1p
Decemberben a mezőgazdasági termelői árak 18,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül mind a növényi termékek (26,1 százalék), mind az állat és állati termékek (4,5 százalék) ára növekedett. Az előző év folyamán a termelői árak 15,4 százalékal emelkedtek, míg a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje kisebb mértékben, (átlagosan 6,8 százalékkal) haladta meg az egy évvel korábbit.

2012 decemberében a gabonafélék ára 39,6 százalékkal növekedett 2011 decemberéhez képest. A búza ára átlagosan 67 900 forint, a kukoricáé pedig 63 200 forint volt tonnánként. Az ipari növények ára 15,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az olajos növények ára 18,2 százalékkal lett magasabb az egy évvel azelőtti árszinthez viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Decemberben, az utóbbi hónapok trendjét követve 54,7 százalékkal emelkedett a burgonya termelői ára az előző év azonos időszakához képest.

A zöldségfélék árindexe decemberben 3,9 százalékkal emelkedett, miközben a gyümölcsöké 14,2 százalékkal csökkent. A gyümölcsök csoportján belül az alma súlya jelentős ebben az időszakban. Az alma idei évi magas terméseredménye miatt 23,4 százalékos áresés történt, miközben a sokkal kisebb súlyú dió esetén ellentétes tendencia figyelhető meg: a gyenge termés majdnem háromszoros árnövekedéssel járt együtt.

A tej ára nem változott, a tojásé megugrott

A vágóállatok termelői árszintje 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára a szeptemberi éves csúcs (419 Ft/kg) óta megközelítőleg 7,5 százalékkal csökkent. A vágóbaromfi ára decemberben 12,9 százalékkal növekedett, míg a vágómarháé a tavalyi jelentős növekedés után 7,5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérve.

2012 decemberében az állati termékek ára 4,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A tej ára lényegében nem változott, a tojásé 17,4 százalékkal növekedett.

A sertés és a tojás dobta meg az állati termékek árát

A mezőgazdasági termelői árak a 2012. január–decemberi időszakban összességében 15,4 százalékkal emelkedtek a 2011. évi termelői árszinthez viszonyítva. A gabonafélék árindexe 19,4 százalékkal, az olajos növényeké 19,2 százalékkal emelkedett. A friss zöldségfélék és a gyümölcsök árai 21, illetve 9,6 százalékkal haladták meg az előző évi szintet. A burgonya ára átlagosan 8,1 százalékkal maradt az előző évi szint alatt, amit elsősorban az első féléves jelentős készletértékesítés okozott. Az élő állatok és állati termékek ára – a 2011. évi 15,3 százalékos növekedés után – 2012-ben további 11 százalékos emelkedést mutatott, amely főleg a magasabb tojás- és sertésár következménye.

2012. január–decemberben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző évhez viszonyítva 6,8 százalékkal nőttek, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 7,3, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,4 százalékos növekedéséből tevődött össze.
A folyó termelőfelhasználáson belül a műtrágya árak nőttek a legnagyobb mértékben 2012-ben (10,9 százalékkal), ezen belül az egyszerű műtrágyák kisebb (8,5 százalékkal), az összetett műtrágyák nagyobb (15,5 százalékkal) mértékben - közölte a KSH.

A jelentős súllyal rendelkező takarmányok ára – a 2011. évi 27,6 százalékos emelkedést követően – 2012-ben további 9,2 százalékkal nőtt.
A vetőmagok 5,9 százalékos áremelkedésére főként az őszi kalászos vetőmagok áremelkedése volt hatással, míg a tavaszi vetésűeknél inkább stagnálás volt megfigyelhető.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG