BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 31. 14:07

Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.

Egy új kormányrendelet értelmében csütörtöktől lehet futballmeccset és szabadtéri színházi előadásokat is tartani. Mivel alig telt el idő az új döntés óta, ezért az összes szabadtéri színház honlapján az a tájékoztatás szerepel még, hogy a kormány döntése értelmében augusztus 15-ig semmilyen rendezvény nem tartható, ezért az addig betervezett előadásaikat lemondták és átszervezik. Megkérdeztük őket, mi várható a rendelet hatályba lépésével.

Szegedi Szabadtéri Játékok: idén egy forint bevétel sem lesz. Fotó: szeged.hu Szegedi Szabadtéri Játékok: idén egy forint bevétel sem lesz. Fotó: szeged.hu

SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

"Az idei év valószínűleg fekete betűkkel fog bekerülni a Szegedi Szabadtéri Játékok krónikáinak íróinál, mert sajnos a világjárvány elsodorja a fesztivál Dóm téri előadásait” - mondta pénteki online sajtótájékoztatójukon Herczeg Tamás igazgató, utalva ezzel arra, hogy a május 27-i kormányrendelet már nem segít rajtuk, idén bevétel nélkül maradnak.

A 2020-as Dóm térre tervezett előadások megtartására nincs lehetőség, az előadások jegyeinek visszaváltása, cseréje május 29-én meg is kezdődött. A nézőknek lehetőségük van lemondani a jegyükről, melynek árával támogathatják a fesztivál működését, de a visszaváltás mellett szabad felhasználású jegyre is cserélhetik, amit a jövő évad tetszőleges előadására tudnak érvényesíteni. Azok, akik az utóbbi lehetőséget választják, kedvezménykupont kapnak. Ugyanakkor az Újszegedi Szabadtéri Színpadon még van remény a produkciók bemutatására. Ezzel kapcsolatban még folynak az egyeztetések. 

A fesztivál jövőre lesz 90 éves, s az idei évad programjait egy az egyben átteszik jövőre. Így már azt is tudják, hogy a jövő évi évad július 2-án Andrew Lloyd Webber és Tim Rice varázslatos művével, a Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperával indul majd.

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad a júniusi előadásokat mind lemondta, melyeket lehetetlen már visszaszervezni.

„A jegyértékesítés a járvány miatt érthetően leállt, és jelenleg nem tudjuk, hogy a vásárlási kedv milyen mértékben aktiválódik. Az egyes előadások jegyértékesítésére rendelkezésre álló idő és az arra fordítandó marketingköltségek tekintetében sem kiszámítható, hogy elegendő vendéget tudnánk-e behozni az előadásokra, a színházakba ” – mondja Bán Teodóra, a Margitszigeti Szabadtéri Színház igazgatója.

Hozzátette, a nyitás mellett állnak, de nem lehet minden áron megmenteni jó néhány meghirdetett előadást vagy koncertet. 

„A feladat a költségek és a kimaradó jegybevétellel kialakuló veszteség minimálisra csökkentése, bár erre vonatkozóan kevés a lehetőség. Például a jegyár emelésével lehetne kompenzálni, de ez lehetetlen, hiszen nem terhelhető át a közönségre a színházak kimaradó bevétele, de az sem várható el, hogy a fellépők vagy az együttesek gázsija csökkenjen” – hangsúlyozza az igazgató.

Igen fontos a bevételek kalkulációja. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat közös fenntartású és működtetésű színházában az újraindulás feltételeinek ismeretében, matematikai számításokkal alátámasztva szeretnék tisztázni a lehetőségeiket legkésőbb június 10-ig, hogy tájékoztatni tudják a közönséget.

„Jelenleg ugyan nincs létszámkorlátozás, de a sorokon belül a közösségi távolság kritériumát alkalmazva - mely szerint a családtagok összeültethetők, tehát azok kivételével - minden 4. székre ültethető le néző, ami maximum 1200 nézőt jelent” – számol Bán Teodóra.

Javaslatuk épp ezért a Margitszigeti Szabadtéri Színház jó adottságaira hivatkozva a sakktáblaszerű ültetés lenne. Úgy tűnik egyébként, hogy mivel a Szegedi Nyári Játékokat már korábban lemondták, így az országban kizárólag a margitszigeti maradt az egyetlen nagy befogadóképességű szabadtéri színház.

Úgy pedig még kevésbé pozitív a mérleg, ha a családok, párok mégsem ülhetnek egymás mellé, mert akkor a nézőtér egynegyedén mindössze 750 nézőt lehet leültetni, vagyis a jegyek 25 százaléka maradna értékesíthető, ennyiből származna bevételük. A legújabb rendelet egyébként nem tér ki külön erre, csak reménykedni lehet abban, hogy marad a régi kitétel, miszerint a családok és párok ülhetnek egymás mellé.

Most nem fognak ilyen sűrűn ülni az emberek. Fotó: Brodway.hu Most nem fognak ilyen sűrűn ülni az emberek. Fotó: Brodway.hu

Ezzel együtt vannak terveik, hogy mely előadásokat szeretnék megtartani a kormányrendeletben foglaltak figyelembe vételével:

  • július 17-én a Piotr Beczala és Rost Andrea gálakoncertet, az ODZ zenekarral
  • július 30-án a Federico Fellini-100 filmzene koncertet és Nino Rota filmzenekoncertet
  • az augusztus 20-ra tervezett Erkel: Bánk bán című operát, az Elysabeth musical bemutatót, de több más koncert között a Fenyő koncertet is. 

A többi színháznál is érdeklődtünk, mit szólnak a kormányzati bejelentéshez.

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

"Örülünk a kormány május 27-i rendeletének, mely meghatározott feltételek mellet lehetőséget ad a szabadtéri színházak megnyitására is" - mondja Benkő Nóra, a színpad tavasszal kinevezett igazgatója.

A lemondott júniusi előadásokat viszont már nem szeretnék, de nem is tudjnák visszaállítani, mivel a jegyeladásra és promócióra szánt szükséges idő nem áll rendelkezésre. Terveik szerint július 11-én az Összefogás Gálával nyitják meg az idei évadukat abban bízva, hogy addig esetleg újabb engedményeket kapnak a szabadtéri színházak az ültetés vagy nézők fogadása terén. Amennyiben nem így történik, akkor a jelenleg is hatályos szabályozás értelmében minden negyedik helyre árusítanak jegyet a nézőtéren.

" A Városmajori Szabadtéri Színpad, mint nyári játszóhely nyitásra kész évadtervvel rendelkezik, amelyet szeretnénk minél teljesebb formában megvalósítani. Természetesen számunkra is fő a biztonság, ezért a távolságtartás szabályaira, valamint az egészség megóvására vonatkozó elővigyázatossági intézkedések betartása mellett indítjuk idei évadunkat!" - tette hozzá az igazgató. 

Honlapjuk szerint a Városmajori Szabadtéri Színpad esetében július 18. a legkorábbi időpont, amire már lehet jegyet vásárolni, Kamarás Iván előadására.

MAGYAR NEMZETI CIRKUSZ

Megkérdeztük a Magyar Nemzeti Cirkuszt is, mennyire tudják hirtelen átszervezni a napjaikat a tegnapelőtt kijött rendelet értelmében, de csak szűkszavú választ kaptunk, sőt, mintha attól tartanának, hogy nem csak enyhítések, de újabb szigorítások is napvilágot láthatnak akár.

„Előadásokat egyelőre nem tartunk. A korlátozások feloldása és az esetleges újabb korlátozások függvénye a cirkusz üzemelése. Viszont Safari Parkunk május elején megnyílt, amelyre időpont foglalással lehet bejelentkezni.”

BUDAI SZABADTÉRI SZÍNPAD

A Budai Szabadtéri Színpadtól (Csillebérc) kapott információnk szerint újragondolják a nyarat, egyelőre csak annyit tudnak, hogy július 1-jével nyitnak, a tervek szerint egy operett és musical gálával.

NAGYERDEI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen) honlapján még mindig ez áll: Újratervezés. Ennek ellenére a weblap szerint a júliusi előadásokra továbbra is lehet jegyeket vásárolni, köztük az évad első eseményére, július 5-re, a Győri Balett Anna Kareninájára. Választ egyelőre nem kaptunk tőlük, amint megérkezik, ezzel is frissítjük cikkünket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: áttörés van!
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:11
A miniszterelnök a munkaerőpiacról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Kicsit optimistábban ítéljük meg a megélhetésünket
MTI | 2020. július 10. 06:23
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél