4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyre több a fertőzött a magyarországi csapatokban. Egyelőre a szakszövetségekre bízzák, mi legyen a mérkőzésekkel, de ha eldurvul a helyzet, a kormány kész intézkedni. Norvégia közben hivatalosan is megkapta a zöld jelzést az operatív törzstől.

A tegnap megjelent Határozatok Tára értelmében Norvégia zöld besorolásba került át az országokat a járványügyi kockázatok szerint besoroló skálán.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció

Az északi ország eddig a sárga zónában volt, vagyis az operatív törzs megítélése szerint javult a helyzet Norvégiában, már nincs szükség óvintézkedésekre (teszt elvégzésére és karantén előírására) a beléptetéskor.

Jelen állás szerint 11 ország tartozik még a sárga kategóriába, köztük az Amerikai Egyesült Államok, Japán és az Egyesült Királyság. A határainkkal szomszédos országok közül pedig Románia és a Szerb Köztársaság.

Norvégia átsorolását egyes vélemények összefüggésbe hozzák a két ország közti kapcsolatok rendezésére irányuló magyar kormányzati törekvésekkel. Ismeretes, hogy pár éve, amikor még tetőfokán állt a harc a magyarországi civil szervezetek ellen, a Norvég Alap miatt komoly konfliktus alakult ki Magyarország és Norvégia között, Az alapon keresztül ugyanis magyarországi civil szervezeteket támogattak, de az Orbán-kormány szerint valójában pártpolitikai, illetve kormányellenes tevékenységre adtak pénzt. Ezért befolyást akartak szerezni a pénzek elosztása felett. A vita odáig fajult, hogy az alap támogatásának kezelőit pénzügyi visszaéléssel vádolták meg.

Mostanra azonban enyhültek ezek a feszültségek, és ennek jelét vélik felfedezni Norvégia átsorolásában is. Norvégiában az elmúlt napokban 50-150 közötti új esetszámot regisztráltak a WHO adatai szerint, a halálesetek száma nullára csökkent. Eddig összesen 10 111 esetszámot rögzítettek a járvány ideje alatt és 262-en haltak bele a vírus okozta betegségbe. Magyarországon fele ennyi esetszámra két és félszer több elhalálozás jutott.

Szintén tegnap jelent meg a Magyar Közlöny, amelyben pedig a sportesemények megrendezésére vonatkozó járványügyi intézkedésekről rendelkezett a kormány. Ennek lényege, hogy a nem magyar állampolgárságú, piros vagy sárga besorolású országból érkező, meghívólevéllel, versenyengedéllyel rendelkező sportolók, sportszakemberek, vagy a sportesemény megrendezésében közreműködő személyek csak akkor léphetnek be Magyarország területére, ha a belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommmal elvégzett, negatív eredményű SARS-CoV-2 tesztet tudnak felmutatni.

Illetve akkor, ha a sportrendezvényt megelőző három napon belül egy ilyen tesztet képesek felmutatni.

Ezt a kitételt a rendelet összefüggésbe hozza az Európai Labdarúgó Szövetség vonatkozó protokolljával, vagyis vélhetően az európai kupamérkőzések magyarországi megrendezése érdekében hozták meg az egyszerűbb feltételeket előíró szabályt. Magyarország ugyanis vállalta, hogy ha szükség van rá, tud stadiont biztosítani ezekre a sporteseményekre.

Arról, hogy mekkora gondot jelent a magyar sportban a járvány (több bajnokságban, több csapatot érintően kerültek napvilágra fertőzéses esetek, ráadásul egyes bajnokságokban, mint a jégkorong, sárga besorolású külföldi - romániai - csapatok is részt vesznek), és mit tervez ez ügyben a kormány, a legutóbbi Kormányinfón kérdeztük Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy alapvetően a szakszövetségek vannak döntési helyzetben a bajnokságok lebonyolítását - felfüggesztését vagy halasztását - illetően, de amennyiben a helyzet megkívánja, a kormány fog intézkedni. Ez értelmezésünk szerint azt jelenti, hogy a kormány kész leállítani a még el sem indult, vagy alig pár fordulóval elkezdőtött bajnokságokat, ha megkívánja a helyzet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megszorongatják a Magyarországhoz hasonló adóparadicsomokat - veszélyben a versenyképességünk
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 18:11
A technológiai óriáscégek megadóztatása volt az alapgondolat, a folyamat végén viszont a rendkívül alacsony társasági adót alkalmazó országok megregulázása jöhet, ráadásul váratlanul gyors tempóban: akár már júliusban valóban globálissá tehetik a minimumadó ötletét, amiről a G7-ek körében már megegyezés született. Válságtanácskozást tartott a hazai adószakma, a Pénzügyminisztérium szerint az intézkedés veszélyezteti a versenyképességünket.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor előállt az Európai Unió jövőjéről szóló javaslataival
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 14:02
Megkezdődött a vita az Európai Unió jövőjéről, végre nyíltan beszélhetnek a bajokról, mindenről, ami sérelmes és bántja a tagállamok polgárait - mondta Orbán Viktor A magyar függetlenség napja című konferencián, majd ismertette a kormány 7 tézisét arról, kik és hogyan irányítják ma Európát, és kiknek és hogyan kellene a jövőben. Sorosozás és brüsszelezés akadt bőven a beszédben, de ezúttal konkrét, új javaslatok is elhangzottak.
Makro / Külgazdaság Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar oltási program
MTI | 2021. június 19. 13:10
Szombattól már az itt élő, taj-számmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a taj-számmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknak is megnyílik az EESZT időpontfoglaló rendszere
Makro / Külgazdaság Simán átjut a határon, aki Horvátországba megy nyaralni - de hogy lehet visszajönni?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 10:17
Az ECDC zöld besorolását kapta meg Magyarország, így Horvátországba védettségi igazolás nélkül is beutazhatunk - védettségi igazolvány nélkül már csak a hazajutáshoz kellhet némi plusz dokumentum vagy tesztelés, ha nem akarunk 10 napot karanténban tölteni.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdokat pakolt át a költségvetésben a kormány
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 09:43
Három lépcsőben 26 milliárd forintot rendeztek át egy határozattal. A Magyar Falu Program kapta a legtöbbet. összesen 16,3 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mit csinálnak nyáron az iskolaőrök - és milyen pólót kapnak
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 08:45
"Bűnmegelőzés" feliratú pólóban dolgozhatnak majd a nyári szünetben az iskolaőrök egy friss módosítás után. Augusztus 20-án pedig jutalmazák Az év iskolaőrét.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós pénzeső szakadhat Magyarországra – A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. június 18. 19:01
Hamarosan megkezdi működését a gigantikus Helyreállítási Alap, a NextGenerationEU, amelyből Magyarország több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap az elkövetkező években. De mire fog elmenni ez a hatalmas összeg, és meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól? Annyi biztos: ha tagjai vagyunk egy klubnak, akkor az a minimum, hogy betartjuk a játékszabályait. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Itt az új lista: ezekbe az országokba már nyugodtan utazhatunk
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 15:46
Újabb országok kerültek fel az EU által Covid-szempontból biztonságosnak ítélt államok listájára.
Makro / Külgazdaság A németek imádják a klímavédelmet – csak fizetni ne kelljen érte
Káncz Csaba | 2021. június 18. 14:55
A svájci klímatörvény elutasítása több más ország számára is figyelmeztetésnek tekinthető. A német benzinárról szóló populista vita jól mutatja, hogy a klímapolitika nehéz időszak előtt áll, noha elméletileg a közvélemény támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb országban szűnik meg a kötelező szabadtéri maszkviselés
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 13:39
Mégpedig Spanyolországban.
hírlevél
depositphotos