TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.

Az év elejére állt össze a kormány sportakadémiai rendszere. Ennek keretében  a kézilabdában 6, a kosárlabdában 4, a labdarúgásban pedig 10 megállapodást kötött akadémiákkal a kormány - egyrészt azért, hogy az utánpótlás-nevelés tárgyi és sportszakmai feltételeit, keretrendszerét egységesítsék, másrészt hogy újabb közpénzek áramolhassanak azokhoz az egyesületekhez, melyekkel egyezség született. (A sportakadémiák listája az mfor.hu korábbi cikkében található, nagy meglepetések nem születtek a kiválasztásnál.)

A sportakadémiákról szóló 2019. decemberi kormányrendeletet a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelentek szerint most módosította, kiegészítette a kormány.

Cipekedik az utánpótlás. Fotó: MTI/Krizsán Csaba Cipekedik az utánpótlás. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Havi 50 ezer forint is lehet az ösztöndíj

Egyrészt elindítanak egy sportakadémiai tanulmányi ösztöndíjrendszert, ami a három érintett sportágban egységesen működik. Legfeljebb havi 50 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak azok a tanulók, akik részt vesznek a 15-19 éves korosztályok számára szervezett versenyeken, és legalább 4,00-s tanulmányi átlaggal rendelkeznek. Nemenként és korosztályonként 5 fiatal kaphat ösztöndíjat minden sportakadémián.

Csak az igazolhat el, aki el is költözik

Másrészt a jogszabálymódosítás rendelkezik arról is, hogy hogyan lehet akadémistát átigazolni. Eszerint csak akkor lehet leigazolni egy másik akadémia diákját, ha a családja máshova költözik, ezt írásban igazolja és mindkét érintett akadémia hozzájárul az átigazoláshoz. Külföldre csak akkor igazolhat az akadémista, ha felnőtt csapatban legalább 10 tétmeccsen pályára lépett, és minden meccs nagy részét a pályán is töltötte.

Mindhárom sportág módszertani központot kap

A rendelet arról is rendelkezik, hogy sportakadémiai módszertani központ jelölhető ki mindhárom sportágban arra, hogy sporttudományi oktató- és kutatóközpontként segítse az akadémiákat. A miniszter jelöl ki az erre alkalmas szervezetek közül egy-egy módszertani
központot a  labdarúgás, a  kézilabda és a  kosárlabda sportágban is. A módszertani központ hatósági hatáskörrel és irányítási jogkörrel a sportakadémiák vonatkozásában nem rendelkezik.

Az átigazolásokról szóló kiegészítés 2021. január 1-jén lép hatályba, az ösztöndíjak a  2020/2021-es tanév második félévétől lesznek odaítélhetők.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél