TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyre több a fertőzött a magyarországi csapatokban. Egyelőre a szakszövetségekre bízzák, mi legyen a mérkőzésekkel, de ha eldurvul a helyzet, a kormány kész intézkedni. Norvégia közben hivatalosan is megkapta a zöld jelzést az operatív törzstől.

A tegnap megjelent Határozatok Tára értelmében Norvégia zöld besorolásba került át az országokat a járványügyi kockázatok szerint besoroló skálán.

Képünk illusztráció Képünk illusztráció

Az északi ország eddig a sárga zónában volt, vagyis az operatív törzs megítélése szerint javult a helyzet Norvégiában, már nincs szükség óvintézkedésekre (teszt elvégzésére és karantén előírására) a beléptetéskor.

Jelen állás szerint 11 ország tartozik még a sárga kategóriába, köztük az Amerikai Egyesült Államok, Japán és az Egyesült Királyság. A határainkkal szomszédos országok közül pedig Románia és a Szerb Köztársaság.

Norvégia átsorolását egyes vélemények összefüggésbe hozzák a két ország közti kapcsolatok rendezésére irányuló magyar kormányzati törekvésekkel. Ismeretes, hogy pár éve, amikor még tetőfokán állt a harc a magyarországi civil szervezetek ellen, a Norvég Alap miatt komoly konfliktus alakult ki Magyarország és Norvégia között, Az alapon keresztül ugyanis magyarországi civil szervezeteket támogattak, de az Orbán-kormány szerint valójában pártpolitikai, illetve kormányellenes tevékenységre adtak pénzt. Ezért befolyást akartak szerezni a pénzek elosztása felett. A vita odáig fajult, hogy az alap támogatásának kezelőit pénzügyi visszaéléssel vádolták meg.

Mostanra azonban enyhültek ezek a feszültségek, és ennek jelét vélik felfedezni Norvégia átsorolásában is. Norvégiában az elmúlt napokban 50-150 közötti új esetszámot regisztráltak a WHO adatai szerint, a halálesetek száma nullára csökkent. Eddig összesen 10 111 esetszámot rögzítettek a járvány ideje alatt és 262-en haltak bele a vírus okozta betegségbe. Magyarországon fele ennyi esetszámra két és félszer több elhalálozás jutott.

Szintén tegnap jelent meg a Magyar Közlöny, amelyben pedig a sportesemények megrendezésére vonatkozó járványügyi intézkedésekről rendelkezett a kormány. Ennek lényege, hogy a nem magyar állampolgárságú, piros vagy sárga besorolású országból érkező, meghívólevéllel, versenyengedéllyel rendelkező sportolók, sportszakemberek, vagy a sportesemény megrendezésében közreműködő személyek csak akkor léphetnek be Magyarország területére, ha a belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommmal elvégzett, negatív eredményű SARS-CoV-2 tesztet tudnak felmutatni.

Illetve akkor, ha a sportrendezvényt megelőző három napon belül egy ilyen tesztet képesek felmutatni.

Ezt a kitételt a rendelet összefüggésbe hozza az Európai Labdarúgó Szövetség vonatkozó protokolljával, vagyis vélhetően az európai kupamérkőzések magyarországi megrendezése érdekében hozták meg az egyszerűbb feltételeket előíró szabályt. Magyarország ugyanis vállalta, hogy ha szükség van rá, tud stadiont biztosítani ezekre a sporteseményekre.

Arról, hogy mekkora gondot jelent a magyar sportban a járvány (több bajnokságban, több csapatot érintően kerültek napvilágra fertőzéses esetek, ráadásul egyes bajnokságokban, mint a jégkorong, sárga besorolású külföldi - romániai - csapatok is részt vesznek), és mit tervez ez ügyben a kormány, a legutóbbi Kormányinfón kérdeztük Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy alapvetően a szakszövetségek vannak döntési helyzetben a bajnokságok lebonyolítását - felfüggesztését vagy halasztását - illetően, de amennyiben a helyzet megkívánja, a kormány fog intézkedni. Ez értelmezésünk szerint azt jelenti, hogy a kormány kész leállítani a még el sem indult, vagy alig pár fordulóval elkezdőtött bajnokságokat, ha megkívánja a helyzet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél