<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Meglepetést okozott a piacokon, hogy Joe Biden és pártja nagy valószínűséggel megnyeri mindkét szenátusi helyet Georgia államban, így a megválasztott elnök könnyebben véghez viheti terveit. A fontosabb tőzsdeindexek szépen emelkednek, a technológiai részvények azonban várhatóan nagy zuhanással fognak ma nyitni, és Európában is esnek. Remek formában van ma a forint.

Nagyon valószínű, hogy a tegnapi, Georgia államban rendezett második választási fordulóban mindkét szenátusi helyett a demokraták viszik majd el, ami új helyzetet teremt az amerikai politikában. Ez pedig nem igazán jó a részvénypiacoknak, mert így Joe Biden minden tervezett reformját könnyűszerrel végre tudja majd hajtani, ideértve az adóemelést és a nagy internetes óriások megregulázását.

Ennek fényében érthető, hogy a hagyományos ágazatok, ipari részvények ma emelkednek, miközben a technológiai cégek részvényei zuhannak. Az amerikai Nasdaq 100 technológiai index határidős értéke 1,7 százalékos mínuszban van, de az S&P 500 határidő csak 0,3 százalékkal csökken, a Dow Jones pedig emelkedik kissé.

Európában a Stoxx 600 index 0,6 százalékkal megy fel, a francia CAC 40 és a német DAX 0,7 százalékkal emelkedik. Viszont a TecDAX német technológiai mutató 0,6 százalékkal esik.

Szépen megy a Mol, jön a Zwack-osztalék

Itthon a BUX index 0,9 százalékos pluszban van, a Mol 2,2, az OTP 0,5, a Telekom 0,4 százalékkal drágult. A Richter éppen stagnál, a Masterplast újabb hat százalékkal száguld. Közzétette közgyűlési élőterjesztéseit és osztalékfizetési rendjét a Zwack Unicum, egy részvényre 300 forintot fizetnek január 27-től.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint tovább erősödik, újabb két forinttal olcsóbb az euró, 357,30. Folytatódott a dollár gyengülése, és tovább drágul az arany, az ezüst, a réz, az olaj. Újabb csúcsot állított be a Bitcoin az éjszaka 36 361 dolláron, jelenleg 34 240.

Lásd még: Hűtheti a pezsgőt Biden – demokratapárti győzelmek lehetnek Georgiában

Remek formában a forint

Bombaformában a forint az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

Meghatározó támasz alá került az euró-forint árfolyama, amely a 359-360-as sávban húzódott. Egyelőre még nem szignifikáns a mozgás, de nagy valószínűséggel a zóna alatt zárunk ma. Ez esetben folytatódhat a csökkenő mozgás, a következő támaszok 356,36-nál, majd 354,81-nél húzódnak. Az utóbbi a 200 napos mozgóátlag, ez alatt utoljára 2019 második negyedévében mozgott a jegyzés tartósan írja a brókercég.

A sok százmilliárd dolláros meglepi

Hatalmas meglepetés, hogy a jelenlegi állás szerint a demokraták végül valószínűleg mindkét szenátori helyet elhozzák, és valójában demokrata többség lesz a szenátusban is – írta az Erste Befektetési Zrt. kommentárja.

A korábban várt koalíciós kormány helyett így egyszínű, demokrata kabinet alakulhat. Az új felállás hozhat akár egy további költségvetési stimulust is, hiszen a demokraták mintegy 1400 milliárd dollárral nagyobb csomagot szerettek volna eredetileg. Ugyanakkor a társasági adó 21 százalékról 28 százalékra nőhet, és a tőkenyereség-adó és a magasabb jövedelműek adója is emelkedhet, ami negatív a részvénypiacok szempontjából. A technológiai részvények így is, úgy is retteghetnek a várható reguláktól, vagy esetleges feldarabolástól.

(Pixabay.com)(Pixabay.com)

Egy százalék felett az amerikai kötvényhozam

Az Egyesült Államok tízéves államkötvényeinek hozama több mint kilenc hónap óta először érte el az évi egy százalékot, 0,06 százalékponttal 1,02 százalékra emelkedett az ázsiai kereskedésben szerdán.

A befektetők számítása szerint ugyanis a demokraták elfoglalhatják a szenátust is. Javítva ezzel Joe Biden kilátásait, hogy terveit átvigye a törvényhozó testületeken. A demokrata Raphael Warnock valószínűleg megnyerte a két, Georgia államban még szabad szenátusi hely egyikét. Ha mindkét helyet megszerzi a párt, akkor 50 helyet kapnának a 100-ból. Így az alelnök szavazata döntene, aki szintén demokrata. Tehát így mindhárom fontos hatalmi pozíciót megszereznék, az elnökséget a Fehér Házban, a képviselőházat és a szenátust – írta a Financial Times.

A demokraták elsöprő győzelme ugyanis piaci vélemények szerint sokkal nagyobb gazdaságélénkítő csomagokat, költségvetési hiányt és magasabb növekedést, inflációt jelenthet.

Ezért száguldott este az olaj

Tegnap este jelentős, öt százalék körüli emelkedést mutatott az olaj az OPEC-tárgyalások nyomán.

Szaúd-Arábia bejelentette, hogy önkéntesen további napi egymillió hordóval visszavágja a termelését februárban és márciusban. A többi OPEC+ állam pedig eközben nem növeli a kitermelését. Az API jelentése szerint egyébként a múlt héten 1,7 millió hordóval csökkentek az amerikai olajkészletek, ami szintén pozitívum. A Brent és a WTI is 11 hónapos csúcsára emelkedett írta a KBC Equitas.

Trump újra belerúgott a kínaiakba

Az Alipay már hónapok óta Washington célkeresztjében van, de a Fehér Ház most tüzel a SeekingAlpha szerint.

Trump elnök aláírta a rendeletet nyolc kínai fizetési alkalmazás 45 napon belül történő betiltásáról. Bár addigra már nem lesz hivatalában, ez a lépés megerősíti a kemény vonalat Kínával szemben, amely kereskedelmi háborút hozott, és ahol nemzetbiztonsági érveket használtak fel Kína legnagyobb technológiai vállalatai ellen. Ez ütést jelent az Ant Group társalapítójának, Jack Ma-nak is. Akit azóta sem láttak a nyilvánosság előtt, hogy a kínai szabályozók leállították az Ant 35 milliárd dolláros IPO-ját, és monopóliumellenes vizsgálatot indítottak.

Ismét felragyog az urán?

Erősen meglódultak tegnap az uránbányák, a piac egyik nagy szereplője, a Cameco részvénye például kilenc százalékkal ment fel tegnap. Az URA jelzésű ETF pedig hat százalékkal emelkedett. A fellendülés kiváltó oka nem ismert, lehet, hogy az általános árupiaci optimizmus ragadt át.

A szektor részvényeinek azonban már volt egy ugrása decemberben is, amikor az amerikai védelmi költségvetésről szóló törvényt elfogadták. Ez stratégiai szerepet szán az uránnak, és tartalékok képzését határozza el.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16500 16420 16650 -0,33% 0 0 2 245 793 245 Ft 2021-08-04 17:05:23
MOL 2490 2432 2490 +2,81% 0 0 2 243 099 222 Ft 2021-08-04 17:05:07
MTELEKOM 423 422 425 -0,35% 0 0 171 605 403 Ft 2021-08-04 17:05:27
RICHTER 8705 8475 8720 +1,46% 0 0 3 829 030 035 Ft 2021-08-04 17:07:49
OPUS 237 236 238 +0,21% 0 0 6 880 235 Ft 2021-08-04 16:53:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma is pörgött a pesti börze
MTI | 2021. augusztus 4. 17:33
Ismét csúcson zárt a BUX, amihez a nemzetközi hangulat is rátett egy lapáttal. 
Részvény / Deviza / Áru A delta variáns még a Tindernek is betehet, viszont jó hírt kaphatnak az Adriára készülők
Csabai Károly | 2021. augusztus 4. 11:16
A népszerű társkereső portált működtető cég ugyan idei második negyedévét a piaci várakozásoknál jobban zárta, a vezetőség szerint azonban a delta variáns gyors terjedése és az annak kapcsán várható lezárások számukra is jelentős bizonytalanságot hordoznak. Augusztusban azonban még lehet mód a külföldi nyaralásra, az arra készülőknek jó hír, hogy a forint egyre izmosabb, s aki autóval vág neki az útnak, az akár még a péntekinél is olcsóbban tankolhat. 
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ment ma a Richter, óriási hullámvasutazásban volt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 3. 18:42
A Richter a jól sikerült negyedéves gyorsjelentés után húzta felfelé a BUX-ot kedden - a forint nap közben újabb szintet lépett, hogy aztán újabb ellenállás letörésével próbálkozzon meg.
Részvény / Deviza / Áru Egyetlen újságcikk a mélybe lökött egy dollármilliárdos iparágat - áttörés előtt áll a forint?
Gáspár András | 2021. augusztus 3. 12:04
Kínában tovább ütik a techcégeket, most az online játékokat nevezte drognak az állami média egy olyan cikkel, amit pár óra után el is tüntettek - ezzel ismét mélyrepülésbe taszították az árfolyamokat. Budapesten a befektetők értékelik a Richter kiváló gyorsjelentését is, és a Molnak is megelőlegezik a bizalmat. A forint fontos szintet törhet át, a delta variáns miatti aggodalom miatt esik az olajár. Délelőtt piaci körkép.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP felhúzta a BUX indexet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 17:46
2 százalékkal ugrott meg a bankpapír, amely az indexet is felfele mozdította.
Részvény / Deviza / Áru Jól kezdte a forint a hetet
Király Béla | 2021. augusztus 2. 12:49
A pénteki gyengébb amerikai zárás ellenére az ázsiai tőzsdék emelkedéssel kezdtek. A magyar piacon a tőzsdén nem volt komoly változás, ellenben a forint ismét erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos