami nem túl nagy szám, a világ lakosságának durván két ezreléke – derül ki a Bloomberg összesítéséből.

Németországban viszont nemcsak hosszabbítják az eddigi lezárásokat, hanem tovább is szűkítik a magánszférát, korlátozzák a szabad mozgást a járvány miatt. A járvány következtében érezhetően veszített lendületéből az Egyesült Államok gazdasága decemberben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport felmérésének tanúsága szerint.

Rosszak munkaerő-piaci kilátások

Az amerikai munkanélküliségi adatok pedig meglepően rosszak, arra utalnak, hogy visszatért a válság.

Decemberben az amerikai vállalatok a várakozásokkal ellentétben csökkentették a foglakoztatottak számát. Az Automatic Data Processing szerint 123 ezer munkahely veszett el az előző hónaphoz képest. A közgazdászok ellenben 60 ezer új munkahelyet jósoltak. Novemberben a növekedés még 304 ezer állás volt. Decemberben először következett be csökkenés áprilisa óta mondta a kutatóintézet.

4 ok miatt is az olajipar éve jöhet

Az olajipari részvények a 2021-es év sztárjai lehetnek – írja az Erste Befektetési Zrt. elemzője, Pletser Tamás. Szerinte minden adott ahhoz, hogy az elmúlt két évben teljesen leírt szektor főnixmadárként újra szárnyaljon, mert:

  • Nő az esélye egy nyersanyag-árrobbanásnak.
  • Az olajcégek ruhát váltottak, most már ők a környezetvédelem új élharcosai.
  • Az árazások alacsonyak, van tere a növekedésnek.
  • A feldolgozás-kereskedelem árrései gyorsan visszatérhetnek a válság előtti szintekre.

Az elemző három részvényt emelt ki, szerinte a Transocean (RIG US), a Gazprom (OGZD LI) és a Reconnaissance Energy Africa (RECO CN) különösen profitálhat a folyamatból.

Az olajcégek egyébként már sokat jöttek vissza tavaszi mélypontjukról, és az OPEC tegnapi ülése is nagyon jó hatással volt rájuk. Például a FILL jelzésű energiamulti-ETF (iShares) tegnap öt, ma újabb három százalékkal emelkedett New Yorkban.

Vagy inkább a biotechnológiáé?

A biotech-cégek is vonzóak lehetnek a KBC Equitas szerint.

Izgalmasan néz ki a legnagyobb amerikai biotechnológiai cégek közé tartozó Abbott Laboratories és a Thermo Fisher technikai képe, miután a héten áttörték az 50 napos mozgóátlagot, és célba vették a történelmi csúcsot. A kilátások szenátusbeli demokrata többség esetén sem feltétlenül romolnak, sőt akár többletberuházások is irányulhatnak az ágazatba. Az egészségügy fejlesztése pedig a koronajárvány megfékezése után is prioritás maradhat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13300 13190 13360 +0,91% 0 0 4 780 359 370 HUF 2023-09-27 17:08:19
MOL 2794 2726 2840 +1,23% 0 0 2 106 119 544 HUF 2023-09-27 17:05:27
MTELEKOM 544 537 548 +1,30% 0 0 692 757 611 HUF 2023-09-27 17:05:08
RICHTER 9040 8990 9100 -0,11% 0 0 1 515 982 190 HUF 2023-09-27 17:08:41
OPUS 350 344 350 +0,43% 0 0 142 187 910 HUF 2023-09-27 17:12:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Hol a vége? Egyre lejjebb csúszik a forint a lejtőn
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A klímaváltozás már mindannyiunk problémája
Eidenpenz József | 2023. szeptember 27. 14:34
A fenntarthatósággal, a klímaváltozással, az ESG-vel foglalkozni elkerülhetetlen. A pénzügyi ökoszisztémában a professzionális befektetők, bankok, vállalatok előtt álló kihívások mellett a kisbefektetők igényeiről is szó volt a Privátbankár Klasszis ESG-konferenciáján.
Részvény / Deviza / Áru A forintra is hatással lehet a kamatfélelem
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:03
Kanyargósan telt a forint délelőttje, a budapesti tőzsdén a Magyar Telekom erősödése kilógott a sorból. Közben a befektetők attól tartanak, hogy az amerikai kamatok a magasban maradnak. Ez rányomja a bélyegét a hangulatra. Nagy kérdés, mi várható októberben? 
Részvény / Deviza / Áru Jégre lépett a forint és ez sokaknak fáj
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:53
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor már megint pezsgőzhet
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:27
Mert jól futott ma az OTP, de a Telekom sem panaszkodhat.
Részvény / Deviza / Áru Kár volt Londonba "menni": látványos kudarcot kellett elkönyvelniük a románoknak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 12:39
Élesen fogalmaz a romániai sajtó, amikor arról ír, mekkora csalódást okozott több jelentős romániai vállalat bevezetése a londoni tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Leminősítették a Molt, hírbe hozták az OTP-t
Eidenpenz József | 2023. szeptember 26. 12:10
Ma is rossz a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX index azonban üdítő kivétel, főleg az OTP megugrása hajtja, amelyet hírbe hoztak egy külföldi bankkal. A forint kicsit erősödik, a földgáz is korrigál. Két brókerceg is leminősítette a Mol részvényeit. Csalódást okozott az Ethereum a JPMorgan szerint. Rohamosan esik a német lakások ára.
Részvény / Deviza / Áru Piros pontot kapott a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 11:45
Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings
Részvény / Deviza / Áru Második helyről várja a kulcsfontosságú döntést a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 06:45
A régiós devizák versenyében a lengyel zlotyi mögött második a forint, amely viszonylag gyengén kezdte a keddi kereskedést. 
Részvény / Deviza / Áru Már megint mit csinált a forint?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:12
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG