3p
Megérkeztek a részletes adatok a III. negyedéves GDP-növekedésről: a KSH tovább javította az előzetes adatokat. A vártnál jobban teljesít a mezőgazdaság, de az iparban is biztató folyamatok indultak.

Magyarország bruttó hazai terméke 2013 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 1,8%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 1,6%-kal, az előző negyedévhez képest pedig 0,9%-kal nőtt. Ez azt jelenti, hogy a KSH a november közepén közzétett előzetes adatokat felfelé korrigálta 0,1 százalékponttal.

Jobb volt az idő - meglódult a mezőgazdaság

A III. negyedévben a mezőgazdaság hazai teljesítménye az előző évi alacsony bázist követően 27,6%-kal növekedett.

Az ipar hozzáadott értéke 0,4, ezen belül a feldolgozóiparé 1,7%-kal emelkedett. A feldolgozóiparon belül a közúti járműgyártás területén volt a legnagyobb a növekedés, ennek hajtóereje az export-értékesítés volt.

A jelentősebb teljesítményű ágazatok közül a gyógyszergyártásban volt nagyobb csökkenés, az exportkereslet visszaesésének következtében. Az építőipar teljesítménye 7,3%-kal nőtt, ezen belül az épületek és az egyéb építmények építése egyaránt növekedett.

Szolgáltatások: nem a bankok tolják a gazdaságot

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 0,1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye viszont 2,2%-kal csökkent. A kis- és középvállalatoknak nyújtott kedvezményes hitelek következtében a vállalati hitelfelvétel enyhén bővült, azonban a lakosság esetében az olcsó lakáshitel-felvételi lehetőség ellenére is jelentősen mérséklődött a hitelek volumene. Az élet- és nem életbiztosítási üzletág teljesítménye is tovább csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Még nem lőtt ki a belső fogyasztás

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása 2013 harmadik negyedévében nem változott az egy évvel korábbi szinthez képest. A magyarok külföldi fogyasztása nagyobb mértékben csökkent, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 0,2%-kal csökkent, míg a közösségi fogyasztás 4,4%-kal meghaladta a korábbi szintet. Ezen folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 0,6%-kal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest.

Alakulnak a beruházások is

Már az előzetes adatok közlése után is több külföldi és hazai elemzőház javította a magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzését - legutóbb a GKI Gazdaságkutató >>

A bruttó állóeszköz-felhalmozás az előző negyedévinél gyorsabb ütemben, 8,2%-kal növekedett. Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezés beruházások emelkedtek. A nagy súlyú ágazatokat tekintve a feldolgozóipar és a kereskedelem, gépjárműjavítás beruházásai jelentős mértékben nőttek, az ingatlanügyleteké jelentősen csökkentek. A mezőgazdaság, valamint a víz- és hulladékgazdálkodás ágban erőteljes növekedés volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG