4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Etnikai tisztogatást és államcsínyt vél az azeri hadsereg által Hegyi-Karabahban indított katonai hadművelet mögött Nikol Pasinján örmény kormányfő.

Fotó: MTI / AP
Fotó: MTI / AP

Az örmény miniszterelnök szerint Azerbajdzsán etnikai tisztogatás céljából indított hadműveletet kedden Hegyi-Karabahban, és fegyveres ellenségeskedésbe akarja bevonni Örményországot. Nikol Pasinján az örmény televízióban beszélt erről, és mindenkit biztosított arról, hogy az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban.

„Azerbajdzsán szárazföldi műveletet indított a karabahi örmények elleni etnikai tisztogatás céljából” – jelentette ki beszédében az örmény kormányfő. Hozzátette, hogy az örmény-azeri határon „stabil” a helyzet, és Jereván nem tett katonai lépéseket.

Nikol Pasinján felszólította Oroszországot és az ENSZ-t, hozzon intézkedéseket a Baku által indított művelettel szemben.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az azeri offenzíva kezdete után „államcsínyt” szorgalmazó felhívások hangzottak el Örményországban.

„Nem engedhetjük meg, hogy bizonyos személyek, bizonyos erők államcsínyt hajtsanak végre. Már vannak államcsínyre történő felhívások Örményországban”

– mondta a nemzethez intézett beszédében a kormányfő, miközben az örmény televízióban látni lehetett, hogy tüntetők százával gyülekeznek Jerevánban a kormány székhelye előtt. Az ellenzéki pártok kedd estére nagygyűlést hirdettek. Az örmény ellenzék három év alatt több alkalommal akarta eltávolítani Pasinjánt, szemére vetve a 2020 őszén Hegyi-Karabahért vívott örmény katonai vereséget.

A főként örmények lakta, azeri területen található szakadár beékelődés emberi jogi ombudsmanja kedden kijelentette, hogy két polgári személy meghalt, 23 pedig megsebesült az azeri hadsereg támadása során. Gegham Sztepanján szerint a sebesültek között nyolc gyermek van.

A hegyi-karabahi fegyveres erők kedd délután a X mikroblog portálon közölték, hogy „jelentősen csökkent” a tüzérségi tűz a frontvonalon.

Hikmet Hajiyev, az azeri elnök tanácsadója a TASZSZ orosz hírügynökség szerint közölte: Baku közel áll a hadművelet céljának teljesítéséhez. A szakadár vezetők pedig azt jelentették be, hogy fegyverszünetet és tárgyalásokat javasoltak Bakunak.

Nikol Pasinján kedden telefonon tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a hegyi-karabahi helyzetről – közölte az örmény kormányfő sajtószolgálata. A közlemény szerint a felek hangsúlyozták, hogy elfogadhatatlan az erő alkalmazása, és feltétlenül ki kell használni a nemzetközi lehetőségeket a feszültség enyhítésére.

Nikol Pasinján örmény kormányfő telefonon hívta fel Antony Blinken amerikai külügyminisztert. Fotó: MTI / EPA / TASZSZ / Vlagyimir Szmirnov
Nikol Pasinján örmény kormányfő telefonon hívta fel Antony Blinken amerikai külügyminisztert. Fotó: MTI / EPA / TASZSZ / Vlagyimir Szmirnov

Moszkva kedden a katonai cselekmények leállítására szólította fel az érintett feleket, és emlékeztetett, hogy válság békés megoldásához vezető lépéseket megfogalmazták az Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország vezetői által 2020-ban aláírt háromoldalú megállapodásban.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője újságírók előtt felszólította Bakut és Jerevánt, hogy tartózkodjon az erő alkalmazásától, és üljön tárgyalóasztalhoz.

Oroszország felszólítja Örményországot és Azerbajdzsánt, szüntessék be a harci cselekményeket az el nem ismert Hegyi-Karabahban, és térjenek vissza a konfliktus diplomáciai rendezéséhez – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő kijelentette, hogy az orosz békefenntartó kontingens továbbra is ellátja a feladait, és reményét fejezte ki, hogy minden fél biztosítja a békefenntartók épségét.

Catherine Colonna francia külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés ülésszakának szünetében „törvénytelennek, indokolhatatlannak és elfogadhatatlannak” nevezte az azeri hadműveletet. A francia külügyminisztérium szerint Párizs kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását. A tárca azt is jelezte: Franciaország szorosan együttműködik a partnereivel, hogy erős választ készítsenek elő erre az elfogadhatatlan offenzívára.

Annalena Baerbock német külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés helyszínén kijelentette: Azerbajdzsán megszegte az ígéretét, hogy nem alkalmaz katonai megoldást Hegyi-Karabahban, és felszólította Bakut: állítsa le a tüzérségi támadásokat, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dúlnak a harcok: orosz és ukrán rakétacsapást is hozott a péntek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 20:00
A háborő 576. napja volt a pénteki. Hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Teljesen nonszensz az ötforintos áramár – A hét videója
Dobos Zoltán - Izsó Márton - Király Béla | 2023. szeptember 22. 19:28
Mi is az a sokat emlegetett szaldóelszámolás? Hogy jön ki az ötforintos áramdíj? Ki jár jól a villanyszámla befizetésével? A napelempályázatok nyertesei beszállhatnak még az éves elszámolásba? Megtérül-e ez a zöldberuházás? Lesz-e a megtermelt napenergiát eltároló akkumulátorra állami támogatás? Ezekről a kérdésekről beszélgettek kollégáink, Dobos Zoltán és Király Béla.
Makro / Külgazdaság Újabb amerikai vadászgépek tűntek fel Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 19:07
Növekedett az amerikai kontingens Romániában.
Makro / Külgazdaság Szorosabbra fűzi Kína a barátságát a polgárháborús országgal
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:22
Egymásra talált a kínai és a szír elnök.
Makro / Külgazdaság Brutális drónt mutatott be Irán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:42
A világ legnagyobb hatótávolságú ilyen fegyverét mutatta be az ország.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a menekültek az EU-ba: honnan jönnek a legtöbben?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:18
Az Eurostat számai szerint tovább emelkedett az érkezők száma.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: az infláció kialakulásáért nem felelős senki - a kormány nagyon figyeli az üzemanyagárakat
Gáspár András | 2023. szeptember 22. 15:57
2023-nak az infláció letörésének évének, 2024-nek pedig a növekedés helyreállításának évének kell lennie – mondta Nagy Márton. Szerinte a fogyasztás helyreállítása mindkettőt segítheti – ez elengedhetetlen, enélkül nincs kilábalás. Három csapdahelyzet állt elő a magyar gazdaság előtt, ebből kettőn szerinte túl vagyunk. A jelentős infláció a gazdaságunk struktúrájából ered, ennek ellenére nem tartja azt hibásnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Az üzemanyagárakat nagyon szorosan követi a kormány - ha kell, beavatkoznak.
Makro / Külgazdaság Ukrán rakétacsapás rázta meg Szevasztopolt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 15:13
Halálos áldozatról nem tudnak, de egy katona eltűnt. 
Makro / Külgazdaság Nemsokára találkozhat Szijjártó Péter és Szergej Lavrov
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:51
Barátkoznak. 
Makro / Külgazdaság Zelenszkij nem lesz boldog: innen biztosan nem kap F-16-osokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:18
Elutasító választ kapott Ukrajna egy uniós országtól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG