1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Járai Zsigmond a lemondását az MTI-nek azzal indokolta, hogy a gazdasági stabilitásról szóló, ez év január 1-jétől hatályos, új törvény a korábbinál jelentősebb feladatokkal látja el a Költségvetési Tanácsot, és ezek elvégzése számára olyan helyzetet teremt, amely egyéb - a köz- és a magánszférában ellátott - funkcióival összeegyeztethetetlen.

Járai Zsigmond úgy látja, hogy Magyarország 2012. évi költségvetése jelentős előrelépés a korábbi évek fegyelmezetlen, laza költségvetéseihez képest, a kitűzött célok helyesek és reálisak, a kormány gyorsan alkalmazkodott a folyamatosan romló külgazdasági környezet által diktált nehéz körülményekhez. Ezt a véleményt az Európai Unió 2011. decemberi jelentése is alátámasztotta. Ugyanakkor a KT legutóbbi jelentésében kritizálta is a kormányt és a büdzsét, elsősorban a magánnyugdíjpénztári vagyon átirányítása miatt, valamint kockázatosnak ítélte meg a kormány növekedési prognózisát is.

A Költségvetési Tanács
A Költségvetési Tanács 2008 végén jött létre, az IMF-fel kötött szerződés része volt, hogy az Országgyűlés felállítja a tanácsot, melynek első elnöke Kopits György volt. A tanács rövid idő alatt nagy tekintélyt szerzett magának, mélyrehatóan elemezte a költségvetést. Az eredeti tanács munkáját segítő titkárságtól 2010-ben a kormányalakítás után megvonták a támogatást - a közel 40 fős szakembergárda egy részét az MNB vette át. A kormány majd' egy éve felmentette a KT első elnökét és megváltoztatta a testület tagjait, valamint azok kinevezését. Az IMF-fel felmondott szerződés miatt a Valutaalap nem is kifogásolta ezt a lépést, a mostani tárgyalások előtt sem merült fel, hogy az "eredeti állapot visszaállítása" terítéken lenne az újabb megállapodás végett.
A Tanácsnak 3 tagja van, a mindenkori ÁSZ- és MNB-elnök, valamint a köztársasági elnök delegáltja. A tagok mandátuma 9 év, jelenleg csökkentett titkársággal működik a grémium.



Az azóta eltelt néhány hétben jelentős változások álltak be az európai és a magyarországi pénzügyi helyzetben, amelyek kezelése - fennmaradásuk esetén - újabb kihívásokat fog jelenteni a gazdaságpolitika számára. A költségvetésben lévő tartalékok egy bizonyos szintig megfelelő fedezetet jelenthetnek a gazdasági helyzet romlásából származó feszültségek kezelésére. További romlás esetén azonban szükség lehet a költségvetés további korrekciójára is, amelyre véleménye szerint a kormány elkötelezett.

Járai Zsigmond elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök kérésére továbbra is elmondja véleményét a gazdaságpolitika alakulásáról, ha arra a kormány kéri. A köztársasági elnök a testület új elnökévé kedd délelőtt nevezi ki Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék korábbi vezetőjét, a Magyar Közgazdasági Társaság elnökét.

Friss: ki is nevezték az új elnököt
Kinevezte Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék korábbi vezetőjét, a Magyar Közgazdasági Társaság elnökét a Költségvetési Tanács elnökévé kedden Budapesten a köztársasági elnök.  Kovács Árpád az államfő delegáltjaként veszi át a tanács vezetését, akárcsak elődje.



A törvény szerint a tanácsot az MNB elnöke, az ÁSZ elnöke valamint az államfő egy delegáltja alkotja. Járai Zsigmond utódja az elnöki székben tehát megvan, de Schmitt Pálnak kell még egy tagot delegálnia, hogy teljes legyen a tanács.

Marad a jegybank és a CIG Pannónia

Járai Zsigmond az MNB felügyelőbizottságának az elnöke is, ez a tisztsége megmarad. A KT szempontjából elég szerencsétlen egybeesés volt, hogy a grémium tagja Simor András jegybankelnök és az őt ellenőrző fb első embere is. Járai ezenkívül a CIG Pannónia biztosító fb-ának is az elnöke, korábban pedig részt vett az új alkotmány kidolgozásában is. Az első Orbán-kormány alatt MNB-elnök és pénzügyminiszter is volt.

Korábban londoni elemzők nem tartották kizártnak, hogy a jegybank és a PSZÁF összevonásával létrehozandó új felügyeleti szerv első embere ő lehet. A jegybanktörvény módosítása ugyanis lehetőséget ad az Országgyűlésnek, hogy a két intézményt összevonják, de kormánypáti politikusok, múlt héten pedig a kormányfő is megerősítette, hogy Simor András mandátumának lejártáig erre bizonyosan nem kerül sor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG