Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Németországban nem csak meghosszabbítják az eddigi lezárásokat, hanem tovább szűkítik a magánszférát, és korlátozzák a szabad mozgást a Covid-járvány miatt. Egyes szakértők szerint a lépések indokoltak, mások viszont úgy vélik, hogy a kormány túlfeszíti a húrt, ráadásul bizonytalan tudás alapján döntött.     

Január 31-ig meghosszabbítja a koronavírus-ellenes karantént Németország, sőt, további szigorításokat is bevezet a járvány elleni küzdelem jegyében – jelentette be Angela Merkel német kancellár tegnap este Berlinben a tartományi miniszterelnökökkel tartott tanácskozást követően.

Ne találkozz, ne mozdulj ki   

Döntésük értelmében nagyrészt továbbra is zárva maradnak az óvodák és az iskolák, a nem kiemelten fontosnak ítélt termékeket árusító üzletek, az éttermek, a bárok, a kocsmák, a kulturális- és sportintézmények, valamint továbbra sem lehet rendezvényeket tartani.

Csak a madarak maradtak: a szinte üres Alexanderplatz Berlinben 2021. január 6-án.  EPA/HAYOUNG JEONCsak a madarak maradtak: a szinte üres Alexanderplatz Berlinben 2021. január 6-án. EPA/HAYOUNG JEON

Mindemellett az állam jelentősen belenyúl a magánéletbe: tovább szűkíti a kapcsolattartási lehetőségeket, valamint korlátozza a szabad mozgáshoz való jogot. Ezek olyan intézkedések, amelyek a járvány kitörése előtt elképzelhetetlenek lettek volna.

A személyes kapcsolattartást a minimálisra szorítják: mindenki (illetve minden háztartás) maximum egy, nem vele élő személlyel találkozhat.

A korlátozás nem csak a nyilvános terekre, hanem a magánlakásokra is érvényes, legalábbis Északrajna-Vesztfáliában biztosan (a szabályozások részletei tartományonként eltérhetnek).

A magas fertőzöttségű területeken élők pedig – hacsak nincs nyomós okuk a rendelkezés be nem tartására – lakhelyük maximum 15 kilométeres körzetében mozoghatnak.  

A német kormány szerint a szabályok megsértését a helyi hatóságok szankcionálják. (Armin Laschet, Északrajna-Vesztfália miniszterelnöke szerint ugyanakkor a „magánzónát” nem fogják ellenőrizni.)

A hivatalos indoklás szerint az újabb korlátozásokra azért van szükség, hogy tovább csökkentsék az új fertőzések számát, és így megakadályozzák az egészségügy tartós túlterhelődését. A járvány második hulláma ugyanis Németországban is jóval súlyosabb, mint az első, a Coviddal összefüggésbe hozott halálesetek száma csaknem 37 ezerre nőtt.  

Fáj, de szükséges?

A drasztikus korlátozó intézkedések fogadtatása meglehetősen vegyes.

Egyes szakértők szerint azok szükségesek a Covid visszaszorítása érdekében: Thorsten Lehr, a Saarland Egyetem járványkutatója például a maratonfutáshoz hasonlította a jelenlegi helyzetet.

30 kilométernél pokolian fáj, de a célt kell szem előtt tartani

- mondta a Spiegelnek.

Szerinte jobb lett volna már korábban kemény intézkedéseket hozni rövid időre, mert akkor most nem lennének olyan magasak a fertőzöttségi számok. Hozzátette: télen amúgy is könnyebben terjed a vírus.

Szimulációink azt mutatják, hogy a jelenlegi csökkenés (a fertőzöttségi adatokban) nem elegendő ahhoz, hogy a közeljövőben kontrollálni tudjuk a történéseket. A mi szemszögünkből a további szigorítások sürgősen szükségesek

-fogalmazott.

Túlfeszítik a húrt? 

Mások ugyanakkor kritizálták a döntéseket, és kétségbe vonták azok gyakorlati hasznát.  

Nincs összefüggés a mozgás és a fertőzés között. Ha 50 kilométert vezetsz egyedül egy autóban, nincs fertőzésveszély, ha öt kilométert utazol egy zsúfolt metróban, akkor van

-mondta például Michael Theurer, a liberálisok frakcióvezető-helyettese.

A Die Welt szerint a szabad mozgás korlátozásával a Merkel-kormány átlépett egy piros vonalat, ráadásul bizonytalan adatok alapján szigorított, azaz

Németország legkeményebb karanténját a nemtudás diktálja.

Az elmúlt hetekben az ünnepek miatt például a szokásosnál kevesebbet teszteltek, és kevesebb adatot dolgoztak fel. Hozzátették: a német kormány és a tartományok által hozott döntések totális bizonytalanságról árulkodnak a közeljövőt illetően, pedig a karantén már három hónapja tart.      

Kritikával illette a korlátozásokat a Németországi Járások Szövetségének elnöke, Reinhard Sager is.

Vannak kétségeim, hogy nem lett-e túlfeszítve a húr a mozgáskorlátozással és a kapcsolattartási tilalommal

- fogalmazott az amúgy CDU-s (tehát kormánypárti) politikus. Thomas Fisbach, a gyerekorvosok érdekképviseleti szervének elnöke pedig az iskolabezárások meghosszabbítása miatt fejezte ki nemtetszését.

Németországban egyébként rendszeresek a több ezres, esetenként több tízezres karanténellenes tüntetések, amelyek már több esetben is összecsapásokba torkolltak a rendfenntartó erőkkel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bevásárolnak az osztrákok az orosz vakcinából
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 17:59
Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.
Makro / Külgazdaság Munkanélküli segélyek: százezreken spórol a kormány az ideológiája miatt
Székely Sarolta | 2021. április 19. 17:44
Nem igényelne rengeteg forrást az álláskeresési járadék 9 hónapra történő meghosszabbítása. Az Orbán-kormány ideológiájába azonban csupán 3 hónapos segélyezés fér bele, azon még csak átmenetileg sem hajlandóak változtatni, hiába kérték már sokan sokféle módon.
Makro / Külgazdaság Iskolanyitás: két táborra szakadtak a szülők
Kormos Olga | 2021. április 19. 17:19
Hát eljött a sokat vitatott április 19. is, amiről sok szülő úgy nyilvánított véleményt, hogy nem engedte el gyermekét az iskolába. Az ország kettészakadt: egyes gyerekek ma lázméréssel kezdték a napjukat az iskola bejáratánál, míg mások továbbra is otthon, egyedül vagy szülőkkel próbálják tartani a lépést a tananyaggal.
Makro / Külgazdaság Újabb gazdaságélénkítő javaslatok kerülnek a kormány elé
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 16:34
A Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői üléséről Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban számolt be. 
Makro / Külgazdaság A Pedagógusok Szakszervezete ezt kéri az oktatásirányítástól
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 12:01
Ma kinyitottak az általános iskolák és az óvodák, ezért a Pedagógusok Szakszervezete a következő védelmi intézkedések betartását várja el az oktatásirányítástól. 
Makro / Külgazdaság Jó hírek jöttek a Szputnyikról a világ másik végéről
Wéber Balázs | 2021. április 19. 11:19
Ez a leghatékonyabb oltóanyag Argentínában az eddigi tapasztalatok szerint. Már az első oltás után is csaknem minden beoltott szervezetében találtak ellenanyagot.      
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni az üzemanyagokért
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 09:57
Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyagért literenként átlagban bruttó 4, míg a gázolajért bruttó 3 forinttal többet kell leszurkolni a hazai kutakon.
Makro / Külgazdaság Navalnij-ügy: az európai és az amerikai diplomácia is nyomás alá helyezte Moszkvát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 07:52
A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egészségi állapotáról napvilágot látott hírek kapcsán több politikus is megszólalt. Ők rendre Moszkva felelősségét emlegetik, jelezve, hogy sürgősen megfelelő orvosi ellátást kell számára biztosítani, miközben fenyegetésként is beillő nyilatkozatok is elhangzanak.
Makro / Külgazdaság Putyin aggódva figyel: Törökország és Irán behatol Közép-Ázsiába
Káncz Csaba | 2021. április 18. 11:51
Ankara és Teherán katonai megállapodásokkal veti meg a lábát Közép-Ázsiában.  Különösen élénk mozgás tapasztalható a perzsa nyelvű Tádzsikisztán körül, amelynek 1360 kilométeres határszakasza van Afganisztánnal és 480 kilométeres Kínával.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél
depositphotos