<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A cégcsoport vezetője az önellátás megerősítését látja a döntésben.

Lerakták a MOL Petrolkémia új propilén üzemének alapkövét Tiszaújvárosban. A 65 milliárd forintos, zöldmezős beruházással épülő üzem évente 100 000 tonna propilént állít majd elő, így jelentősen mértékben fedezi a MOL vegyipari alapanyagigényét, és növeli a vállalat önellátását. Ez az üzem biztosít majd propilént az épülő poliol komplexumnak is, amellyel Tiszaújváros a régió vegyipari fővárosává léphet elő. A MOL közleménye szerint a propilén üzem megépítése több ezer embernek ad munkát, és hosszútávon is versenyképes munkahelyeket teremt.

Az új propilén üzem megépítése szervesen illeszkedik a MOL-csoport frissített SHAPE TOMORROW 2030+ stratégiájába, hiszen a fejlesztés segítségével  a vállalat fokozatosan növelni tudja a nem motorüzemanyag típusú termékek arányát. A MOL-csoport a következő években mintegy 4,5 milliárd dollárt fordít olyan beruházásokra, amelyek Tiszaújvárost a régió elsőszámú vegyipari központjává emelik.

Az új üzem pedig fontos szerepet tölt be a fejlesztések sorában, hiszen az MOL Petrolkémia három termékvonalán is stabil alapanyagellátást nyújt majd. Az évi 100 000 tonna propilén a vállalat teljes szükségleteinek az egynegyedét biztosítja.

Hernádi Zsolt: Mindent meg kell tennünk azért, hogy ne függjünk másoktól. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hernádi Zsolt: Mindent meg kell tennünk azért, hogy ne függjünk másoktól. Fotó: MTI/Kovács Tamás

„A MOL olyan vegyipari központtá fejlesztette Tiszaújvárost az elmúlt 5-10 évben, amely bátran versenyezhet a legmodernebb petrolkémiai metropoliszokkal. Felépült a butadién üzem, a japán együttműködéssel működő műgumi üzem, és ebben a városban kapott helyet az elmúlt harminc év egyik legnagyobb ipari beruházása, az 1,3 milliárd euróból épülő poliol üzem is” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, aki szerint a propilén üzem megépítésével a MOL egy újabb fontos lépést tett a vegyipari transzformáció és az energiaátmenet útján.

„Ennek az üzemnek köszönhetően erősödik az önellátásunk, ami igazi kincs az egész országnak.  Hiszen a történelem újra és újra bebizonyítja: mindent meg kell tennünk azért, hogy ne függjünk másoktól”.

Az üzem építése több ezer embernek ad munkát, a magyar beszállítók aránya pedig 50 százalék körül alakul. Az üzem várhatóan 2024-ben kezdi meg működését és mintegy 30-40 új, hosszútávon is versenyképes munkahelyet teremt.

A beruházás egy hosszú évek óta tartó folyamat újabb állomása: a MOL-csoport számos fejlesztést valósított meg Tiszaújvárosban. Felépült a Butadién kinyerő üzem és a Szintetikusgumi gyár, de célegyenesbe ért a Poliol komplexum építése is, amely a hazai ipar egyik legnagyobb volumenű beruházása. Emellett jól halad az Olefin-1 üzem korszerűsítése és élettartamának meghosszabbítása is, amely jelenleg a legnagyobb, meglévő berendezésen végrehajtott hatékonyságnövelő program Magyarországon.

A magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja az üzem megvalósítását. Az ünnepségen Szijjártó Péter külügyminiszter, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója és Koncz Zsófia országgyűlési képviselő tette le a létesítmény alapkövét.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Újabb techóriás készül több ezer ember kirúgására
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 13:42
Bajban van az egyik legjelentősebb gyártó.
Vállalat Van kiút a válságból - Helyezze stabil alapokra vállalkozását Dubaiban!
PR | 2023. február 6. 09:48
A Morgan and Stanley legfrissebb jelentése szerint 2023-ban az Európai Unió tagállamai valószínűleg recesszióba süllyednek. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a zsugorodó gazdaság, az elszabadult infláció és a továbbra is magas energiaárak miatt a mostaninál is mélyebb válságra készülhet Magyarország, amit a vállalkozások nagy része már nehezen vagy egyáltalán nem lesz képes túlélni. Azok a vállalkozók viszont, akik az előttünk álló szűk másfél hónapnál hosszabb távra terveznek, akár dönthetnek úgy is, hogy a válságot maguk mögött hagyva, egyenesen gyorsítósávra navigálják a vállalkozásukat egy virágzó, biztonságos és stabil gazdasági környezetben, Dubaiban.
Vállalat Úgy veszik a kínaiak a Ferrarikat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:18
A Ferrari NV olasz sportautó-gyártó tavalyi adózott eredménye 939 millió euró lett, 13 százalékkal magasabb a 2021. évinél.
Vállalat Megnyílt a Mol első lengyelországi benzinkútja
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 13:56
A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása – közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
Vállalat Új vezetők érkeztek a Vodafone akvizíció után a 4iG-hez
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 12:32
A 4iG Nyrt. igazgatósága a Vodafone Magyarország és a meglévő távközlési portfólió integrációja érdekében új felsővezetőket nevezett ki a cégcsoporthoz frissen csatlakozott társaság, valamint a 4iG Nyrt. irányításába.
Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
Vállalat Újabb kemény csörte bontakozik ki Amerika és Kína között
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 12:59
A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG