6p
A mostani hétvége leginkább arról emlékezetes, hogy szokatlanul sok választást bonyolítanak le ebben a két időszakban. Líbiában és Szlovákiában már lezajlott a voksolás, ám Ukrajnában, Törökországban, és két kis magyar településen jelenleg is nyitva tartanak a választókörzetek.

Szlovákia

Ahogy arról korábban is írtunk, jelentős előnnyel nyerte meg az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombati, második, döntő fordulóját Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján.

Zuzana Caputová államfőjelölt nyilatkozik a sajtónak, miután leadta szavazatát Bazinban (Pezinok) 2019. március 16-án, a szlovák elnökválasztás napján. MTI/AP/Petr David Josek

Az este tíz órakor befejeződött voksoláson leadott szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján Zuzana Caputová a voksok 58,27 százalékát kapta. A részeredmények szerint Maros Sefcovicra a voksolók 41,72 százaléka szavazott. Caputová Szlovákia történetének első női elnöke lesz.

Líbia

Nagyon fontos mérföldkőnek számít a nehéz sorsú ország történetében, hogy öt év után először helyhatósági választásokat tartottak, igaz, csak öt közösségben, ahol a részvételi arány 38 százalékos volt.

Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi 2011-es bukását követően legutóbb 2014-ben tartottak voksolást, de az akkori általános választás eredménye az lett, hogy az ország két részre szakadt, két rivális kormány állt fel, az egyik a nyugati Tripoliban, a másik a keleti Tobruk városában.

Hivatalos közlések szerint a szombati helyhatósági választásokon a dél- és nyugat-líbiai 69 önkormányzat közül csak kilencben tartották meg a választásokat. Vélhetően ezek a települések a tripoli kormány fennhatósága alá tartoznak. Erőszakról vagy visszaélésekről nem érkezett jelentés.

Líbiában 2013-ban jöttek létre az önkormányzatok, akkor 120 állt fel. Ennek célja a decentralizáció volt Kadhafi 42 éves uralkodását követően. A líbiai önkormányzatokat tanácsok irányítják, ezeknek 7 tagjuk van, a választók az ő személyükről szavazhatnak. A polgármestert a tanács választja.

Az ENSZ nyugati országok támogatásával csaknem két éve fáradozik azon, hogy választásokat tartsanak Líbiában, és lezárulhasson a nyolc éve tartó konfliktus. A nemzetközileg elismert kormány és Haftár közötti kibékíthetetlen ellentétek miatt azonban ez mindeddig nem történt meg.

A tripoli választási bizottság elnöke közölte: az iszlám szent hónapjának, a ramadánnak május eleji kezdetéig 33 közösség tart választást, majd a böjti hónap végével folytatják a voksolást, amíg az összes önkormányzati tanácsot meg nem választják.

Törökország

Szintén helyhatósági választások kezdődtek vasárnap Törökországban, az első szavazóhelyiségek helyi idő szerint hét órakor nyitották meg kapuikat az ország keleti részén, egy órával később pedig nyugaton.

A választópolgárok keleten helyi idő szerint négy óráig, nyugaton öt óráig adhatják le voksaikat. Törökország 81 tartományában mintegy 57 millió választásra jogosult állampolgár dönthet arról, hogy kiket látna szívesen települése élén. Az első részeredményeket még az este folyamán közzétehetik.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a kormánypárt főpolgármester-jelöltjei a két legfontosabb városban, Ankarában és Isztambulban szoros versenynek néznek elébe. A felmérések szerint a voksolás kimenetelét a határozatlan szavazók döntik majd el, akik között a kormányoldal korábbi választói vannak túlnyomó többségben.

Ukrajna

Ma helyi idő szerint reggel nyolc órakor (közép-európai idő szerint hét órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődött az elnökválasztás első fordulója. A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a szavazásra jogosult ukrán állampolgárokat. A szavazólapokon 39 jelölt neve szerepel, ami rekordszámú a független Ukrajna történelmében.

A választásokon hivatalosan 35,6 millió ukrán választó vehet részt, ám ebbe beleszámolták a megszállt területeken - a Krím félszigeten, valamint a donyecki és a luhanszki szakadár „népköztársaságokban” - élőket is, ahol viszont nem rendezik meg a választást, így valójában körülbelül 30 millióan fognak részt venni a voksoláson. Csaknem 316 ezren jelentkeztek át más választókerületbe szavazni.

Volodimir Zelenszkij (Wikimedia Commons/Kvartal95)

Az előrejelzések szerint nem valószínű, hogy bármelyik jelölt is meg tudná szerezni a szavazatok több mint felét, ezért minden bizonnyal még egy fordulót kell rendezni három hét múlva, azaz április 21-én. A második fordulóba a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jut be.

A legutóbbi felmérések alapján a legnépszerűbb jelölt Volodimir Zelenszkij humorista, színész és producer. Őt követi fej fej mellett Petro Porosenko jelenlegi államfő és Julija Timosenko volt kormányfő, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt jelöltje.

Magyarország

Itthon az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait rendezik ma: Ibrányban és Szelevényen is polgármesterről döntenek. A most megválasztott polgármesterek mandátuma csak a következő választásig, 2019 őszéig szól.

A 2011-ben elfogadott alaptörvény szerint a helyi vezetőket a korábbi négy helyett ötévente kell megválasztani, a legutóbb 2014-ben volt ilyen választás. Ha azonban egy egyéni választókerületi képviselő vagy polgármester helye megüresedik, időközi választást kell tartani. A választási eljárási törvény szerint azonban nem lehet időközi választást tartani az általános önkormányzati választás évében április 1-je és a választás napja között. Ez azt jelenti, hogy az októberi általános választás előtt az utolsó időközi választásokat ma tartják.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányban azért tartanak időközi választást, mert a korábbi polgármester, Berencsi Béla (független) múlt év decemberében meghalt. A 71 éves korában elhunyt településvezető 1975 júliusától irányította a Tisza-parti kisvárost; ezzel ő volt az ország második legrégebben hivatalban lévő polgármestere a Veresegyházat 1965 óta vezető Pásztor Béla után. A polgármesteri tisztségért a vasárnapi választáson két független jelölt indul, a választói névjegyzékben 5374-en szerepelnek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szelevényen szintén a korábbi polgármester, a Hármas-Körös-parti községet 2005 óta irányító Pánczél Ferenc januári halála miatt tartanak időközi polgármester-választást. A tisztségért öten indulnak: egy jelölt a Fidesz színeiben, négyen függetlenként. A választói névjegyzékben 821-en szerepelnek. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG