<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az ukrajnai háború az 1970-es évek óta a "legnagyobb nyersanyagsokkot" fogja okozni - figyelmeztetett a Világbank.

A Világbank új előrejelzésében azt írta, hogy az orosz-ukrán konfliktus okozta zavarok a földgáztól a búzán át a gyapotig terjedő árucikkek hatalmas áremelkedéséhez fognak hozzájárulni. Az áremelkedés "kezd nagyon nagy gazdasági és humanitárius hatásokkal járni" - mondta Peter Nagle, a jelentés társszerzője a BBC-nek. Szerinte "a háztartások világszerte érzik a megélhetési válságot".

A Világbank szerint az energiaárak több mint 50 százalékkal fognak emelkedni, ami a háztartások és a vállalkozások számláit is megdrágítja. A legnagyobb mértékben a földgáz ára fog nőni Európában: valószínűleg több mint kétszeresére fog drágulni. Az előrejelzések szerint az árak jövőre és 2024-ben csökkennek, de még akkor is 15 százalékkal magasabbak maradnak, mint tavaly.

1973 óta a legnagyobb

Energia. A Világbank szerint ez azt jelenti, hogy a 2020. áprilisi mélypontoktól az idei márciusi csúcsokig "az 1973-as olajár-emelkedés óta a legnagyobb, 23 hónapos energiaár-emelkedésnek lehettünk tanúi".

Az olajárak várhatóan 2024-ben is magasak maradnak, az irányadó Brent Crude hordója az előrejelzések szerint idén átlagosan 100 dollár lesz, ami széles körű inflációhoz fog vezetni.

Élelmiszer. A Világbank árupiaci kilátásai arra is figyelmeztettek, hogy számos élelmiszer ára meredeken emelkedik. Az ENSZ élelmiszerár-indexe már most azt mutatja, hogy az árak a legmagasabbak a 60 évvel ezelőtti feljegyzések kezdete óta.

Brutális ársokk előtt. Fotó: depositphotosBrutális ársokk előtt. Fotó: depositphotos

Búza. Az előrejelzések szerint a búza ára 42,7 százalékkal emelkedik, és dollárban kifejezve új rekordot ér el. További figyelemre méltó emelkedés lesz az árpa 33,3 százlékos, a szójabab 20 százalékos, az olajok 29,8 százalékos és a csirke 41,8 százalékos drágulása. Ezek a növekedések azt tükrözik, hogy az Ukrajnából és Oroszországból származó export drasztikusan visszaesett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG