4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tovább lassul a kínai gazdaság növekedése a strukturális reformok közepette, de az első negyedéves eredmény kicsivel jobban alakult a vártnál.
(MTI/EPA/Vu Hong)

Nem okozott meglepetést az első negyedéves kínai gazdasági adat: az országos statisztikai hivatal tájékoztatása alapján a gazdaság 6,7 százalékkal bővült az idei első negyedévben, ami továbbra is a növekedés ütemének lassulását jelenti, ám összhangban van az ország gazdaságpolitikai célkitűzéseivel, és valamelyest felülmúlja a várakozásokat.

Kényes stabilitás, de erre számítottak

A növekedés mértéke 2009 óta az eddigi legalacsonyabb; az előző negyedévhez képest is mérséklődött, akkor 6,8 százalékot mértek. Az ipari termelésben január és március között 6,8 százalékos bővülést mértek éves viszonylatban, az állóeszköz-beruházások ugyanebben az időszakban 10,7 százalékkal emelkedtek. Az elemzők mindkét területen gyengébb eredményre számítottak.

A növekedésben meghatározó ingatlanberuházások 6,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A fogyasztás - éves bázison - 10,3 százalékkal bővült. A becsült munkanélküliségi ráta 5,2 százalék volt. A márciusi adatok arra utalnak, hogy az új hitelkihelyezések összege ugyancsak meglódult, meghaladta a 211 milliárd dollárt.

A világgazdaság az utóbbi hónapokban szintén a lassuló növekedés jeleit mutatja. Rendszeresen jelentkező cikkeinket a témában itt találja >>>

A tájékoztatón elhangzott hivatalos értékelés szerint az első negyedévi eredmények a gazdaság stabilitását jelzik. A nemzetgazdaság jó kezdetet vett - jelentette ki egy szóvivő. Szakértők egybecsengő véleménye szerint a pénteken közreadott adatok egy időre mindenképpen megnyugtatják a piacot, hiszen egyértelműsítik, hogy felesleges volt a pánikkeltés: nem kell a világ második gazdaságának "kemény földet érésétől" tartani.

Mesterséges lélegeztetés

A kép azonban nem annyira rózsás, mint első ránézésre gondolnánk - teszik hozzá -, mivel minden jel szerint Peking az elmúlt hónapok hazai és nemzetközi szorításában a "hagyományos" növekedési pályára állt vissza, újabb nagy összegeket pumpálnak az infrastrukturális beruházásokba, élénkítik az ingatlanpiacot. E módszer hosszú távú fenntarthatóságát többen megkérdőjelezik.

Igyekeznek fiskális eszközökkel is a növekedést ösztönözni, a központi bank például könnyített a kereskedelmi bankok számára a hitelezés feltételein, csökkentik az adókat, a Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság pedig külön alapokat hozott létre új infrastrukturális projektek indítására.

Egyesek megjegyzik, hogy a strukturális átalakítás kényszere közepette a mérsékelt, de számottevő növekedés fenntartása több olyan ellentmondást hozott felszínre, amelyek megoldása (ha egyáltalán megoldhatók) nem várható radikális beavatkozások és súlyos következmények nélkül. Az újfajta fogyasztásorientált növekedésre való áttérés a kedvező tendenciák ellenére nehézkesnek bizonyul.

Mindenesetre örülnek

Nem arról van szó tehát, hogy a kínai gazdaságirányítás meghátrált, és lemondott a reformokról, de az ütemét lelassította - vélik megfigyelők. Azoknak az átalakításoknak az elvégzése, amelyeknek része például a túltermeléssel küzdő ágazatok folyamatos leépítése, nyilvánvalóan elhúzódik, egyelőre valószínűleg a rosszul teljesítő állami vállalatok nagy része "túlélhet".

A kínai vezetés mindezek ellenére az élénkítő intézkedések eredményeiből, a gazdasági folyamatok közelmúltbéli mozgásaiból általában véve pozitív jeleket olvas ki: a beruházások, a fogyasztás és a jövedelmezőség adatai a jobb piaci kilátásokkal - véleményük szerint - némi derűlátásra adnak okot. Az első negyedévi adatokból arra lehet következtetni, hogy az év végére megvalósulhat az előirányzott, legalább 6,5 százalékos gazdasági növekedés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG