4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Lázár szerint a magyar kormány továbbra is elkötelezett a határok védelme mellett, ezt szolgálja az októberi népszavazás is. Szó esett a Liget felújításáról, egyházi támogatásokról és a földvásárlásokról is. Tovább dübörög a kormányinfó.

A szokásos időben kezdődött Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója „Kormányinfó 57 - Mit, miért tesz a kormány?” címmel. A felhozott témák között több is volt, amiről a Privátbankár.hu már korábban is írt, mint például a határ menti mélységi őrizet bevezetéséről  és persze a népszavazásról.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Egyre többen jönnek

Lázár János ismét felhívta a figyelmet a határvédelem fontosságára, a bevándorlás kérdései a hétvégi NATO csúcson is terítéken lesznek. A közbiztonság kapcsán elmondta, hogy a NATO előírásnak megfelelően a magyar honvédség kiadásai 20 százalékkal nőttek az elmúlt hat évben, de ez továbbra is elmarad az előírt GDP arányos 2 százaléktól. A határvédelem megerősítése érdekében számos intézkedést tett a kormány, ennek kapcsán azokat a bevándorlókat, akiket a határ 8 kilométeres körzetében fognak el, azokat a rendőrök visszakísérik a tranzitzónába.

Szépen veszik a magyar földeket

A Földet a gazdáknak! program kapcsán a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az árverések július 31-én zárulnak le, és már most szép eredmények születtek. Eddig nagyjából negyvenezer ember vásárolt földet, összesen 4500 hektár föld kelt el. A program keretében nagyjából 270 milliárd forint bevételre számít a kormány, ennek felhasználásáról szeptemberre várnak állásfoglalást az országgyűléstől.

Egy sor felújítás vár a fővárosra

Rengeteg beruházással készülnek a fővárosban, egyebek mellett felújítják az Országos Széchenyi Könyvtár épületét. A könyvtár egyébként egy nagyszabású raktárépületet kap a könyvek elhelyezésére a felújítás erejéig, ez várhatóan Piliscsabán lesz majd, emelte ki a miniszter. A kormány 25-25 milliárd forintot fordít az Állami Operaház és az Állatkert felújítására is, az előbbit teljesen renoválják a következő két évben, az utóbbinál a felújítás mellett a parkolási kérdések megoldását is támogatják.

Az örök háború tárgya: a Városliget

A kormány továbbra is elkötelezett a Városliget felújítása mellett. Lázár János meglátása szerint a kormány és a tüntető testületek véleménye valójában egybeesik, hisz mindkét fél „a zöldterületek növelését akarja, a beépített felületek csökkentésével”.  Erre 15 milliárd forintot fordít az állam, ekkora kertépítési beruházásra az elmúlt 30-40 évben nem volt példa. A miniszter elfogadja az ellenzők és a támogatások álláspontját is, mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani, de arra kérik az építkezőket és a tüntetőket is, hogy ezt törvénytisztelő módon, a szabályok betartásával tegyék.

Költöző múzeumok, hármas metró, egyházi támogatások

Több múzeum körül is változások jönnek, a Magyar Nemzeti Múzeum megkapja az épület mögötti területet, a Természettudományi Múzeum pedig kiköltözik a Ludovika épületéből, az új helyet egyelőre még keresik. A pályaudvarok sorsáról egyelőre még nem született döntés a kormányülésen, itt a fejlesztési minisztérium hatástanulmányaira várnak.

A hármas metró felújítását is megvitatták, Lázár elmondása szerint a kormány minden eszközt a fővárosi önkormányzat részére bocsát, hogy biztosítani tudják a pótló buszok közlekedését.  Örülhetnek a magyar szerzetesrendek is, összesen 13 milliárd forint támogatást oszt szét közöttük az állam, főleg templomok és iskolák felújításokra.

Orbán Viktor teljesen átszabta a kormány működését

A kormány szerkezetében érdemi változást jelent, hogy a kormány munkája nyártól kezdve 2 kabinetbe tagozódik, egy gazdaságiba és egy stratégiaiba. Ide témák szerint tagozódnak majd az alegységek, nem tárcák vagy minisztériumok szerint, tette hozzá Lázár János. Mind a két kabinetet miniszter vezeti, az új felosztás a döntéshozásban segíti majd a kormány munkáját.

Mi van Pakssal?

Az erőművel kapcsolatos bizottsági eljárás a végéhez közeledik a miniszter szerint. Lázár János  azt reméli, hogy a biztosi kollégium szeptemberben pontot tesz. A mostani tárgyalások tulajdonképpen lezárultak, jelenleg a közbeszerzések és a versenyjogi kérdések lezárásáról van szó, szövegszerű egyeztetések zajlanak a kölcsönös konszenzusra alapozva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nyolcmilliárd forintért a világűrbe
MTI | 2021. június 13. 18:17
Egy meg nem nevezett licitáló 28 millió dollárt (nyolcmilliárd forint) fizetett, hogy Jeff Bezossal és öccsével, Markkal az űrbe utazhasson.
Makro / Külgazdaság Kedden az Alkotmánybíróság új tagját is megismerhetjük
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 13:17
Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten. A képviselők hétfőn interpellációkat intézhetnek a kormány tagjaihoz, kedden pedig több mint húsz előterjesztésről szavaznak, így például végleges formába önthetik Magyarország 2022-es költségvetését.
Makro / Külgazdaság Tarkón lőtt miniszterelnökök – így emelkedett föl Sztálin külföldi helytartója
Káncz Csaba | 2021. június 13. 12:05
Két óriás által határolva Mongólia számára a geopolitika a mindennapok rideg valósága. Sztálin két mongol miniszterelnököt is tarkón lövetett, Moszkva továbbra is meghatározó erővel bír az ország geopolitikájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nem volt rajta maszk, pénzbüntetést kapott a köztársasági elnök
MTI | 2021. június 13. 10:16
Ismét pénzbüntetéssel sújtották Jair Bolsonaro brazil elnököt, mert a koronavírus-járvány miatt előírt óvintézkedéseket megszegve nem viselt szájmaszkot egy rendezvényen - jelentette a brazil sajtó helyi idő szerint szombaton.
Makro / Külgazdaság Újabb Orbán Viktor-bejelentés nélkül is izgalmat hozhat a jövő hét
MTI | 2021. június 13. 08:34
Mindjárt a hét elején megtudhatjuk, hogyan teljesített áprilisban az ipar és az építőipar.
Makro / Külgazdaság Kockázatosak a tömeges meccsnézések Horvátországban
MTI | 2021. június 12. 19:02
Ne szervezzenek tömeges meccsnézéseket a tereken, mert kockázatos! - figyelmeztetett Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője szombaton, utalva arra, hogy megkezdődött a foci-Eb, és nagyok az elvárások a horvát válogatottal szemben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Szerbiában is beolthatók a 12 és 15 év közöttiek
MTI | 2021. június 12. 17:38
Jóváhagyta a szerbiai gyógyszerügynökség, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinájával beolthatók legyenek a 12 és 15 év közötti fiatalok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: stagnál a járvány terjedése Ukrajnában
MTI | 2021. június 12. 15:55
Ukrajnában szombatra tovább csökkent az új koronavírusos fertőzöttek száma, kevesebb mint 1300 új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma majdnem pont ugyanannyi volt mint az előző napon, a járvány terjedése általánosságban továbbra is stagnálást mutat.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely bemutatta a jóvátétel kétszer kilenc pontját
MTI | 2021. június 12. 14:58
Karácsony Gergely főpolgármester egy szombati, online közvetített rendezvényen kétszer kilenc pontot ismertetett az úgynevezett 99 Mozgalom programjából.
Makro / Külgazdaság Egyre többen foglalnak szállást a nyárra
MTI | 2021. június 12. 13:59
Májusban a tavalyihoz viszonyítva több mint 200 százalékkal, több mint 1 millió 250 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az ügynökség hivatalos szombati podcastjában.
Friss
hírlevél
depositphotos