<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Összességében kissé gyengébb volt a korábbi becslésnél a novemberi kisker-forgalom: élelmiszerből kevesebbet vásároltunk, de többet tankoltunk, mint korábban gondolták. Az adat még így is kellemes meglepetés.

2014. novemberben a második becslés szerint 5,1%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,6%-kal emelkedett az értékesítés volumene.

A KSH valamelyest rontott az első becslés számain: akkor 5,2 százalékos bővülést jelentettek, az élelmiszer-kereskedelem a korábban jelzettnél kevésbé bővült, jobban teljesített viszont a nem élelmiszer-szektor és az üzemanyagkereskedelem.

Második becslés Első becslés
élelmiszer- és élelmiszer jellegű +2,7% +3,4%
nem élelmiszer +6,4% +5,8%
üzemanyag +8,6% +8,5%
Összes kiskereskedelem +5,1% +5,2%

Az első becsléskor közölt adat egyébként kellemes meglepetés volt: a piac által várt lassulással szemben ugyanis novemberben fennmaradt a kiskereskedelem bővülésének 5 százalék feletti dinamikája. Ez a szakértők szerint legnagyobb részt az üzemanyagárak jelentős csökkenésének köszönhető. Szerepe van emellett az alacsony inflációnak és az emelkedő béreknek is - összességében a negyedik negyedéves GDP-növekedésben jelentős szerepe van a belső fogyasztás emelkedésének.

769 milliárdot költöttünk egy hónap alatt

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. novemberben 769 milliárd forint volt, 33 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

A legtöbb pénzt élelmiszerre költöttük

2014. novemberben az országos kiskereskedelmi forgalom 45,3%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36,6%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és 18,1%-a pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Makro / Külgazdaság Elkötelezettségről vallott a kínai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:10
A kínai miniszterelnök szerint országa elkötelezett, hogy megnyitja a világ második legnagyobb gazdaságát, és olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését. A geopolitikai feszültségek csak visszafogják a fejlődést világszerte - tette hozzá.
Makro / Külgazdaság Magasan Donald Trump van az élen
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:37
Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve - derül a FoxNews szerdán publikált közvéleménykutatásából.
Makro / Külgazdaság Meglepő beismerést tett Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:04
Az elmúlt órák eseményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Törökországba megy Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:36
Ezt Tayyip Erdogan török elnök közölte szerda este.
Makro / Külgazdaság Nagyot csökken az alapszámlák díja hamarosan
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:07
A tényleges csökkenésre még azért sokat kell várni.
Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG