BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 2. 12:23

Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 

"A védekezés újabb fázisában is fontosak a rendőri intézkedések" – mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője. Az  elmúlt hétvégén pozitív tapasztalatai szerint minimális számú intézkedésre volt szükség.

A rendőri jelenlét az élet számos új területén szükséges, például a kulturális rendezvények biztosításánál, vagy a vendéglátóhelyek ellenőrzésénél, mondta Lakatos. De továbbra is a legtöbb jelenlétre a hatósági házi karanténoknál van szükség. Eddig összesen 1979 fő regisztrált a mobil alkalmazásra, melyynek jelenleg 852 aktív felhasználója van. 53 fővel szemben kellett az elmúlt 1 napban eljárni, mert megszegték a karantént, sorolta az adatokat Lakatos.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos: ivóvízben nem terjed a vírus. Fotó: mti Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos: ivóvízben nem terjed a vírus. Fotó: mti

„Ebben a védekezési szakaszban igen fontos az önkéntes jogkövetés”

- tette hozzá Lakatos Tibor.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos a számadatok ismertetésével kezdte tájékoztatóját: 29 fő fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 1 napban, 5 fő meghalt. Az elhunytak között 4 százalék azok aránya, akiknek nem volt alapbetegségük.

427 fő kórházban, 24 fő még lélegeztetőgépen van. De egyértelműen lecsengő szakaszban vagyunk, ami immár 10. napja tapasztalható. Ennek ellenére folyamatosan figyelik, hogy van-e felbukkanó góc, hogy idejekorán cselekedni lehessen, azaz izolálni a megfertőződött embereket.

Nemek közti megoszlás szerint a megbetegedettek 58 százaléka nő, 42 százaléka férfi. Továbbra is a 65-79 év közöttiek a legérintettebbek, a korcsoport képviselői az esetek 25 százalékát teszik ki. A 80 felettiek 20 százalékban, az 50-59 közöttiek 15 százalékban, a 40-49 évesek 14 százalékban érintettek. A gyermek fertőződése alacsony maradt, a 14 éven aluliak közül 54 gyerek volt pozitív.

100 ezer lakosra vetítve minden 5. ember lett fertőzött Magyarországon. A legkevesebb fertőzött Békés megyében volt. A járvány 15. hetében volt a legmagasabb a fertőzöttség, s a 16. héten haltak meg a legtöbben, 91 fő.  

Egy ezer fős influenzamintát utólag megvizsgált a Nemzeti Népegészségügyi Központ, s mindössze egyetlenegy pozitív koronavírus-mintát találtak közte, ez március 12-én került be a minták közé. Ebből arra lehet következtetni, hogy valóban nem érkezett előbb a vírus Magyarországra, mint március.

Budapesten összesen több mint 200 fő teljesített rendőri, közterületes és polgárőri szolgálatot hétvégén, s jó hír, hogy az üzemeltetők is figyelik a szabályok betartását – hangzott el újságírói kérdésre válaszolva.

  • A kijelölt humanitárius folyosók addig lesznek fenntartva, amíg lesznek olyan országok (Románia, Ukrajna), ahonnan nem léphetnek be az állampolgárok még szabadon
  • többlet szabályozás szükségtelen, de a távolságtartás továbbra is fontos, például a Szedd magad akcióban az eperföldeken
  • az ivóvízben nem terjed a vírus, ahogy klór éri, elpusztul. De a szennyvízben sem mutatták még ki sehol a világon, hogy így terjedne. Ugyanakkor az NNK-ban kifejlesztették a módszert, hogy tudják vizsgálni a kommunális vizet és a szennyvizet, ez a vizsgálat előrejelző képessége miatt mégis fontos lehet
  • a veszélyhelyzet júniusi megszűnése nem jelenti automatikusan a beutazási korlátozások teljes feloldását
  • a fürdők szabályainak betartását népegészségügyi ellenőrök figyelik, egyelőre nincs negatív visszajelzés
  • bevetési egység a későbbiekben lokalizálja a járványt az idősotthonokban, ha kell
  • nincs garancia arra, hogy végleg eltűnik a koronavírus

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kinevezett egy új miniszterelnöki biztost
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:48
A Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért fog felelni.
hírlevél