3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Akár százmillióan is az államkasszához járulhatnak, hogy befizessék, amit elmulasztottak. Az indiai kormány ugyanis megunta az adóelkerülést, és drákói intézkedéseket vezetett be. Kivonták a két legnagyobb címletű bankjegyet, így a nagy összegeket tulajdonosaik kénytelenek bankszámlára helyezni, és megfizetni az adót, ha ezt korábban nem tették.

November 8-án az indiai miniszterelnök, Narendra Modi négy órán belüli hatállyal felfüggesztette az 1000 és 500 rúpiás címletű papírpénz érvényességét. Ezzel a készpénzmennyiség 86 százaléka vált használhatatlanná. A művelet célja nem az volt, ami például az 500 eurós esetében, hogy az extrém nagy címlet kivonásával megnehezítsék a terrorizmus finanszírozását vagy a pénzmosást, hanem hogy véget vessenek az adóelkerülésnek. A két címlet ugyanis nemzetközi összevetésben nem is ért sokat: az 1000 rúpiás 4200, az 500-as 2100 forintot.

Alig adóztak, de most fognak

A pénzforgalom most rendkívül megnehezül, legalábbis, ha készpénzben bonyolítják. Márpedig eddig az ország pénzforgalmának 90 százaléka készpénzben zajlott, így viszont alig fizetett valaki adót. Az indiai kormány jelentése szerint 2013-ban a lakosságnak mindössze 1 százaléka fizetett adót, és két százaléka készített csak adóbevallást. Lenne hát kivel adót fizettetni, pláne hogy az országot 1,3 milliárd ember lakja.

A szegényebbek a mostani akciót megússzák pár órás sorban állással: napi 4000 rúpiát be lehet váltani új, 500-as és 2000-es bankjegyekre. Bankszámlára bármennyit be lehet fizetni a régi pénzből december végéig, a nagyobb összegek birtokosainak gyakorlatilag nincs más választása. A 250 ezer rúpia fölötti számlaösszegeket viszont vizsgálni kezdik, és ha tulajdonosuk korábban nem fizetett jövedelemadót, akkor ezt most utólag kell megtenniük, 200 százalékos pótdíjjal megfejelve.

Amnesztia

Sok üzlet tulajdonos és kereskedő elégedetlen most, de kétségtelen, hogy egy államot lehetetlen hatékonyan üzemeltetni adóbevételek nélkül. Kérdés, hogy lehetett volna-e kevésbé drasztikus módszert alkalmazni, Modi mindenesetre azt mondja, ő választási kampányában hirdette, hogy lecsap a korrupcióra és az adóelkerülésre. Azt mondja, elégszer figyelmeztetett, hogy vissza fogja szorítani a fekete pénzeket, és amnesztiát adott azoknak, akik időben bevallják adózatlan pénzeiket.

Nem szivárgott

A kivitelezés egy tekintetben zseniális volt: az akció az indulásig teljesen titokban maradt, még a kormánytagok egy része sem tudott róla. Úgy sikerült kinyomtatni a rengeteg új 500-ast és 2000-est, hogy ez nem keltett gyanút senkiben. Így sikerült megakadályozni, hogy a fekete pénzek nagy tömegben aranyba vagy más devizákba meneküljenek. Az állam most mindenesetre egyszeri, óriási bevételhez jut, kérdés, hogy utána sikerül-e fenntartani a folyamatos adófizetést.

A polgárok azonosítása

Indiában pár éve még az állampolgárok azonosítása sem volt megoldva: több százmillió polgárnak nem volt személyi igazolványa vagy más hivatalos dokumentuma. Négy éve azonban megkezdték a biometrikus elemeket is tartalmazó igazolványok kiadását, ami nélkül a továbbiakban a polgárok a segélyeket, állami kedvezményeket sem kaphatják meg. Az új igazolvány az adóazonosítást is lehetővé teszi, egyúttal egy óriási, egységes információs adatbázist is létrehoztak, így az adóügyek intézése is leegyszerűsödik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG