5p
Alaposan megsínylik az éves szinten is eurómilliárdokat megmozgató észak-olaszországi dizájn kiállítások és vásárok a térséget sújtó koronavírus járványt. Egyre másra mondják vissza, vagy teszik későbbi időpontra az eseményeket, ami mind a kiállítókat, mind pedig a látogatókat komoly próbatétel elé állítja.
Fotó: depositphotos.com

Le kell bontani, később pedig újra kell építeni a vásári standokat

A lemondott repülőgép és szállodai foglalások csak a kisebbik gondot jelentik, de a vásáron hatalmas standokkal bemutatkozó cégeknek komoly szervezőmunkát, és vélhetőleg komoly plusz költséget jelent majd a pár hónapos csúszás; építőmunkásokat, hórukk-embereket kell egy későbbi időpontra fogadniuk, és a stand kellékek szállítást is újra kell intézniük, ami ebben a járványos helyzetben talán még nehezebb lesz.

A Salone del Mobile szervezői az elsők között voltak, akik bejelentették, hogy az esemény időpontját két hónappal későbbre tolják. Az eredeti dátum szerint április 21-e és 26-a között tartották volna meg a vásárt, ez most június 21-re módosult.

A Milánói Design Hét a szakma két legjelentősebb eseményének ad otthont, a Salone Internazionale del Mobile nemzetközi bútorkiállításnak, valamint a Fuorisalone (szalonon kívül) eseménysorozatnak. Az 1961 óta létező Salone del Mobile nemzetközi referenciaponttá vált a dizájn és bútorgyártás területén, évente átlagban a 400 ezer érdeklődőt vonz.

A nyolcvanas évek óta működő Fuorisalone a szakkiállítással párhuzamosan szerveződő művészeti és kulturális programsorozat. Az eseménysorozat összehozza a tervezőket, a gyártókat és a vásárlókat, és közvetlen kapcsolatot épít ki közöttük. A rendezvény nem véletlenül kapta a szalonon kívül nevet, hiszen a vásártól legalább egy órányi metróútra, Milánó belső kerületeiben kap általában helyet.

A magyarok is már inkább Milánóba járnak

Tavaly első ízben magyarok is érdekeltek voltak Fuorisalone-ban, a Magyar Design és Divat Ügynökség (HFDA) Budapest Select név alatt biztosította 13 magyar tervezőnek a megjelenés lehetőségét. Információink szerint az Ügynökség idén is komolyan készült a rendezvényre, ugyanis a magyar dizájn, egyáltalán a magyar tervezők számára az itteni megjelenést óriási kiugrási lehetőségnek tekintik. Lapunk szerette volna megtudni, hogy a két hónapos csúszás miatt mire számítanak, ám az Ügynökség honlapján megadott egyetlen mobilszámon nem tudtuk őket elérni.

A Sicis, mely egy 1987 óta működő olasz családi vállalkozás, már évek óta 600 négyzetméteres standon állít ki a Salone del Mobile egyik pavilonjában. A főleg belsőépítészeti anyagok, illetve bútorok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég idén is a kiállítók között lesz, mint azt a cég magyarországi képviselője, Bor Iván lapunknak elmondta, az, hogy két hónappal későbbre tették a vásár időpontját, őket csak részben érinti, hiszen nem csak standdal vannak jelen a szalonon, de a városban állandó jelleggel fenntartanak egy háromszintes bemutatótermet is, ahová a vásár idején kívül is bármikor be lehet menni.

Milánó ma már kenterbe veri honfitársaink körében a többi dizájnvásárt, a tervezők, építészek, kivitelezők és magánügyfelek százával keresik fel a vásárt minden évben, és ők nem csak nézelődni járnak ki, de gyakran itt is vásárolnak be, márpedig nagy pénzekért. Ha ők lemondják az utat, az a kiállítóknak és gyártóknak, nem is beszélve a vásárszervezőkről nagy érvágás lehet.

Bor Iván elmondta, tavaly a Sicis standján a vásár négy napja alatt kétszáz magyar szakmabelivel (belsőépítésszel, lakberendezővel, stb.) tárgyalt, és ez csak egyetlen kiállítási hely volt. Bár a Salone del Mobile jelenti a dizájnvásárok topkategóriáját, azonban januártól kezdve számos kisebb dizájnvásár előzi meg és ezek egymásra is épülnek.

Megbicsaklott vásárnaptár

A kölni Imm Cologne vásáron sok olyan kiállító van, amelyik később standdal jelentkezik Milánóban is, és sok olyan anyagot, terméket tesztelnek a korábbi vásárokon, melyek debütálása, igazi bemutatkozása Milánóban történik majd meg. Márpedig egy két hónapos csúszás a kiállítási naptárban alaposan befolyásolhatja a hatást.

A luxus bútorszövetek egyik legnevesebb vására a comói tó partján minden évben megrendezett Proposte. A hivatalos honlapon még néhány napja is az eredetileg meghirdetett időponttal szerepelt a vásár (április 27-29.), és egy rövid szöveges bejegyzés tudósította csupán az oldal látogatóit, hogy a vásárszervezők folyamatosan figyelemmel követik a vírushelyzetet, és a hamarosan közzéteszik, hogy elhalasztják-e egy későbbi időpontra a vásárt, vagy sem.

Sokáig vártak a bejelentéssel, a döntés kimenetele azonban nem is igen volt kérdéses, a szervezők a vásár időpontját szeptember 23-a és 25-e közé tolták el,

Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) információi szerint is az, hogy a Proposte-t is egykésőbbi időpontban rendezik meg, várható volt, mivel Como is az erősen fertőzött észak-olaszországi régióban fekszik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG