<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Meglepetést okozott a piacokon, hogy Joe Biden és pártja nagy valószínűséggel megnyeri mindkét szenátusi helyet Georgia államban, így a megválasztott elnök könnyebben véghez viheti terveit. A fontosabb tőzsdeindexek szépen emelkednek, a technológiai részvények azonban várhatóan nagy zuhanással fognak ma nyitni, és Európában is esnek. Remek formában van ma a forint.

Nagyon valószínű, hogy a tegnapi, Georgia államban rendezett második választási fordulóban mindkét szenátusi helyett a demokraták viszik majd el, ami új helyzetet teremt az amerikai politikában. Ez pedig nem igazán jó a részvénypiacoknak, mert így Joe Biden minden tervezett reformját könnyűszerrel végre tudja majd hajtani, ideértve az adóemelést és a nagy internetes óriások megregulázását.

Ennek fényében érthető, hogy a hagyományos ágazatok, ipari részvények ma emelkednek, miközben a technológiai cégek részvényei zuhannak. Az amerikai Nasdaq 100 technológiai index határidős értéke 1,7 százalékos mínuszban van, de az S&P 500 határidő csak 0,3 százalékkal csökken, a Dow Jones pedig emelkedik kissé.

Európában a Stoxx 600 index 0,6 százalékkal megy fel, a francia CAC 40 és a német DAX 0,7 százalékkal emelkedik. Viszont a TecDAX német technológiai mutató 0,6 százalékkal esik.

Szépen megy a Mol, jön a Zwack-osztalék

Itthon a BUX index 0,9 százalékos pluszban van, a Mol 2,2, az OTP 0,5, a Telekom 0,4 százalékkal drágult. A Richter éppen stagnál, a Masterplast újabb hat százalékkal száguld. Közzétette közgyűlési élőterjesztéseit és osztalékfizetési rendjét a Zwack Unicum, egy részvényre 300 forintot fizetnek január 27-től.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint tovább erősödik, újabb két forinttal olcsóbb az euró, 357,30. Folytatódott a dollár gyengülése, és tovább drágul az arany, az ezüst, a réz, az olaj. Újabb csúcsot állított be a Bitcoin az éjszaka 36 361 dolláron, jelenleg 34 240.

Lásd még: Hűtheti a pezsgőt Biden – demokratapárti győzelmek lehetnek Georgiában

Remek formában a forint

Bombaformában a forint az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

Meghatározó támasz alá került az euró-forint árfolyama, amely a 359-360-as sávban húzódott. Egyelőre még nem szignifikáns a mozgás, de nagy valószínűséggel a zóna alatt zárunk ma. Ez esetben folytatódhat a csökkenő mozgás, a következő támaszok 356,36-nál, majd 354,81-nél húzódnak. Az utóbbi a 200 napos mozgóátlag, ez alatt utoljára 2019 második negyedévében mozgott a jegyzés tartósan írja a brókercég.

A sok százmilliárd dolláros meglepi

Hatalmas meglepetés, hogy a jelenlegi állás szerint a demokraták végül valószínűleg mindkét szenátori helyet elhozzák, és valójában demokrata többség lesz a szenátusban is – írta az Erste Befektetési Zrt. kommentárja.

A korábban várt koalíciós kormány helyett így egyszínű, demokrata kabinet alakulhat. Az új felállás hozhat akár egy további költségvetési stimulust is, hiszen a demokraták mintegy 1400 milliárd dollárral nagyobb csomagot szerettek volna eredetileg. Ugyanakkor a társasági adó 21 százalékról 28 százalékra nőhet, és a tőkenyereség-adó és a magasabb jövedelműek adója is emelkedhet, ami negatív a részvénypiacok szempontjából. A technológiai részvények így is, úgy is retteghetnek a várható reguláktól, vagy esetleges feldarabolástól.

(Pixabay.com)(Pixabay.com)

Egy százalék felett az amerikai kötvényhozam

Az Egyesült Államok tízéves államkötvényeinek hozama több mint kilenc hónap óta először érte el az évi egy százalékot, 0,06 százalékponttal 1,02 százalékra emelkedett az ázsiai kereskedésben szerdán.

A befektetők számítása szerint ugyanis a demokraták elfoglalhatják a szenátust is. Javítva ezzel Joe Biden kilátásait, hogy terveit átvigye a törvényhozó testületeken. A demokrata Raphael Warnock valószínűleg megnyerte a két, Georgia államban még szabad szenátusi hely egyikét. Ha mindkét helyet megszerzi a párt, akkor 50 helyet kapnának a 100-ból. Így az alelnök szavazata döntene, aki szintén demokrata. Tehát így mindhárom fontos hatalmi pozíciót megszereznék, az elnökséget a Fehér Házban, a képviselőházat és a szenátust – írta a Financial Times.

A demokraták elsöprő győzelme ugyanis piaci vélemények szerint sokkal nagyobb gazdaságélénkítő csomagokat, költségvetési hiányt és magasabb növekedést, inflációt jelenthet.

Ezért száguldott este az olaj

Tegnap este jelentős, öt százalék körüli emelkedést mutatott az olaj az OPEC-tárgyalások nyomán.

Szaúd-Arábia bejelentette, hogy önkéntesen további napi egymillió hordóval visszavágja a termelését februárban és márciusban. A többi OPEC+ állam pedig eközben nem növeli a kitermelését. Az API jelentése szerint egyébként a múlt héten 1,7 millió hordóval csökkentek az amerikai olajkészletek, ami szintén pozitívum. A Brent és a WTI is 11 hónapos csúcsára emelkedett írta a KBC Equitas.

Trump újra belerúgott a kínaiakba

Az Alipay már hónapok óta Washington célkeresztjében van, de a Fehér Ház most tüzel a SeekingAlpha szerint.

Trump elnök aláírta a rendeletet nyolc kínai fizetési alkalmazás 45 napon belül történő betiltásáról. Bár addigra már nem lesz hivatalában, ez a lépés megerősíti a kemény vonalat Kínával szemben, amely kereskedelmi háborút hozott, és ahol nemzetbiztonsági érveket használtak fel Kína legnagyobb technológiai vállalatai ellen. Ez ütést jelent az Ant Group társalapítójának, Jack Ma-nak is. Akit azóta sem láttak a nyilvánosság előtt, hogy a kínai szabályozók leállították az Ant 35 milliárd dolláros IPO-ját, és monopóliumellenes vizsgálatot indítottak.

Ismét felragyog az urán?

Erősen meglódultak tegnap az uránbányák, a piac egyik nagy szereplője, a Cameco részvénye például kilenc százalékkal ment fel tegnap. Az URA jelzésű ETF pedig hat százalékkal emelkedett. A fellendülés kiváltó oka nem ismert, lehet, hogy az általános árupiaci optimizmus ragadt át.

A szektor részvényeinek azonban már volt egy ugrása decemberben is, amikor az amerikai védelmi költségvetésről szóló törvényt elfogadták. Ez stratégiai szerepet szán az uránnak, és tartalékok képzését határozza el.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10890 10780 10930 +1,30% 0 0 5 974 561 900 Ft 2022-12-01 17:09:48
MOL 2836 2792 2850 +0,57% 0 0 1 724 328 484 Ft 2022-12-01 17:05:25
MTELEKOM 332 331 333 +0,45% 0 0 53 930 861 Ft 2022-12-01 17:05:02
RICHTER 8500 8300 8575 +0,59% 0 0 4 030 590 830 Ft 2022-12-01 17:09:19
OPUS 125 125 130 +1,29% 0 0 39 265 825 Ft 2022-12-01 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Magyarországon is eladta a Mol több benzinkútját, de újakat is vásárolt
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:33
Lezárult a Mol egyes magyarországi és szlovákiai töltőállomásainak értékesítése az Orlen Unipetrol részére.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő, hogy ismét 410 felett az euró/forint?
Eidenpenz József | 2022. december 1. 12:34
A forintra hatott a tegnapi EU-bejelentés, segíthette a dollárgyengülés is, de ellene dolgoznak a gázárak. Az eredmény egy pár forintos euródrágulás lett. A Molt is különböző hatások érik, délelőtti esése azonban már mérséklődött. Powell beszéde nyomán száguldott az amerikai tőzsde, ugrott az arany, kilőtt az ether.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel alig 409 forintot kellett adni egy euróért
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 07:28
Az euró jegyzése 409 forint alatt, a dolláré 392 alatt járt csütörtök kora reggel.
Részvény / Deviza / Áru Megint begyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 19:01
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Eljött a forint oly fontos napja, száguldott a Bilibili
Eidenpenz József | 2022. november 30. 12:53
Az Európai Bizottság mai állásfoglalását Magyarországgal kapcsolatban fő vonalakban már ismerjük, de ha új információ érkezik, az alaposan megmozgathatja a forintot. Egyelőre kissé drágult ma az euró, miközben felfelé tart az európai földgáz és az olaj is. Rekordhónapot zárhatnak a kínai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Ettől fáztunk: újabb áremelkedés a gázpiacon
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 09:45
A földgáz tőzsdei ára kedd estére ugrott nagyot, és nem csökkent szerda reggelre sem.
Részvény / Deviza / Áru Izmosan indított nemzeti valutánk szerda reggel a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 07:38
Erősödött szerda reggelre a forint a főbb devizákkal szemben a kedd esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru A benzinársapka esetleges kivezetésére kilőtt a Mol
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:58
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Egész jól áll a forint, pedig nagyot drágult a gáz és az olaj
Eidenpenz József | 2022. november 29. 12:42
A kínai kormány esetleges Covid-döntésére várnak a piacok, de alapvetően optimisták, a szigor enyhülésében reménykednek. A BUX index felülteljesítő, a forint kissé gyengül ugyan, de jól áll a múlt héthez képest. Miért tűnik el a cukor, mennyire ment fel világpiaci ára az utóbbi időben?
Részvény / Deviza / Áru Tovább araszol felfelé a gázár, aggódhat Európa?
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 09:55
Egyelőre három százalékos az emelkedés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG