BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. június 12. 18:46

Nemrég 2008 óta nem látott egy havi esést szenvedett el a kőolaj, aminek nyomán megszaporodtak az olajkorszak végével kapcsolatos találgatások. De rövidebb távon még mindig a nagy olajtermelők megállapodásai, tehát a kínálat az úr. Eközben egyre erősebbek a környezetvédők, és gőzerővel folyik az igazán olcsó akkumulátorok fejlesztése.

Texasi olajkút (fotó: Pixabay)

A WTI és a Brent típusú olaj 2,7 és 2,1 százalékos esés után 51,85, illetve 60,95 dollár körül jár ma. Ezzel ugyan nincs ugyan történelmi vagy akár csak sok éves mélypontok közelében, de viszonylag olcsó a kőolaj. Az utóbbi másfél évben csak néhány hétig, november vége és január eleje között volt ennél alacsonyabb az ára.

Ráadásul az esés üteme viszont ijesztő volt, az Oilprice.com múlt heti cikke egyenesen az olajpiac “Lehman-momentumáról” írt. Ugyanis 2008 óta nem látott mértékű esést szenvedett el az árfolyam négy hét leforgása alatt.

A legújabb készletadatok, politikusok nyilatkozatai, különös tekintettel az OPEC-országokra, a gazdasági növekedéssel, a vámháborúval kapcsolatos aggodalmak, az olajkutak száma… Ilyen hírek hetente, sőt naponta jönnek és váltogatják egymást. Az utóbbi napokban is valószínűleg a pocsék készletbecslések és az OPEC nézeteltérései adták meg a fő lökést az árnak lefelé.

Jön a 40 dollár alatti olaj?

De mik lehetnek a főbb trendek, mi lehet a fő irány? Az egyik legfontosabb tényező a szaúdi-orosz ellentét. Az arab ország mindenáron magasabb olajárat akar látni, az oroszok pedig ezt nem feltétlenül szorgalmazzák. Azt állítják, hogy az olajár az ő gazdaságuk számára már nem annyira fontos, de lehet, hogy a mennyiség növelésében is érdekeltek.

WTI és Brent (Stockcharts.com)

Sokan attól tartanak, hogy ha a két nagy kitermelő nem egyezik meg, akkor az olaj 40 dollár alá zuhan. Kevesebb mint egy hónapja az EIA szervezet még a kínálat túlzott visszaesésétől, szűk keresztmetszet kialakulásától tartott, ma pedig inkább a túlkínálat ellen küzdenek – derül ki az Oilprice.com másik cikkéből.

A sávozás marad?

Még akkor is így lehet ez jövőre, ha Irán és Venezuela kínálata nem áll helyre. A kereslet ugyanis alacsony szinten maradhat, miközben az amerikai palaolaj-termelés növekedése is tovább tart. A világgazdaság lassul, és a kereskedelmi háború miatt tovább lassulhat.

Mások viszont úgy gondolják, hogy ha nagyon alacsony lesz az olajár, akkor majd az OPEC úgyis tesz valamit. Ahogy a múltban is, valahol 40 dollár közelében, általában félretették az ellentéteket és vitákat és effektíve léptek. Az utóbbi években a WTI ritkán léptett ki a 40-60, a Brent a 40-70 dolláros sávból.

Folyadék helyett száraz réteg

Lehet, hogy az olajárat a környezetvédelmi aggályok és a megújuló energia is jobban sújtja majd, mint korábban gondolták. Az Európai Parlament választásán a Zöldek előretörtek, Németországban szinte naponta vannak környezetvédelemmel kapcsolatos tüntetések. A kormányzó német koalíció is felvette a kesztyűt és komolyabban kezdett a környezetvédelemmel foglalkozni.

Az tenne be azonban igazán az olajiparnak, ha a megújuló energia olcsó tárolását meg lehetne oldani. A Fraunhofer IWS Intézetben német tudósok most olyan eljárást dolgoztak ki, amely során az elektromos járművek akkumulátoraiban az elektródákat folyadékok helyett száraz filmréteggel lehet bevonni.

Gödörben az olajcégek

Az eljárás kevésbé energiaigényes, kevésbé igényel toxikus anyagokat, és így olcsóbb. Új anyagok használhatók fel elektródaként, és nőhet a tárolt energia mennyisége is. Más hasonló találmányoktól eltérően, amelyek a tervezőasztalon maradtak, itt van már gyártó partner is, a finn BroadBit Batteries.

A WTI olaj és a XOP olajipari ETF (Stockcharts.com)

Eközben az olajcégek részvényei már-már történelmi mélységekben vannak. Az amerikai olajcégeket tartalmazó XOP ETF (SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production) árfolyama például csak a 2016 eleji olajkrachban és a 2008-as Lehman-válság körül volt ilyen alacsony szinten.

Olajcsőd-hullám közeleg?

Tényleg eljött volna az olajkorszak vége? – teszi fel a kérdést a SeekingAlpha szerzője. A cikk szerint az amerikai palaolaj-kitermelők közül csak kevés igazán nyereséges, talán 10-20 százalékuk, viszont sokuk eladósodott, főleg a kicsik. Bekövetkezhet egy csődhullám, ami viszont csökkentheti az olajkínálatot. Lehet, hogy ez kéne az olajár emelkedéséhez.

Rockefellerék már leléptek

Emlékeztetnek arra is, hogy a Rockefeller-családtól a Norvég vagyonalapig (“olajalapig”) több nagybefektető búcsút mondott az utóbbi években olajipari befektetéseinek. Márpedig ők vélhetően értenek hozzá.

Emellett a feltörekvő, az ezredforduló körül született fiatal generáció teljesen közömbös a fosszilis energiahordozó-részvények iránt. Érdeklik őket a technológiai cégek, a kriptodevizák, a marihuána-részvények, a turizmus, a vacsorázóhelyek. Az olajrészvények, azok cseppet sem.

(Délután írtuk: Fordulat készül a kutakon - mire készüljenek az autósok?)Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
hírlevél