BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 15. 14:41

Alaposan megsínylik az éves szinten is eurómilliárdokat megmozgató észak-olaszországi dizájn kiállítások és vásárok a térséget sújtó koronavírus járványt. Egyre másra mondják vissza, vagy teszik későbbi időpontra az eseményeket, ami mind a kiállítókat, mind pedig a látogatókat komoly próbatétel elé állítja.

Fotó: depositphotos.com

Le kell bontani, később pedig újra kell építeni a vásári standokat

A lemondott repülőgép és szállodai foglalások csak a kisebbik gondot jelentik, de a vásáron hatalmas standokkal bemutatkozó cégeknek komoly szervezőmunkát, és vélhetőleg komoly plusz költséget jelent majd a pár hónapos csúszás; építőmunkásokat, hórukk-embereket kell egy későbbi időpontra fogadniuk, és a stand kellékek szállítást is újra kell intézniük, ami ebben a járványos helyzetben talán még nehezebb lesz.

A Salone del Mobile szervezői az elsők között voltak, akik bejelentették, hogy az esemény időpontját két hónappal későbbre tolják. Az eredeti dátum szerint április 21-e és 26-a között tartották volna meg a vásárt, ez most június 21-re módosult.

A Milánói Design Hét a szakma két legjelentősebb eseményének ad otthont, a Salone Internazionale del Mobile nemzetközi bútorkiállításnak, valamint a Fuorisalone (szalonon kívül) eseménysorozatnak. Az 1961 óta létező Salone del Mobile nemzetközi referenciaponttá vált a dizájn és bútorgyártás területén, évente átlagban a 400 ezer érdeklődőt vonz.

A nyolcvanas évek óta működő Fuorisalone a szakkiállítással párhuzamosan szerveződő művészeti és kulturális programsorozat. Az eseménysorozat összehozza a tervezőket, a gyártókat és a vásárlókat, és közvetlen kapcsolatot épít ki közöttük. A rendezvény nem véletlenül kapta a szalonon kívül nevet, hiszen a vásártól legalább egy órányi metróútra, Milánó belső kerületeiben kap általában helyet.

A magyarok is már inkább Milánóba járnak

Tavaly első ízben magyarok is érdekeltek voltak Fuorisalone-ban, a Magyar Design és Divat Ügynökség (HFDA) Budapest Select név alatt biztosította 13 magyar tervezőnek a megjelenés lehetőségét. Információink szerint az Ügynökség idén is komolyan készült a rendezvényre, ugyanis a magyar dizájn, egyáltalán a magyar tervezők számára az itteni megjelenést óriási kiugrási lehetőségnek tekintik. Lapunk szerette volna megtudni, hogy a két hónapos csúszás miatt mire számítanak, ám az Ügynökség honlapján megadott egyetlen mobilszámon nem tudtuk őket elérni.

A Sicis, mely egy 1987 óta működő olasz családi vállalkozás, már évek óta 600 négyzetméteres standon állít ki a Salone del Mobile egyik pavilonjában. A főleg belsőépítészeti anyagok, illetve bútorok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég idén is a kiállítók között lesz, mint azt a cég magyarországi képviselője, Bor Iván lapunknak elmondta, az, hogy két hónappal későbbre tették a vásár időpontját, őket csak részben érinti, hiszen nem csak standdal vannak jelen a szalonon, de a városban állandó jelleggel fenntartanak egy háromszintes bemutatótermet is, ahová a vásár idején kívül is bármikor be lehet menni.

Milánó ma már kenterbe veri honfitársaink körében a többi dizájnvásárt, a tervezők, építészek, kivitelezők és magánügyfelek százával keresik fel a vásárt minden évben, és ők nem csak nézelődni járnak ki, de gyakran itt is vásárolnak be, márpedig nagy pénzekért. Ha ők lemondják az utat, az a kiállítóknak és gyártóknak, nem is beszélve a vásárszervezőkről nagy érvágás lehet.

Bor Iván elmondta, tavaly a Sicis standján a vásár négy napja alatt kétszáz magyar szakmabelivel (belsőépítésszel, lakberendezővel, stb.) tárgyalt, és ez csak egyetlen kiállítási hely volt. Bár a Salone del Mobile jelenti a dizájnvásárok topkategóriáját, azonban januártól kezdve számos kisebb dizájnvásár előzi meg és ezek egymásra is épülnek.

Megbicsaklott vásárnaptár

A kölni Imm Cologne vásáron sok olyan kiállító van, amelyik később standdal jelentkezik Milánóban is, és sok olyan anyagot, terméket tesztelnek a korábbi vásárokon, melyek debütálása, igazi bemutatkozása Milánóban történik majd meg. Márpedig egy két hónapos csúszás a kiállítási naptárban alaposan befolyásolhatja a hatást.

A luxus bútorszövetek egyik legnevesebb vására a comói tó partján minden évben megrendezett Proposte. A hivatalos honlapon még néhány napja is az eredetileg meghirdetett időponttal szerepelt a vásár (április 27-29.), és egy rövid szöveges bejegyzés tudósította csupán az oldal látogatóit, hogy a vásárszervezők folyamatosan figyelemmel követik a vírushelyzetet, és a hamarosan közzéteszik, hogy elhalasztják-e egy későbbi időpontra a vásárt, vagy sem.

Sokáig vártak a bejelentéssel, a döntés kimenetele azonban nem is igen volt kérdéses, a szervezők a vásár időpontját szeptember 23-a és 25-e közé tolták el,

Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) információi szerint is az, hogy a Proposte-t is egykésőbbi időpontban rendezik meg, várható volt, mivel Como is az erősen fertőzött észak-olaszországi régióban fekszik.

Makro / Külgazdaság Itthon is egyre gyorsabb koronavírus tesztek jönnek
Kormos Olga | 2020. március 30. 18:13
A magán koronavírus tesztet végző Mikromikomed Lab már túl van az ezredik mintavételen is, sőt, nemsokára érkeznek Amerikából azok a tesztek, melyek 45 perc alatt kimutatják az eredményt. Cikkünk leadásakor pedig úgy értesültünk, hogy a Róbert Magánkórházban 15 perces gyorstesztre is van lehetőség.
Makro / Külgazdaság Áder János azonnal aláírta a koronavírus törvényt
MTI | 2020. március 30. 17:52
Az államfő néhány órával a törvény elfogadását követően már szentesítette is azt.
Makro / Külgazdaság Védekezés közbeszerzés nélkül, uniós pénzből, de rengeteg túlórával
Vég Márton | 2020. március 30. 16:20
Nincs idő közbeszerzésekre a koronavírus-járvány elleni járvány idején, így nem tudni: ki, mit, kitől és mennyiért vásárolt. A védekezés végén a rengeteg túlórát is ki kellene fizetni.
Makro / Külgazdaság Elfogadta a Parlament a rendeleti kormányzásról szóló törvényt
MTI | 2020. március 30. 15:35
Elfogadta a parlament hétfőn a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Dubajban – gigantikus fejreállás
Káncz Csaba | 2020. március 30. 15:13
Megrendült az Expo 2020 gigaprojekt, leállt a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, és a teljes ingatlanpiac is. Dubaj már a múlt évtizedben is túlfűtötte gazdaságát ábrándok kergetésével, és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megvan az olimpia jövő évi időpontja
MTI | 2020. március 30. 14:36
2021. július 23-án kezdődik az olimpia, amelyet a koronavírus járvány miatt halasztottak el.
Makro / Külgazdaság A nap képe: házfalakra vetítik a hős nővérek fotóit
Wéber Balázs | 2020. március 30. 14:20
Spanyolországban két hete tart az egész államra kiterjedő karantén.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 13:12
Ismétlés a tudás anyja, rendkívüli időkben is.
Makro / Külgazdaság 108 kórházparancsnok kezdte meg ma a munkát
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 12:56
Az operatív törzs mai tájékoztatóján bejelentették, hogy hazánk is csatlakozik a világjárvány miatt az Európai Unió polgárvédelmi programjához, és ma munkába álltak a kórházparancsnokok is. 
Makro / Külgazdaság Orbán: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akcióterve kell
MTI | 2020. március 30. 12:05
A jövő évinek pedig "lecsupaszítottnak" kell lennie a miniszterelnök szerint.
hírlevél