<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az Iszlám Állam Szíriából menekülő parancsnokai összefognak Afrika szélsőséges csoportjaival - céljuk egy új menekült-hullám kiváltása Európa felé, miközben be is szivárognak azokba a csoportokba. Afrika számos államának kereteit feszíti szét a népesség robbanása, a globális felmelegedés, az élemiszertermelés bizonytalansága és a pénzügyi egyensúlytalanság.
(Kép forrása: EPA/REUDAN)

David Beasly, az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője a napokban kijelentette, hogy az Iszlám Állam Szíriából menekülő parancsnokai összefognak Afrika szélsőséges csoportjaival. A céljuk egy új menekült-hullám kiváltása Európa felé, miközben be is szivárognak azokba migráns- és menekült-csoportokba. Beasley szerint Európa téved, ha azt hiszi, hogy például a 20 milliós Szíria destabilizációja már elviselhetetlen migránsválságot okozott – kontinensünk vessen inkább egy pillantást a tágabb Száhel-övezetre, a maga 500 millió emberével. Márpedig a Gallup 2013 és 2016 közötti felmérése szerint a szubszaharai térségben már amúgy is a legnagyobb az elvándorlási szándék, körülbelül minden harmadik ember nyilatkozta azt, hogy adott esetben útra kelne.

Fenntarthatatlan szaporulat

Valóban, Afrika népességrobbanása elképesztő léptékű. Míg 1960-ban a kontinensen még 285 millió ember élt, addig ez mára közel 1,3 milliárdra ugrott és 2050-re az előrejelzések szerint meghaladja a 2,5 milliárdot. A várakozások szerint Egyiptom népessége a mai 90 millióról évszázadunk közepére 138 millióra növekszik, Nigériáé 186 millióról 390 millióra, Ugandáé 38 millióról 93 millióra, míg Etiópiáé 102 millióról 228 millióra.

A térségben számos országot feszíti az élemiszertermelés bizonytalansága, a népesség robbanása, a globális felmelegedés és a pénzügyi bizonytalanság. Ez utóbbi vonatkozásában elég csupán egy pillantást vetnünk Afrika legnagyobb olajexportőrére, amely jelenleg a világ 7. legnépesebb országa, de 2050-re a 3. legnépesebbé válik. Nigéria korrupt, populista és inkompetens politikai osztálya idén 14,5 százalékos költségvetési hiánnyal gazdálkodik, amely óriási lyukat új hitelekkel töm be. Az ország idén már 5 milliárd dollárt költ kamatkiadásokra, kétszer annyit, mint 2015-ben – és 30-szor annyit, mint amennyi a nigériai egészségügy-minisztérium kerete. Nigéria már jövőre annyit költ kamat-kiadásokra, mint amennyi befolyik az államháztartásba az olajexportból.

Lakhatatlanná vált területek

Káncz Csaba

A szomszédos Niger az ENSZ szerint a világ leggyorsabban növekvő népességével rendelkezik és a mai 20 millióról az évszázad végéig 200 milliós népességgel rendelkezhet. Niger rendelkezik egyébként a világ egyik legnagyobb uránium készleteivel, nem véletlen tehát, hogy számos francia katonai bázis jelent meg az országban, míg az amerikaiak egy óriási drón-bázist létesítenek jelenleg. Ez utóbbiról fél éve kiderült, hogy még a Kongresszus sem tudott az amerikai katonai jelenlétről az országban.

A klímaváltozás is óriási területeket tesz egyre inkább lakhatatlanná. A Max Planck Intézet felmérése szerint 2060-ra Szudán átlaghőmérséklete 1,1 – 3,1 fokkal emelkedhet és az ország nagy része egyszerűen alkalmatlanná válik mezőgazdasági művelésre. Ez a felmérés két éve készült és lehetséges, hogy túlságosan optimista volt az előrejelzése. Elég csak arra gondolnunk, hogy egy másik túlnépesedett muszlim országban, Pakisztánban április 30-án 50,2 fokot mértek. Soha a Földön áprilisban még nem mértek korábban ilyen magas hőmérsékletet.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG