BUX
36 015.22
+0.23%
+83.00
OTP
10 910.00
-0.09%
-10.00
MOL
1 872.00
+0.32%
+6.00
RICHTER
6 735.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
382.00
+0.26%
+1.00
 
2019. augusztus 27. 10:28

Az uniós költségvetési vitában egy erős szövetségest szerezhetett magának Magyarország, a kompromisszumban érdekelt németek által. Így javultak az Orbán-kormány esélyei, hogy mégsem kötik a jogállamisági kérdésekhez a következő hétéves ciklusban folyósítandó támogatásokat. Eközben dúl a kereskedelmi háború, amely nem csak piacok, de földrajzi területek megszerzésére is kiterjed, és katonai konfliktusok kirobbanásával fenyeget az ázsiai térségben. Kollégánk a Trend Fm műsorában beszélt ezekről a témákról.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kereskedelmi háború árnyékában kevesebb figyelem jut az európai uniós ügyekre, pedig a következő hétéves ciklus költségvetéséről hamarosan meg kellene állapodniuk a tagállamoknak. Eddig úgy festett, hogy a magyar kormány nem jön ki jól a pénzek elosztásáról folyó vitákból, mert a támogatási célok megváltozásán túl arra is késznek mutatkoznak egyes tagállamok, illetve brüsszeli bürokraták, hogy jogállamisági feltételekhez kössék a kifizetéseket.

Jelen állás szerint a Magyarország rendelkezésére 2020-ig álló mintegy 8000 milliárd forintos keret mintegy negyedét bukhatja el az Orbán-kormány pusztán a támogatási célok átrendezésével, és még többet, ha valóban bekerül a forráselosztási mechanizmusba a jogállamiság vizsgálata.

Most azonban mintha fordulna a széljárás: Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi találkozóján a Soproni Piknik évfordulóján feltűnően megengedően beszélt a magyar gazdaságról, az uniós források felhasználásának hatékonyságáról a német kancellár. Kollégánk a múlt heti Kormányinfón megkérdezte Gulyás Gergely minisztert, hogy a megbeszélések során a német fél biztosítékokkal szolgált-e a magyar miniszterelnöknek az uniós költségvetési tárgyalásokat illetően, amelyekkel elkerülhetővé válik a jogállamisági kikötések alkalmazása.

Gulyás Gergely válaszából azt lehetett kiolvasni, hogy a németek kompromisszumos megoldásban érdekeltek, mert másképpen nem lehet eljutni a költségvetés megszavazásáig. Elég ugyanis egy tagország vétója a javaslat elfogadásának megakadályozására - mutatott rá a miniszter a magyar eszközök egyikére. Elmondta továbbá, hogy a németek a jövő év első felében szeretnék elfogadtatni a büdzsét, tehát még a 2020 második felében esedékes soros német elnökség előtt.

Mindezek alapján úgy tűnik, egy erős, az uniós döntéshozatalban megkerülhetetlen szövetségest nyert meg magának Magyarország a piknik során, ami új perspektívába helyezi a tárgyalásokat Brüsszellel. Kollégánk, Baka F. Zoltán erről, valamint a kereskedelmi háború geopolitikai, katonai vetületeiről is beszélt tegnap délelőtt a Trend Fm reggeli Monitor című műsorában.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
hírlevél