4p
A Bizottság lépéséről Franciaországgal kapcsolatban ordít a kettős mérce, ahol a kisebb és nagyobb tagállamok problémái más elbánás alá esnek. Brüsszel próbálja lassítani a francia euró-szkeptikusok erősödését, emellett nem akar egy újabb frontot nyitni az Athénnal folytatott csetepaté, az ukrán válság és a közel-keleti felfordulás mellé. Párizs eddig csak élénkítő intézkedéseket jelentett be, Brüsszel pedig már végre átfogó strukturális reformokat várna.

Az Európai Bizottság a múlt héten 2017-ig adott haladékot Franciaországnak, hogy a Stabilitási és Növekedési Paktumban meghatározott 3 százalékos limit alá vigye költségvetési hiányát, miután világossá vált, Párizs a már így is kitolt 2015-ös határidőből is kicsúszott. A franciáknak ugyanakkor idén is tenniük kell azért, hogy elkerüljék a büntetést: a Bizottság három hónapot adott, hogy az idei hiánycélhoz igazítsák a büdzsét. Legutóbb tavaly novemberben adtak három hónapos haladékot Párizsnak, a második legnagyobb euróövezeti gazdaságnak, hogy olyan strukturális reformokat fogadjanak el, amelyek mellett az uniós korlátok megsértése elfogadható. 

Nem megy 3 százalék alá a hiány

Franciaország költségvetési hiánya 2001 óta csupán két évben - 2006-ban és 2007-ben - járt 3 százalék alatt, és sorozatosan túllépte a kiigazításokra adott határidőket. A politikai döntés ellenére a Bizottság adminisztrációja továbbra sem hisz abban, hogy Párizs akár 2017-re 3% alá tudja vinni a GDP-arányos költségvetési hiányát. 

Alig pár nappal Athén megregulázása után a Bizottság lépésről ordít a kettős mérce, ahol a kisebb és nagyobb tagállamok problémái más elbánás alá esnek. Különösen problematikus, hogy a haladékot Párizs számára a volt francia pénzügyminiszter Pierre Moscovici jelentette be, aki tavaly novembertől éppen a gazdasági és pénzügyekért felelős biztos szerepét tölti be. A Le Monde szerkesztőségi cikke kiemeli, hogy Moscovici nem igazán volt ambíciózus, amíg a most haladékot kapó szocialista kormány korábbi pénzügyminisztere volt. A lap hozzáteszi, hogy amíg Portugáliának, Spanyolországnak és Írországnak áldozatokat kell hozniuk az elvárások teljesítésére, addig Franciaország még több haladékot kap. Tegyük hozzá, hogy tulajdonképpen Moscovici az Európai Bizottság nevében felmentette saját korábbi pocsék teljesítményét.

A francia választásokra is gondolni kell

A brüsszeli politikai döntés célja, hogy az eurószkeptikus Front National erősödését lassítsa és életet leheljen a megtépázott Hollande elnökbe, aki legközelebb március 22-én szembesül egy önkormányzati választással. Brüsszel emellett nem akar egy újabb frontot nyitni az Athénnal folytatott csetepaté, az ukrán válság és a közel-keleti felfordulás mellé. A Le Parisien által közölt legutóbbi közvélemény-kutatások szerint egyébként a Front National 39 százalékal vezet, a mérsékelt jobboldali UMP 27 százalékon áll, míg Hollande elnök szocialistái 19 százalékon vannak.
Franciaországban a Szocialista Párt is rendkívül megosztott és szkeptikus Francois Hollande államfő gazdaságpolitikai irányvonalával kapcsolatban. Ez már eddig is akadályozta és ezután is akadályozni fogja a francia kormány reformprogramját, és ezáltal a francia gazdáság kilátásait is rontja.

Mint az Osztrák–Magyar Monarchia

Tavaly december 10-én nyújtotta be Emmanuel Macron gazdasági miniszter – és korábbi Rothschild bankár – az üzlet-barát deregulációs csomagját a kormánynak. "Ha az ernyedtséget választjuk, Franciaország tíz év múlva olyan lesz, mint az Osztrák–Magyar Monarchia egy évszázaddal ezelőtt” – győzködte a közvéleményt a Twitteren Macron. A miniszter többek között a vasárnap nyitva tartó üzletekkel lendítené fel Franciaország gazdaságát. 

Az új törvényjavaslat egyik legfontosabb pontja, hogy az üzletek vasárnapi nyitva tartásának számát évi ötről 12-re emelte. A turistazónákban ezen kívül akár éjfélig is nyitva lehetnek a boltok. A felmérések szerint a franciák többsége támogatja a változásokat. A törvényjavaslat ezen kívül lazítana a szabályozott szakmák korlátain is, például a közjegyzőket és végrehajtókat érintő szigorú szabályokon, hogy letörje az indokolatlanul magas tarifákat.

Az élénkítő intézkedés nem strukturális reform

Párizsnak mindenesetre június 10-ig hatékony lépéseket kell tennie és be kell nyújtania egy részletes, 2016 és 2017-re vonatkozó konszolidációs stratégiát (Nemzeti Reform Program, NRP) a költségvetési célok elérésére, különben a szankciók jöhetnek. Párizs eddig csak élénkítő intézkedéseket jelentett be, Brüsszel pedig már végre átfogó strukturális reformokat vár.

Franciaországot december közepén minősítette le a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy érdemben romlottak a francia költségvetési, adósságdinamikai és növekedési kilátások.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG