3p

Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.

"Gyengül az elszántság Ukrajna támogatására. Idén augusztus eleje és október vége között csaknem 90 százalékkal kevesebb kötelességvállalásról szóló bejelentés született a tavalyi év ugyanezen időszakához képest - jelentette be az agytröszt, mely a háború 2022-es február 24-i kitörése óta rögzíti az Ukrajnának tett katonai, pénzügyi és humanitárius segítségről szóló ígéreteket.

Az összegzés szerint az új kötelezettségvállalások a fenti periódusban 2,11 milliárdnyi eurót (több mint 800 milliárd forint) tettek ki, 87 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi évben.

A háború kitörése óta Ukrajna partnerei és a legfontosabb nemzetközi szervezetek - mint például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank - összesen csaknem 255 milliárd eurónyi (85,5 ezermilliárd forint) segélyt ígértek, beleértve 182 milliárd euró (69,1 ezermilliárd forint) rövidtávú, már teljesített vagy egy éven belül teljesítendő segítséget.

A férjét hazaváró Katerina Zahidko az ukrán katonák leszerelést követelő hozzátartozói tüntetésen a kijevi Függetlenség terén 2023. október 27-én.  Fotó: MTI/AP
A férjét hazaváró Katerina Zahidko az ukrán katonák leszerelést követelő hozzátartozói tüntetésen a kijevi Függetlenség terén 2023. október 27-én. Fotó: MTI/AP

E kötelezettségvállalások magukba foglalnak 141 milliárd eurónyi (53,5 ezermilliárd forint) pénzügyi segélyt, csaknem 16 milliárd eurónyi humanitárius segítséget és 98 milliárd euró (6,07 ezermilliárd forint) értékű hadi támogatást.

Az idén augusztustól októberig tartó periódus során a 42, az intézet által számontartott donorország közül csak 20 jelentett be újabb támogatási csomagot, az Európai Unió és az Egyesült Államok részéről közzétett új kötelezettségvállalások pedig korlátozottak - derült ki a tájékoztatásból.

"A kilátások bizonytalanok, miután a legnagyobb, az Európai Unió részéről tett, ám függőben lévő kötelezettségvállalás még nem teljesült, az amerikai segélyek pedig csökkenőben vannak" - tették hozzá az intézet részéről, kiemelve: a kijevi vezetés jelenleg abban reménykedhet, hogy az Európai Unió végül elfogadja a nyáron bejelentett, 50 milliárd eurónyi (18,9 ezermilliárd forint) támogatási tervet.

"Újabb késlekedés egészen biztosan csak tovább erősítené Vlagyimir Putyin orosz elnök pozícióját" - figyelmeztetett Christoph Trebesch, az intézet ukrajnai segélyeket megfigyelő irodavezetője.

Az Európai Bizottság júniusban tett javaslatot egy olyan célzott eszköz létrehozására, amely a 2024-2027 közötti időszakra 50 milliárd euró összegű kiszámítható és rugalmas támogatást nyújtana Ukrajnának.

Ugyanekkor az Egyesült Államok Szenátusában republikánus képviselők vétóztak meg egy újabb, Ukrajna részére elkülönítendő segélycsomagról szóló törvényt. (MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG