6p
Pénteken megalakult az új kabinet, miután Áder János köztársasági elnök kinevezte a negyedik Orbán-kormány minisztereit. Az előző ciklushoz hasonlóan most is 10 minisztérium van, az új kormányban pedig 13 miniszter foglal helyet. Orbán hosszú távra tervez, Szijjártó konfliktusokat ígér. Tényleg egy szendvics miatt van sertéspestis az országban? A miniszterek mondták.
Középen Áder János köztársasági elnök (b8) és Orbán Viktor miniszterelnök (b7), mellettük balról-jobbra Trócsányi László igazságügyi miniszter, Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Palkovics László nemzeti innovációs és technológiai miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy István agrár- és vidékfejlesztési miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Orbán Viktor 20 évre tervez

Mától hivatalosan is új kormánya van Magyarországnak, Áder János államfő átadta a kormány tizenhárom miniszterének megbízólevelét. A kinevezések után a miniszterelnök a parlamentben tartott beszédet. Itt azt mondta Orbán, hogy

"1990-ben még Európa volt a mi jövőnk, ma pedig mi vagyunk Európa jövője".

A miniszterelnök szerint Magyarország és Közép-Európa országai adják az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régióját. Orbán azon túl, hogy erős hadsereggel tervez, most is elmondta, amit kormányfői kinevezés előtt is említett: hosszú távra tervez, a 2010-2030 közötti 20 évet egy korszaknak tartja,

„mert egy országot csak úgy lehet vezetni, ha a tervek hosszú távra szólnak”.

Kásler Miklós és a tízparancsolat

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának új minisztere, Balog Zoltán utóda is erősen indított. Rövid idő alatt arról lett híres, hogy nemrég előkerült egy korábbi videó, amelyben még az Országos Onkológiai Intézet vezetőjeként azt mondta egy beszélgetésen:

"Tudniillik a halálos betegségeknek jó 70-80 százalékát a tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni".

Szendvics + migráns = sertéspestis

Különös párhuzamot sikerült húznia Nagy István új agrárminiszternek is. Fazekas Sándor utóda miniszteri meghallgatásán azon túl, hogy vonzóvá tenné a mezőgazdaságot a fiataloknak, azt is sikerült megállapítania, hogy a sertéspestis úgy kerülhetett be Heves megyébe, hogy egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amit megtalált egy vaddisznó, amely így megbetegedett.

Lenyomni a multikat K+F-fel

Létrejött egy új tárca is, neve: Nemzeti Innovációs és Technológiai Minisztérium, vezetője pedig az egykori oktatási államtitkár, Palkovics László. A miniszter szerint az új tárca legfontosabb feladata a magyar kis- és közepes vállalkozások termelékenységének, innovációs és versenyképességének javítása lesz, hogy a kkv-szektor által előállított termékek minél nagyobb hozzáadott értéket képviseljenek.

Palkovics László átveszi a kinevezési okmányt Áder Jánostól (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A magyar gazdaságban ugyanis túlsúlyban vannak a multinacionális cégek, a kkv-k kevesebb mint 50 százalékát adják GDP-nek. Ezeknek a vállalkozásoknak, a termékek hozzáadott értékének növekednie kell. Ennek egyik megoldása, hogy saját termékkel jelennek meg a piacon, ehhez viszont kutatás-fejlesztésre kell.

Az előző kormányzati ciklusban ugyancsak tíz minisztérium működött, de néhány esetben más elnevezéssel és felosztásban. Hogy melyek az új tárcák és kik lesznek az új miniszterek, arról itt és itt bővebben is írtunk.

Nyereséges legyen a posta

Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter lett. Hozzá tartozik a Magyar Posta is. A hvg.hu cikke szerint a miniszter tervei között szerepel, hogy piaci alapon nyereségessé tegyék a céget, 2020-ra megújítsák a csomaglogisztikát is. Bártfai-Mager nem kevesebbet, mint Közép-Európa egyik legmodernebb logisztikai rendszerét vizionálta.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (középen) az új kormány tagjainak kinevezési ünnepségén. Mellette jobbról Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Pontok a választókkal

Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint az iroda egyik feladata az lesz, hogy "egyetértési pontokat" (jelentsen ez bármit is) találjanak a választókkal a kormány által fontosnak ítélt ügyekben. Szerintük a fontos feladatok: a foglalkoztatás, családtámogatás és az illegális bevándorlás.

Rogán Antal is átvette a kinevezési okmányt (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Teljes foglalkoztatás

A jövőben a Nemzetgazdasági Minisztérium megszűnik, helyette a Pénzügyminisztérium vezeti majd Varga Mihály. A tárcánál 2022-ig évi 4 százalék körüli gazdasági bővüléssel számolnak, a ciklus végére egyensúlyi, azaz hiány nélküli költségvetést szeretnének elérni, miközben tovább csökken majd az államadósság GDP-arányos mértéke is.

"A leendő kabinet célja a teljes foglalkoztatás elérése, valamint a lakosság és a vállalkozások adóterheinek további csökkentése" - mondta Varga Mihály.

Semjén belepiszkálna az szja-ba az egyházak miatt

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter már a meghallgatásán elmondta, kész újragondolni a személyi jövedelemadó egyházaknak felajánlható 1 százalékával összefüggő kérdéseket. Semjén szerint az szja-csökkentés hatással van a támogatási rendszerre is, ezért felvetette, hogy a forrásokat a GDP-hez kellene kötni.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter és Áder János köztársasági elnök. Mire gondolhatnak? (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Szijjártót egyetlen érdek vezérli

Szijjártó Péter azon túl, hogy megkapta a nemzetközi energiatárgyalásokat és a határon átnyúló fejlesztéseket, továbbra is ő marad a külgazdasági és külügyminiszter, ami egyet biztosan jelent: várhatóan rengeteg mindenkivel összerúgja majd a port Magyarország. Szijjártó kinevezése előtti meghallgatásán jelezte: a jövőben is a magyar érdek lesz az ország külpolitikájának egyetlen vezérelve.

"A célok elérése a jövőben sem lesz konfliktusmentes, de minden olyan konfliktust vállalni fognak, ami mindehhez szükséges. A zsinórmérték az, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG