3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A civil lakosság és a segélymunkások védelméről, valamint a tűzszünetről egyeztetett telefonon Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hét végén kirobbant szudáni összecsapások szemben álló feleivel - jelentette be kedden az amerikai külügyminisztérium. Nem sokkal később Blinken azt közölte, támadás ért egy amerikai diplomáciai konvojt.

A tárcavezető súlyos aggodalmát fejezte ki a harcok számtalan áldozata miatt, és a tűzszünetet sürgette" - közölte Vedant Patel amerikai külügyi szóvivő. Blinken megbeszélést folytatott Abdel-Fattah Burháni tábornokkal, a szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanács vezetőjével, valamint a hadsereggel szemben álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) vezetőjével, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdán Dagalo tábornokkal.

A beszélgetést követően Dagalo a Twitteren leszögezte: csapatai tekintettel vannak a civilekre az általuk őrzött körzetekben. Hozzátette: a szudáni nép "elkötelezett a szabadság, a demokrácia és az igazság védelmében". Dagalo hollétéről az afrikai országban szombaton kitört harcok óta nem tudni.

Nem sokkal az egyeztetés után Blinken azt közölte, az RSF csapataival szövetséges erők tűz alá vettek egy amerikai diplomáciai konvojt, hozzátéve, hogy a támadásnak nincsenek áldozatai. Az összecsapások nyomán hétfőn áramkimaradásokról és a vízellátás akadozásáról számoltak be Kartúmból, valamint harcokat jelentettek Omdurmán és Bahri városából is.

Az ENSZ szudáni egységesített átmeneti segítségnyújtási missziójának (UNITAMS) vezetője, Volker Perthes azt közölte, hogy harcokban már legalább 185 halálos áldozata és 1800 sebesültje van. Bár sajtóforrások szerint a harcok szünet nélkül zajlanak a fővárosban, Perthes elmondta, hogy a felek háromróás humanitárius tűzszünetben állapodtak meg.

Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy megkezdték a tűzszünetre vonatkozó terv kidolgozását. Kairó régóta támogatja a szudáni hadsereget, míg Dagalo Moszkvával és Abu-Dzabival épített ki szorosabb kapcsolatokat. Hétfő esti televízió beszédében Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök azt mondta, felvették a kapcsolatot a felekkel és nyomást gyakorolnak rájuk a tűzszünet érdekében.

Hozzátette azonban azt is, hogy a Szudánban lévő egyiptomi csapatok csak a szudáni hadsereggel közös kiképzésen vesznek részt, és nem nyújtanak támogatást egyik félnek sem. A harcok kitörte után az RSF közzétett egy videót, amelyen az látszik, hogy egyiptomi arab dialektusban beszélő katonák adják meg magukat a milicistáknak.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG