1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Decemberben a Fidesz támogatottsága nem változott, az MSZP-é ugyanakkor 14%-ra csökkent. A többség egy harmadik erőt látna szívesen kormányon
Decemberben a Fidesz támogatottsága nem változott, az MSZP-é ugyanakkor 14%-ra csökkent. A többség egy harmadik erőt látna szívesen kormányon

A Forsense a Századvéggel közös választáskutatási programjában kérdőíves közvélemény-kutatást végzett december 2. és 12. között, melynek során 1008 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg aktuális politikai, közéleti kérdésekről.

Az elmúlt két hónap során összesen 3 ponttal csökkent a lakosság általános hangulatát mérő Közérzeti Index (KI), így jelenleg mindössze 24 ponton áll a 0-tól 100-ig terjedő skálán. A közhangulat romlását mutatja az a tény is, hogy a megkérdezettek 69 százaléka adott közepesnél rosszabb osztályzatot a dolgok alakulására az országban, ami 6 százalékponttal magasabb az októberi értéknél.

Mind a Fidesz-, mind az MSZP-szavazói hasonlóan értékelik az ország helyzetét az egy hónappal korábbihoz, előbbiek átlagértéke mindössze 15 pont, utóbbiaké pedig 46 pont. A pártválasztásukban bizonytalanok átlagos értékelése (22 pont), némileg elmarad a teljes minta átlagától.

Az elmúlt hónaphoz viszonyítva enyhén csökkent a választási részvételi hajlandóság, a megkérdezettek 59%-a mondja biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hét végén országgyűlési választásokat rendeznének. A pártot választók aránya is 3 százalékponttal csökkent, összesen 44% nevezett meg egy politikai pártot a pártválasztásra vonatkozó kérdésre.

A múlt havi kutatás erőteljes emelkedést mutatott azok arányában, akik nem tudják, melyik pártra szavazzanak. A mostani érték egy százalékponttal haladja meg a novemberit (29%), míg a pártpreferenciájukat eltitkolók aránya nem változott (21%), a mindenképp távolmaradók aránya pedig enyhén emelkedett (7%).

A novemberi pártválasztási adatok a Fidesz-szavazók arányának csökkenését, és az MSZP-tábor stagnálását mutatták, ami összességében a két oldal közti különbség csökkenését jelentette. Decemberben hasonló változások történtek, de ellentétes szereplőkkel: a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében nem változott (24%), az MSZP-é ugyanakkor 14%-ra csökkent. A változásnak legalább két olvasata lehetséges: a szavazók körében tapasztalható általános elbizonytalanodás hasonlóan érintette mindkét nagy pártot, de időben enyhén eltolódva következett be; a válság rövidtávú pozitív hatása a kormány népszerűségére a múlté, a romló életszínvonal a kormánnyal szembeni elégedetlenségben is hangot kap.

A két kisebb parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF táborának mérete kis mértékben emelkedett a múlt hónap óta, jelenleg mindkettő támogatottsága a teljes szavazókorú népesség 2%-át teszi ki. Az összes többi párt együttes támogatottsága közel 3%.

A biztos szavazó pártválasztók aránya is további csökkenést mutat november óta, a 34%-os érték az elmúlt két hónapot együttesen tekintve 7%-os visszaesést jelent. Itt is igaz az, ami a teljes népesség esetében: a csökkenés december során leginkább a baloldali szavazókat érintette. Ez azt eredményezi, hogy a biztos szavazókon belül úgy nőtt a Fidesz támogatóinak aránya (57%, +5 százalékpont), hogy a tényleges létszámuk nem emelkedett, csak a viszonyítási alap csökkent az MSZP-szavazók egy részének elbizonytalanodása miatt. Ezzel szemben az MSZP támogatottsága 6 százalékponttal csökkent ezen a bázison, így összességében 11 százalékponttal nagyobb a Fidesz előnye a biztos szavazó pártválasztók körében decemberben, mint novemberben.

Az SZDSZ és az MDF továbbra is 3%-on áll
a biztos szavazó pártválasztók közt, csakúgy, mint a Jobbik.

Az MSZP támogatottságának csökkenése az egyéb politikai preferenciákban is tetten érhető. Az elmúlt hónap során romlott a kormány munkájának megítélése, jelenleg a megkérdezettek 66%-a értékeli negatívan a kormány teljesítményét (+3% százalékpont), s 27% pozitívan (-2 százalékpont). Az ellenzék esetében nem tapasztaltak ilyen változást, novemberhez hasonlóan most is 63% a negatív értékelést adók aránya, és 28% a pozitívan értékelőké. Némileg emelkedett a mindkét oldal munkájával elégedetlenek aránya (37%), míg az egyik oldallal elégedett, de a másikkal elégedetlen válaszadók aránya mindkét esetben 24-24%.

A korábbi felmérések eredményéhez hasonlóan jelenleg is jóval nagyobb arányban elégedetlenek a Fidesz szavazói a saját politikusaik munkájával (25%), mint az MSZP szavazói (7%). A pártválasztásukban bizonytalanok körében viszont némileg javult a kormány munkájának megítélése (67% elégedetlen, -4 százalékpont november óta), ami feltehetőleg annak köszönhető, hogy a múlt hónaphoz képest valamivel többen vannak közöttük az elbizonytalanodott MSZP-szimpatizánsok. Az ellenzék tevékenységének megítélésében ugyanakkor nincs változás, azaz továbbra is több a negatív értékelés a bizonytalan szavazók részéről, mint a kormányoldal esetében.

Az MSZP szavazóinak elbizonytalanodása megmutatkozik a kormányváltás szükségességére vonatkozó kérdés esetében is
. Nem növekedett szignifikánsan a váltást akarók aránya (45%, +1 százalékpont), de csökkent a jelenlegi kormány megtartása mellett síkra szállóké (36%, -3 százalékpont), míg 19% nem tud vagy akar véleményt mondani e kérdésben. Ugyanakkor – az előző kérdés esetén már említett ok miatt – a bizonytalan pártválasztásúak körében jóval kisebb a különbség a két nézet támogatottsága között: 35%-uk szeretne kormányváltást, 30% pedig a jelenlegi kormány megtartását.

A kormányváltó hangulat észlelésében is tapasztalható némi elmozdulás. Decemberben a kérdezettek 52%-a vélte úgy, hogy a környezetükben többen vannak olyanok, akik kormányváltást akarnak (+4 százalékpont), s 20% érzi úgy, hogy környezetében a kormány maradását akarók vannak többségben (-1 százalékpont).

Ha öt opció közül választhatják ki a megkérdezettek, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás (MSZP vagy Fidesz kormány, a jelenlegi vezetővel (Gyurcsány ill. Orbán) vagy nélküle, s ötödik opcióként pedig egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése), akkor továbbra is valamivel többen választják annak a két lehetőségnek az egyikét, amelyek az MSZP kormányon maradását jelentik (27%), szemben a Fidesznek kedvező két lehetőséggel (23%). A kétötödös arányt közelíti ugyanakkor az a tábor, amely a jelenlegi pártoktól független harmadik erőt látna szívesen kormányon (39%, +3 százalékpont).

A Fidesz szavazóbázisának stabilan egynegyede választja az öt lehetőség közül ezt a harmadikutas opciót, míg a két fideszes válasz valamelyikét adó Fidesz-szavazók közül pedig továbbra is minden negyedik az Orbán Viktor nélküli opció mellett teszi le voksát. A pártválasztásukban bizonytalanoknak immár közel 60%-a választana inkább egy harmadik utat, ha pedig a jelenlegi politikai erőket tartalmazó kijelentések közül választanak, akkor az MSZP-nek kedvező két lehetőség támogatottsága több mint kétszer akkora, mint a Fidesz-opcióké.

Két hónap döntetlen állás után decemberben többen látnák szívesen Orbán Viktort a miniszterelnöki székben (33%, +1 százalékpont), mint Gyurcsány Ferencet (28%, -4 százalékpont). A változás módja hasonló a többi preferencia-kérdés esetében tapasztalthoz: a kormányoldalnak kedvező válasz támogatottsága csökkent, de az ellenzék számára kedvezőé nem, vagy alig nőtt. Enyhén emelkedett azok aránya is, akik spontán módon (tehát nem a felkínált válaszlehetőségek közül választva) úgy nyilatkoztak, hogy a két politikus közül egyikük sem alkalmas a posztra (30%, +2 százalékpont).

Sólyom: többségi kormányra van szükség
Orbán nem mondott nemet Gyurcsánynak
Gyurcsány randevút kér Orbántól
Gyurcsánynak januárban újra 2006 lesz
Orbán levenné a fedőt a fazékról

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG