<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Felfelé módosította magyarországi gazdasági növekedési előrejelzését az OECD.

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az előző, tavaly novemberben kiadott tanulmányban jelzetthez képest 1,3 százalékponttal, 2,5 százalékról 3,8 százalékra emelte idei magyar GDP-növekedési előrejelzését, a 2018-as növekedési előrejelzést pedig 1,2 százalékponttal, 2,2 százalékról 3,4 százalékra emelte.

Az OECD Szlovákia kivételével a térségbeli országok mindegyikénél felfelé javította az idei GDP-növekedési előrejelzést.

A szlovák GDP-növekedés az idén 3,3 százalék lesz a novemberben jelzett 3,4 százalék helyett, 2018-ban viszont 4,1 százalékra emelkedik a korábban várt 3,8 százalékról.

A csehországi növekedési prognózisát az idén 2,5 százalékról 2,9 százalékra emelte, a jövő évit pedig 2,6 százalékon változatlanul hagyta az OECD.

A lengyel növekedés az idén 3,6 százalék lesz az OECD várakozásai szerint a novemberben jelzett 3,2 százalék helyett, a jövő évi növekedés pedig 3,1 százalék lesz, a novemberi prognózissal megegyező. A magyar GDP-növekedés legfőbb motorja az OECD szerint az emelkedő béreknek, a munkáltatók alacsonyabb adóterheinek, az uniós források hatékonyabb elosztásának és a növekedésösztönző gazdaságpolitikának köszönhetően növekvő belső fogyasztás.

Az OECD jelentése kiemeli, hogy Magyarországon fokozatosan csökken a munkanélküliség és egyre kevesebben vesznek részt a közfoglalkoztatási programokban. A jelentés rámutat, hogy a GDP-arányos államadósság a kormány növekedésösztönző költségvetési politikája mellett is folyamatosan csökken.

Az OECD a korábbi tanulmányaihoz képest a mostaniban bizakodóbb hangot üt meg a világgazdasági növekedési kilátásokat illetően, de megjegyzi, hogy annak üteme továbbra is elmarad a válság előttitől. A termelékenység javítása, a beruházások növekedése és a bérek emelése terén az OECD további erőfeszítéseket sürget.

Az OECD világgazdasági növekedési előrejelzését 3,5 százalékra javította a novemberben jelzett 3,3 százalékról. A tanulmány a világgazdasági növekedési kockázatok között a pénzügyi kockázatokat és Kína vállalati szektorának magas eladósodottságát emeli ki.

Az euróövezet idei növekedési előrejelzését 1,7 százalékról 1,8 százalékra emelte az OECD, hangsúlyozva, hogy növekedésösztönző intézkedések eredményességét a nagyarányú munkanélküliség, a béremelések ütemének elmaradása és a nem teljesítő hitelek magas aranya hátráltatja. Az euróövezet számára a legnagyobb kockázati tényezőt a Brexit körüli bizonytalanságokban véli felismerni az OECD.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos