<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Pénteken megalakult az új kabinet, miután Áder János köztársasági elnök kinevezte a negyedik Orbán-kormány minisztereit. Az előző ciklushoz hasonlóan most is 10 minisztérium van, az új kormányban pedig 13 miniszter foglal helyet. Orbán hosszú távra tervez, Szijjártó konfliktusokat ígér. Tényleg egy szendvics miatt van sertéspestis az országban? A miniszterek mondták.
Középen Áder János köztársasági elnök (b8) és Orbán Viktor miniszterelnök (b7), mellettük balról-jobbra Trócsányi László igazságügyi miniszter, Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Palkovics László nemzeti innovációs és technológiai miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy István agrár- és vidékfejlesztési miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Orbán Viktor 20 évre tervez

Mától hivatalosan is új kormánya van Magyarországnak, Áder János államfő átadta a kormány tizenhárom miniszterének megbízólevelét. A kinevezések után a miniszterelnök a parlamentben tartott beszédet. Itt azt mondta Orbán, hogy

"1990-ben még Európa volt a mi jövőnk, ma pedig mi vagyunk Európa jövője".

A miniszterelnök szerint Magyarország és Közép-Európa országai adják az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régióját. Orbán azon túl, hogy erős hadsereggel tervez, most is elmondta, amit kormányfői kinevezés előtt is említett: hosszú távra tervez, a 2010-2030 közötti 20 évet egy korszaknak tartja,

„mert egy országot csak úgy lehet vezetni, ha a tervek hosszú távra szólnak”.

Kásler Miklós és a tízparancsolat

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának új minisztere, Balog Zoltán utóda is erősen indított. Rövid idő alatt arról lett híres, hogy nemrég előkerült egy korábbi videó, amelyben még az Országos Onkológiai Intézet vezetőjeként azt mondta egy beszélgetésen:

"Tudniillik a halálos betegségeknek jó 70-80 százalékát a tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni".

Szendvics + migráns = sertéspestis

Különös párhuzamot sikerült húznia Nagy István új agrárminiszternek is. Fazekas Sándor utóda miniszteri meghallgatásán azon túl, hogy vonzóvá tenné a mezőgazdaságot a fiataloknak, azt is sikerült megállapítania, hogy a sertéspestis úgy kerülhetett be Heves megyébe, hogy egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amit megtalált egy vaddisznó, amely így megbetegedett.

Lenyomni a multikat K+F-fel

Létrejött egy új tárca is, neve: Nemzeti Innovációs és Technológiai Minisztérium, vezetője pedig az egykori oktatási államtitkár, Palkovics László. A miniszter szerint az új tárca legfontosabb feladata a magyar kis- és közepes vállalkozások termelékenységének, innovációs és versenyképességének javítása lesz, hogy a kkv-szektor által előállított termékek minél nagyobb hozzáadott értéket képviseljenek.

Palkovics László átveszi a kinevezési okmányt Áder Jánostól (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A magyar gazdaságban ugyanis túlsúlyban vannak a multinacionális cégek, a kkv-k kevesebb mint 50 százalékát adják GDP-nek. Ezeknek a vállalkozásoknak, a termékek hozzáadott értékének növekednie kell. Ennek egyik megoldása, hogy saját termékkel jelennek meg a piacon, ehhez viszont kutatás-fejlesztésre kell.

Az előző kormányzati ciklusban ugyancsak tíz minisztérium működött, de néhány esetben más elnevezéssel és felosztásban. Hogy melyek az új tárcák és kik lesznek az új miniszterek, arról itt és itt bővebben is írtunk.

Nyereséges legyen a posta

Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter lett. Hozzá tartozik a Magyar Posta is. A hvg.hu cikke szerint a miniszter tervei között szerepel, hogy piaci alapon nyereségessé tegyék a céget, 2020-ra megújítsák a csomaglogisztikát is. Bártfai-Mager nem kevesebbet, mint Közép-Európa egyik legmodernebb logisztikai rendszerét vizionálta.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (középen) az új kormány tagjainak kinevezési ünnepségén. Mellette jobbról Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Pontok a választókkal

Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint az iroda egyik feladata az lesz, hogy "egyetértési pontokat" (jelentsen ez bármit is) találjanak a választókkal a kormány által fontosnak ítélt ügyekben. Szerintük a fontos feladatok: a foglalkoztatás, családtámogatás és az illegális bevándorlás.

Rogán Antal is átvette a kinevezési okmányt (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Teljes foglalkoztatás

A jövőben a Nemzetgazdasági Minisztérium megszűnik, helyette a Pénzügyminisztérium vezeti majd Varga Mihály. A tárcánál 2022-ig évi 4 százalék körüli gazdasági bővüléssel számolnak, a ciklus végére egyensúlyi, azaz hiány nélküli költségvetést szeretnének elérni, miközben tovább csökken majd az államadósság GDP-arányos mértéke is.

"A leendő kabinet célja a teljes foglalkoztatás elérése, valamint a lakosság és a vállalkozások adóterheinek további csökkentése" - mondta Varga Mihály.

Semjén belepiszkálna az szja-ba az egyházak miatt

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter már a meghallgatásán elmondta, kész újragondolni a személyi jövedelemadó egyházaknak felajánlható 1 százalékával összefüggő kérdéseket. Semjén szerint az szja-csökkentés hatással van a támogatási rendszerre is, ezért felvetette, hogy a forrásokat a GDP-hez kellene kötni.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter és Áder János köztársasági elnök. Mire gondolhatnak? (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Szijjártót egyetlen érdek vezérli

Szijjártó Péter azon túl, hogy megkapta a nemzetközi energiatárgyalásokat és a határon átnyúló fejlesztéseket, továbbra is ő marad a külgazdasági és külügyminiszter, ami egyet biztosan jelent: várhatóan rengeteg mindenkivel összerúgja majd a port Magyarország. Szijjártó kinevezése előtti meghallgatásán jelezte: a jövőben is a magyar érdek lesz az ország külpolitikájának egyetlen vezérelve.

"A célok elérése a jövőben sem lesz konfliktusmentes, de minden olyan konfliktust vállalni fognak, ami mindehhez szükséges. A zsinórmérték az, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”.

Makro / Külgazdaság Visszaverték az oroszok az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 06:21
Fontos fejlemények az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Nincs hova bújni az oroszoknak - Ukrajna egyre távolabbi és egyre halálosabb csapásokra képes
Litván Dániel | 2023. június 5. 05:49
Megérkeztek a Storm Shadow-k Ukrajnába, ez nem csak a konkrét fenyegetés miatt nagyon rossz hír az oroszok számára. És ez még csak a kezdet. Ukrán vadászterületté változhat Moszkvától a Fekete-tengerig minden orosz kézen lévő terület?
Makro / Külgazdaság Folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:45
Ezt a szervezet főtitkára közölte Ankarában.
Makro / Külgazdaság Ötszáz gyerek halt meg az ukrajnai háborúban 
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:30
Átfogó orosz légicsapások több település ellen a hét végén.
Makro / Külgazdaság Tízezrek tüntettek Orbán Viktor lengyel szövetségese ellen
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 17:03
Varsóban volt a tömegmegmozdulás.
Makro / Külgazdaság Dollármilliókat adtak egy 86 éves karóráért, amilyen csak 8 van a világon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 16:25
Az utolsó kínai császár karórája 6,6 millió dollárért kelt el egy hongkongi árverésen. Az Aisin-Gioro Puyi által viselt Patek Philippe órát előzetesen 3 millió dollár körüli leütésre taksálták.
Makro / Külgazdaság Elképesztő diplomáciai áttörés előtt áll a két hatalom
Káncz Csaba | 2023. június 4. 15:32
Szaúd-Arábia után Egyiptommal is áttörés előtt állnak Irán kapcsolatai. Ezek a helyreállított kapcsolatok azonban továbbra is túszai maradnak Teherán tágabb értelemben vett külpolitikai szélsőségeinek. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Németország jövőre két hadihajót küld az indo-csendes-óceáni térségbe
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 13:16
Boris Pistorius védelmi miniszter vasárnap jelentette be.
Makro / Külgazdaság Több ezer embernek sikerült átjutni a magyar határon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 09:23
De a többségük biztos tovább akar menni.
Makro / Külgazdaság Bizalmasokra cserélte minisztereit Erdogan
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 08:30
A kabinet szinte teljesen átalakult, a kulcstárcák élén is változás történt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG