<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Lázár szerint a magyar kormány továbbra is elkötelezett a határok védelme mellett, ezt szolgálja az októberi népszavazás is. Szó esett a Liget felújításáról, egyházi támogatásokról és a földvásárlásokról is. Tovább dübörög a kormányinfó.

A szokásos időben kezdődött Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója „Kormányinfó 57 - Mit, miért tesz a kormány?” címmel. A felhozott témák között több is volt, amiről a Privátbankár.hu már korábban is írt, mint például a határ menti mélységi őrizet bevezetéséről  és persze a népszavazásról.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Egyre többen jönnek

Lázár János ismét felhívta a figyelmet a határvédelem fontosságára, a bevándorlás kérdései a hétvégi NATO csúcson is terítéken lesznek. A közbiztonság kapcsán elmondta, hogy a NATO előírásnak megfelelően a magyar honvédség kiadásai 20 százalékkal nőttek az elmúlt hat évben, de ez továbbra is elmarad az előírt GDP arányos 2 százaléktól. A határvédelem megerősítése érdekében számos intézkedést tett a kormány, ennek kapcsán azokat a bevándorlókat, akiket a határ 8 kilométeres körzetében fognak el, azokat a rendőrök visszakísérik a tranzitzónába.

Szépen veszik a magyar földeket

A Földet a gazdáknak! program kapcsán a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az árverések július 31-én zárulnak le, és már most szép eredmények születtek. Eddig nagyjából negyvenezer ember vásárolt földet, összesen 4500 hektár föld kelt el. A program keretében nagyjából 270 milliárd forint bevételre számít a kormány, ennek felhasználásáról szeptemberre várnak állásfoglalást az országgyűléstől.

Egy sor felújítás vár a fővárosra

Rengeteg beruházással készülnek a fővárosban, egyebek mellett felújítják az Országos Széchenyi Könyvtár épületét. A könyvtár egyébként egy nagyszabású raktárépületet kap a könyvek elhelyezésére a felújítás erejéig, ez várhatóan Piliscsabán lesz majd, emelte ki a miniszter. A kormány 25-25 milliárd forintot fordít az Állami Operaház és az Állatkert felújítására is, az előbbit teljesen renoválják a következő két évben, az utóbbinál a felújítás mellett a parkolási kérdések megoldását is támogatják.

Az örök háború tárgya: a Városliget

A kormány továbbra is elkötelezett a Városliget felújítása mellett. Lázár János meglátása szerint a kormány és a tüntető testületek véleménye valójában egybeesik, hisz mindkét fél „a zöldterületek növelését akarja, a beépített felületek csökkentésével”.  Erre 15 milliárd forintot fordít az állam, ekkora kertépítési beruházásra az elmúlt 30-40 évben nem volt példa. A miniszter elfogadja az ellenzők és a támogatások álláspontját is, mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani, de arra kérik az építkezőket és a tüntetőket is, hogy ezt törvénytisztelő módon, a szabályok betartásával tegyék.

Költöző múzeumok, hármas metró, egyházi támogatások

Több múzeum körül is változások jönnek, a Magyar Nemzeti Múzeum megkapja az épület mögötti területet, a Természettudományi Múzeum pedig kiköltözik a Ludovika épületéből, az új helyet egyelőre még keresik. A pályaudvarok sorsáról egyelőre még nem született döntés a kormányülésen, itt a fejlesztési minisztérium hatástanulmányaira várnak.

A hármas metró felújítását is megvitatták, Lázár elmondása szerint a kormány minden eszközt a fővárosi önkormányzat részére bocsát, hogy biztosítani tudják a pótló buszok közlekedését.  Örülhetnek a magyar szerzetesrendek is, összesen 13 milliárd forint támogatást oszt szét közöttük az állam, főleg templomok és iskolák felújításokra.

Orbán Viktor teljesen átszabta a kormány működését

A kormány szerkezetében érdemi változást jelent, hogy a kormány munkája nyártól kezdve 2 kabinetbe tagozódik, egy gazdaságiba és egy stratégiaiba. Ide témák szerint tagozódnak majd az alegységek, nem tárcák vagy minisztériumok szerint, tette hozzá Lázár János. Mind a két kabinetet miniszter vezeti, az új felosztás a döntéshozásban segíti majd a kormány munkáját.

Mi van Pakssal?

Az erőművel kapcsolatos bizottsági eljárás a végéhez közeledik a miniszter szerint. Lázár János  azt reméli, hogy a biztosi kollégium szeptemberben pontot tesz. A mostani tárgyalások tulajdonképpen lezárultak, jelenleg a közbeszerzések és a versenyjogi kérdések lezárásáról van szó, szövegszerű egyeztetések zajlanak a kölcsönös konszenzusra alapozva.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos