3p
Orbán Viktor miniszterelnök jogos kérdéseket vet fel az Európai Unió külső határainak védelméről, akinek pedig vannak a magyar megoldásnál jobb javaslatai, terjessze elő azokat - mondta Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője.

A bajor konzervatív CSU politikusa kiemelte, hogy az európai menekültválságban a menekültek tagállamok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer megalkotása az elsőszámú feladat. Ennek elvégzése nem az EU miatt nem sikerült eddig. "Európa, Brüsszel teljesít", a kudarcot pedig a "nemzeti önzés", egoizmus okozza - szögezte le Manfred Weber.

Fenyegetés helyett érvek

A kvótarendszert ellenző tagállamoknak járó uniós támogatások csökkentéséről szóló felvetésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a fenyegetés eszköze helyett érveket kell használni.

Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője sajtótájékoztatót tartott megbeszélésüket követően a Parlament Munkácsy-termében 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kelet-európai tagországokban megindult a gondolkodás, a térségben erősödött az érzékenység az utóbbi időszakban, főleg Németország hatására - tette hozzá.

A terhek méltányos elosztását szolgáló kvótarendszer után következő második legfontosabb ügy a külső határok biztosítása, a belépés rendezett, szabályos keretek közé terelése - fejtette ki Manfred Weber. Hangsúlyozta, hogy érvényt kell szerezni a határok átlépését szabályozó jogi előírásoknak, és ha vannak más, jobb javaslatok, mint a magyar megoldás, akkor azokat elő kell terjeszteni.

Ugyanakkor fontos arra is rámutatni, hogy a határok biztosítása során az "emberiesség mércéjéhez" kell igazodni. "Ez azt jelenti, hogy Európa humanitárius követelményeinek megfelelően kell bánni az emberekkel, menekültekkel" - mondta az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője, hozzátéve, hogy ezek a követelmények kizárják az erőszak alkalmazását menekültekkel szemben.

Kötelező a regisztráció

A menedékkérők regisztrációjáról szóló kérdésre azt mondta: Magyarország figyelmét fel lehet hívni arra, hogy a menedékkérők regisztrációja kötelező, de Ausztria figyelmét is rá lehetne irányítani erre a körülményre.

A kérdés egy másik vetülete pedig az, hogy sok menedékkérő nem működik együtt a hatóságokkal. Világossá kell tenni, hogy a menedékkérők nem választhatják ki, melyik uniós tagországban nyújtanak be menedékjog iránti kérelmet - húzta alá Manfred Weber.

A menekültválság kezelésében egyensúlyba kell hozni a jogállamiság és a humanitárius segítség elveit, törekedni kell a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetésére, Németország esetében pedig az önfeláldozó segítségnyújtást és nyitottságot "pragmatizmussal" kell kiegészíteni - mondta az EP-képviselő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG