BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 11. 13:50

A nem szakrendszerű oktatás bevezetése az iskolák 5-6. osztályában visszalépést jelent - na de mi az a nem szakrendszerű oktatás? Túl sok készségfejlesztésből megárt a sok?

A nem szakrendszerű oktatás bevezetése az általános iskolák 5-6. osztályában mindenképpen visszalépést jelent, rontja a képzés színvonalát - hangsúlyozta Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta: a készségfejlesztési foglalkoztatások elveszik a lényegi tanórák 25 százalékát.

"Maga a készségfejlesztés nem rossz dolog, de a magyar oktatás hagyományaitól tökéletesen idegen" - fogalmazott az MTI-nek a NOE elnöke. Egy átgondolatlan és "rendkívül hibás" reformról van szó, amit szeretnénk, ha visszavonnának, mert nem állja meg a helyét a jelenlegi körülmények között - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ennek a reformnak sem szakmai, sem személyi, sem anyagi feltételei nincsenek meg. Arról is beszélt, hogy tiltakoznak az iskolabezárások és az iskola-összevonások ellen is, hiszen ez a kistelepülések lelkét jelentő központokat, az iskolákat szünteti meg, teszi marginálissá. Ezzel véleménye szerint számos kistelepülést hoznak reménytelen helyzetbe. Hozzátette: itt gyakorlatilag a vidék elsorvasztása zajlik.

Ami nem szakrendszerű
A reform gyakorlatilag azt jelenti, hogy hat évre növekszik az alsó tagozat, ahol tanítók taníthatnak, akiknek a munkabére alacsonyabb, mint a felső tagozaton oktató tanároké - mutatott rá Fábián Bertalan.
Szomorúnak nevezte, hogy visszafogták a reform kapcsán az iskolai zenei és sportoktatást, ezek óraszámát drasztikusan csökkentették, pótlásukra jelentős anyagiakat kell fordítaniuk a családoknak, főleg a nagycsaládosoknak. Az osztálylétszám emelésének, ami szinten a reformból következik, kedvezőtlen hatása lesz, nehéz helyzetbe hozzák a gyerekek mellett a pedagógusokat is - mondta el a sajtótájékoztatón Fábián Bertalan iskolaigazgató, a gödöllői Török Ignác Gimnázium vezetője.

A reform gyakorlatilag azt jelenti, hogy hat évre növekszik az alsó tagozat, ahol tanítók taníthatnak, akiknek a munkabére alacsonyabb, mint a felső tagozaton oktató tanároké - mutatott rá Fábián Bertalan.

Az intézkedés ez év szeptemberétől lépett életbe az iskolákban, az intézményeknek tantervükben kellett meghatározniuk, hogy a kötelező és nem kötelező időkeret mekkora hányadát fordítják szakrendszerű és nem szakrendszerű oktatásra - a törvényben meghatározott keretek között.

Milyen az ideális munkavállaló? Tanuljon oroszul!
Olvasson a magas GDP-ért! 
Hiller: ma már a minőség a mérvadó
Felújított iskolák tátonganak az ürességtől


MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél