<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Megkongatta a vészharangokat a görög miniszterelnök miután a kormánykoalíciót alkotó 3 párt vezetői továbbra sem tudtak megegyezni abban, hogy takarítson meg az állam 11,6 milliárd eurót, mely a nemzetközi partnerektől kapott segélycsomag egyik feltétele. Antonisz Szamarasz szerint, ha nem születik döntés a megszorítások mikéntjéről, Görögország elvesztheti - már így is csekély - hitelességét és kizárhatják az eurózónából is.

A koalíciós kormány mögül hamar elfogyhat a társadalmi támogatottság, ha végrehajtják az újabb fájdalmas lépéseket. A nyáron megismételt görög választásokon a trojka programja mellett kiálló politikai erők nyertek, noha a görögöknek már így is elegük van a megszorításokból. Az euróövezeti tagság azonban felülírta a trojka iránti ellenérzéseket, így Szamarasznak nincs más választása, mint végrehajtani a kiadáscsökkentést.

Szamarasz bajban.Összesen 11,6 milliárd eurót (közel 3300 milliárd forintot) kellene összespórolnia az államnak, ez a görög GDP 5,4%-ának felel meg. Szamarasz körül ráadásul pártjában, az Új Demokráciában is fogy a levegő: egyre tanácstalanabbak a párttársak, hogy hogyan hajtsák végre minél fájdalommentesebben azt, ami biztos, hogy nagy áldozatokat követel majd a választópolgároktól.

A kormány által összeállított csomagból már kiszivárgott egy két részlet, ezek szerint a megszorítások még a vártnál is keményebbek lehetnek. Szamarasz csak a nyugdíjakon 4,5 milliárd eurót spórolna (a válság előtti szinthez képest a görög nyugdíjakat már így is 25%-kal vágták meg), az egészségügyi kiadásokon pedig 1,4 milliárdot spórolna a kabinet - a nyugdíjas választókat érinti leginkább ez a két tétel (kurtítanák ugyanis a gyógyszerártámogatást is). A védelmi kiadásokon további 500 millió eurót, a segélyeken pedig 750 milliót faragna Szamarasz - ehhez azonban már saját pártjában is csak nehezen talál támogatókat.

A megszorítócsomag részleteivel jövő héten kellene előállnia a kormánynak, a trojka képviselői akkor érkeznek majd Athénba. Ma a gadaságpolitikai vezetők és a koalíciós pártok vezetői egyeztettek a lehetséges megszorításokról, de ismét eredmény nélkül zárult a megbeszélés. Antonisz Szamarasz a találkozó után üzent a koalíciós partnereknek és saját pártjának is: ha nem születik megegyezés a megszorításokról, Görögországot kizárják az euróövezetből.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja alatt megroppan Oroszország - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. november 26. 11:54
Már csaknem másfélszer annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint ahány amerikai Vietnámban. Putyin országa nem lett birodalom Ukrajna megtámadásával, sokkal inkább válik egyre inkább Kína vazallusává. Oroszország baklövései és regionális visszaszorulása az 1905-ös orosz-japán háborúhoz hasonlít, amikor Szentpétervár alábecsülte az ellenfelét, és hosszú távra kiható vereséget szenvedett. Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk videó-interjúja
Makro / Külgazdaság Azt figyeli a világ, Tajvan hogyan védi meg demokráciáját
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 10:44
Önkormányzati választások kezdődtek szombaton Tajvanon, ahol várhatóan még éjfél előtt ismertté válnak az eredmények. A mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ.
Makro / Külgazdaság Elon Musk támogatja Ron DeSantis elnökjelöltségét
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:31
A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson.
Makro / Külgazdaság Kijevbe utazott Novák Katalin, hogy találkozzon Zelenszkijjel
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:05
Az elmúlt órák fejleményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden a félautomata fegyverek árusításáról: beteg gondolat
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 08:42
Az amerikai elnök szerint sokkal szigorúbb fegyvertartási törvényekre lenne szükség az Egyesült Államokban, a félautomata fegyverek árusítása pedig "beteg gondolat".
Makro / Külgazdaság "Abszurd őrület": üzent az ukrán népnek Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 20:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Nem látni még az árrobbanás végét
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 17:23
Magyarországon a bérből élők jelentős hányada 200 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodik, miközben fizetésünk meghatározó részét a brutális megdráguló élelmiszerre és rezsire költik el. De mikor lélegezhetünk fel, látható-e, mikor tetőzik az infláció? És rákényszerül-e megszorításokra a kormány? Ezekről és üzemanyaghiányról, EU-s pénzekről is beszélgetett lapunk felelős szerkesztője, Székely Sarolta az ATV maiTÉMA című műsorában Csaba Lászlóval, a CEU közgazdász professzorával és Varju Lászlóval, a DK alelnökével, rezsiügyi árnyékminiszterrel.
Makro / Külgazdaság Havi 200 ezer fix munka nélkül: megszavazták az alapjövedelem bevezetését Németországban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 16:53
Átalakítják Németországban a munkanélküliek ellátásának legfontosabb intézményét, az úgynevezett Hartz IV segélyt - döntött a törvényhozás pénteken.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború csillagászati költségei
Káncz Csaba | 2022. november 25. 15:41
A költségek – mind anyagi, mind humán erőforrás értelemben – óriásiak Ukrajna számára. Oroszországot pedig középtávon roppantja meg a technológiai beáramlás elmaradása, valamint a cégek és szakemberek elmenekülése. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG