<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A cégcsoport vezetője az önellátás megerősítését látja a döntésben.

Lerakták a MOL Petrolkémia új propilén üzemének alapkövét Tiszaújvárosban. A 65 milliárd forintos, zöldmezős beruházással épülő üzem évente 100 000 tonna propilént állít majd elő, így jelentősen mértékben fedezi a MOL vegyipari alapanyagigényét, és növeli a vállalat önellátását. Ez az üzem biztosít majd propilént az épülő poliol komplexumnak is, amellyel Tiszaújváros a régió vegyipari fővárosává léphet elő. A MOL közleménye szerint a propilén üzem megépítése több ezer embernek ad munkát, és hosszútávon is versenyképes munkahelyeket teremt.

Az új propilén üzem megépítése szervesen illeszkedik a MOL-csoport frissített SHAPE TOMORROW 2030+ stratégiájába, hiszen a fejlesztés segítségével  a vállalat fokozatosan növelni tudja a nem motorüzemanyag típusú termékek arányát. A MOL-csoport a következő években mintegy 4,5 milliárd dollárt fordít olyan beruházásokra, amelyek Tiszaújvárost a régió elsőszámú vegyipari központjává emelik.

Az új üzem pedig fontos szerepet tölt be a fejlesztések sorában, hiszen az MOL Petrolkémia három termékvonalán is stabil alapanyagellátást nyújt majd. Az évi 100 000 tonna propilén a vállalat teljes szükségleteinek az egynegyedét biztosítja.

Hernádi Zsolt: Mindent meg kell tennünk azért, hogy ne függjünk másoktól. Fotó: MTI/Kovács TamásHernádi Zsolt: Mindent meg kell tennünk azért, hogy ne függjünk másoktól. Fotó: MTI/Kovács Tamás

„A MOL olyan vegyipari központtá fejlesztette Tiszaújvárost az elmúlt 5-10 évben, amely bátran versenyezhet a legmodernebb petrolkémiai metropoliszokkal. Felépült a butadién üzem, a japán együttműködéssel működő műgumi üzem, és ebben a városban kapott helyet az elmúlt harminc év egyik legnagyobb ipari beruházása, az 1,3 milliárd euróból épülő poliol üzem is” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, aki szerint a propilén üzem megépítésével a MOL egy újabb fontos lépést tett a vegyipari transzformáció és az energiaátmenet útján.

„Ennek az üzemnek köszönhetően erősödik az önellátásunk, ami igazi kincs az egész országnak.  Hiszen a történelem újra és újra bebizonyítja: mindent meg kell tennünk azért, hogy ne függjünk másoktól”.

Az üzem építése több ezer embernek ad munkát, a magyar beszállítók aránya pedig 50 százalék körül alakul. Az üzem várhatóan 2024-ben kezdi meg működését és mintegy 30-40 új, hosszútávon is versenyképes munkahelyet teremt.

A beruházás egy hosszú évek óta tartó folyamat újabb állomása: a MOL-csoport számos fejlesztést valósított meg Tiszaújvárosban. Felépült a Butadién kinyerő üzem és a Szintetikusgumi gyár, de célegyenesbe ért a Poliol komplexum építése is, amely a hazai ipar egyik legnagyobb volumenű beruházása. Emellett jól halad az Olefin-1 üzem korszerűsítése és élettartamának meghosszabbítása is, amely jelenleg a legnagyobb, meglévő berendezésen végrehajtott hatékonyságnövelő program Magyarországon.

A magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja az üzem megvalósítását. Az ünnepségen Szijjártó Péter külügyminiszter, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója és Koncz Zsófia országgyűlési képviselő tette le a létesítmény alapkövét.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Az IKEA kivonulása jót tesz az orosz piacnak?
Elek Lenke | 2022. október 1. 18:20
Az Oroszországban több mint 20 éve működő svéd lakberendezési óriás távozását az ottani fogyasztók súlyos veszteségként élik meg, ugyanakkor az orosz bútorpiacnak lehet, hogy ezzel jót tesznek, mert nő a forgalmuk, miközben előbb-utóbb kénytelenek igazodni a svéd áruházlánc szabványaihoz, fogyasztóvédelmi gyakorlatához.
Vállalat Belép az űrtávközlésbe a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 20:47
A 4iG Nyrt. új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Spacecom részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően - közölte a 4iG.
Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG