3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A World Economic Forum idén is közzétette a versenyképességi jelentését, amely szerint nem teljesítünk túl jól. Sőt, az állami intézmények katasztrofális teljesítménye nagyon lehúzta az eredményeket, és igen kevés azon pontok száma, amelyek pozitívan teljesítettek nemzetközi mérésen.

Tavaly a 60. volt, idén viszont lecsúszott a 63. helyre Magyarország a World Economics Forum (WEF) versenyképességi világranglistáján, amelyhez itthon a Kopint-Tárki készítette a felmérést. A szervezet minden évben megbecsüli a tizenkét komponensből számolt Global Competitiveness Indexet (GCI), amely befektetők által is nagyban elismert mutató. De már mutatunk is inkább egy térképet, ami mindent elárul:

Hasaltak az állami intézmények

A vizsgált 12 kritériumból a legrosszabb értékelést az intézményrendszerünk kapta: az állami szervezetek működését 3,5 ponttal értékelték a felmérés során megkérdezett befektetők a lehető legjobb 7-ből. A kritériumok különböző súllyal esnek latba a végső pontszám értékelésekor, az intézmények pedig az első számú mutatók között szerepelnek. A legnagyobb gond az alábbi részterületekkel vannak: állami pénzek pazarlása (2,6), durva állami szabályozás (2,6), állami pályázatok tisztázatlan kiosztása (2,6) és bizalmatlanság a politikusokkal szemben (2,0). Sajnálatos, hogy az intézményrendszer nem, hogy nem tudott élvonalba kerülni egy részkomponensben sem, de egyenesen katasztrofális a teljesítmény.

Évek óta probléma a gazdaságpolitikai instabilitás, a korrupció és a túlzott bürokrácia. Gondok vannak a kormányzati transzparenciával, a Kohéziós Alapokból származó támogatások elosztásával, ami jelentősen csökkenti a politikába és a gazdaságba vetett bizalmat - írja a Kopint-Tárki elemzésében, illetve kitér arra is, hogy az alap- és felsőoktatás minősége messze elmarad a világ élvonalától. Kiemelik továbbá, hogy az ország nem tudja megtartani a képzett állampolgárait, a fejlettséghez képest pedig óriásiak a jövedelmi egyenlőtlenségek.

 

 

A szomszédok elvertek

Akkor sem látunk szép eredményt, ha a GCI-t a összehasonlítjuk más országokéval: a Visegrádi országok közül Csehország (31) és Lengyelország (41) sokkal előrébb vannak fejlettségben, míg Szlovákia ugyan mögöttünk van (67) de óriásit lépett tavalyhoz képest előre. Románia jelenleg az ötvenharmadik a listán és szintén jön fel, míg mi csúszunk le. Az Európai Unió 28 tagországa közül mi a 24. helyre voltunk elegek, csak úgy, mint tavaly.

 

 

Ki végzett az élen?

Még mindig Svájc áll a versenyképesség első helyén, Szingapúr pedig öt éve követi a második helyen. A két ország után az Egyesült Államok, majd Németország következik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG