<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Kísértetiesen hasonlít a Westminster-ügyre. Egy embert elfogtak, a svéd miniszterelnök terrortámadásnak minősítette a történteket.
A támadás helyszíne. Forrás: EPA/ANDREAS SCHYMAN SWEDEN OUT

A BBC cikke szerint egy jármű hajtott a tömegbe Stockholmban, a Drottningatan sétálóutcában. A rendőrség jelentése szerint egyelőre 3 halott van, és rengeteg sérült.

15:33 - A dn.se cikke szerint a jármű a sétálóutcában lévő Åhlens parfüméria kirakatába csapódott, a boltból füst szivárog. A helyszínre már megérkezett 10 rendőrautó és 5 mentő, ők jelenleg biztosítják a környéket. A különleges erőket egyelőre nem vezényelték ki, de készenlétben állnak. Szemtanúk egy fegyveres férfit láttak elmenekülni.

Egy teherautó a stockholmi Ahlens áruháznál. Kép forrása: EPA

15:42 - A svéd kormány válságtanácskozást hívott össze, odaküldik a katonaságot. Szemtanúi fotók alapján a bolt lángokban áll. Az intézkedések részeként azonnal leállították Stockholm teljes metróhálózatát.

15:45 - A rendőrség szerint jelenleg nem biztonságos Stockholm belvárosában, a lakosságot arra kérik, ne menjenek a Sergel tér és a városközpont közelébe. A támadáshoz felhasznált jármű egyébként azóta kiderült, hogy lopott, egy frissáru-szállító a tulajdonos.

A Drottningatan egyébként Stockholm egyik legforgalmasabb sétálóutcája, az 1630-as években épített sétálóutcán sajnos nem ez az első támadás: 2010 december 11-én bombatámadást hajtottak végre, amelyet két iraki bevándorló, de svéd állampolgárságú férfi követett el, egyikük, Taimour Abdulwahab al-Abdaly bele is halt a támadásba. Az volt az első öngyilkos merénylet, ami Svédországban történt.

15:51 - A metró után a teljes tömegközlekedést leállították, ami áthalad Stockholm városközpontján.

15:53 - "Lockdown" üzemmódba állt a svéd parlament, jelenleg se ki, se be nem mehet senki az épületbe. A miniszterelnököt és a minisztereket biztos helyre vitték, közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Kép forrása: EPA

15:56 - Hans Brun terrorszakértő szerint jelenleg a legfontosabb kideríteni, hogy pontosan mi történt Stockholmban, meglátása szerint egyelőre "korai még terrortámadásról" beszélni. A svéd média egyébként már így nyilatkozik az esetről, hivatalos állásfoglalás még nem érkezett.

16:01 - Svédország miniszterelnöke, Stefan Löfven hamarosan sajtótájékoztatót tart a történtek kapcsán, a dn.se szerint "borzasztó terrorcselekményként" minősítette a történteket.

16:03 - A svéd TT hírügynökségnek a rendőrség megerősítette, hogy a támadás után elfogtak egy embert a helyszínen. Hivatalosan 3 halottja és 8 sérültje van a támadásnak. A környéket lezárták, rendőrautók és egy helikopter biztosítják a környéket.

16:14 - A Svenska Dagbladet értesülései szerint a rendőrség megerősítette, hogy lövöldözés is történt a támadást követően a Fridhemsplannál. A teherautó sofőrjét sokkos állapotban találták meg, rakodás közben lopták el tőle a furgont. A rendőrség kihallgatja.

Forrás: EPA

16:20 - A svéd hadsereg fegyveres erői is a helyszínre érkeztek. A környék kórházaiból orvosok és nővérek siettek a sebesültek segítségére.

16:27 - XIV. Carl Gustaf, Svédország királya is megszólalt a terrortámadás kapcsán. "Engem és a királyi családot is megrázta a délután történt támadás híre. Még nem ismerjük a pontos részleteket arról, hogy mi történt Stockholmban. Közelről figyeljük az eseményeket, lélekben az áldozatokkal és a családjaikkal vagyunk."

Időközben a svéd miniszterelnök is megtartotta beszédét, a DN átiratát alább közöljük:
"Svédországot megtámadták, minden jel arra mutat, hogy terrortámadás történt. A kormányt azonnal tájékoztatták a történtekről, folyamatosan kapcsolatban állunk az esemény helyszínével, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsük a hatóság munkáját. Arra kérjük az embereket, hogy vigyázzanak magukra és egymásra, kövessék a rendőrség utasításait." Löfven szintén együttérzését fejezte ki az áldozatok és családjaik iránt.

16:52 - Az Európai Bizottság kiáll Svédország mellett. A hivatalos Twitteren Jean Claude Juncker üzent Stockholmnak: aki az egyik tagállamot támadja, az egész Európai Uniót támadja.

17:15 - Magyarország is részvétét fejezte ki az áldozatok felé, Áder János köztársasági elnök résztvéttáviratot küldött a svéd királynak. Az üzenetben a köztársasági elnök a maga és Magyarország népe nevében "a legőszintébb részvétéről" és arról biztosította az uralkodót, hogy Svédország népe mellett áll ebben a "szomorú és gyászos időben". Áder János hangsúlyozta: teljes mértékben elítéli "ezt az embertelen és tragikus erőszakcselekményt".

17:39 - Orbán Viktor együttérzését fejezte ki a svéd miniszterelnöknek. A miniszterelnök a magyar emberek nevében is szólt abban a levélben, amit Stefan Löfvennek írt a támadás után. Mint írta: a kontinensünket érő sorozatos támadások óriási megrázkódtatást jelentenek minden európai nemzet számára, de meggyőződésem, hogy nem hajthatunk fejet az értelmetlen erőszak előtt. Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben, írta svéd kollégájának Orbán Viktor.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Makro / Külgazdaság Iráni kompromisszum született az atomalkuban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:27
Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal hétfőn - közölte egy diplomáciai forrás.
Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett az első ukrán gabonaszállítmány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 16:35
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
Makro / Külgazdaság A német kancellár szerint nem csökkent az orosz szankciók támogatottsága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 15:19
Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem - mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.
Makro / Külgazdaság Horvátországban még olcsóbb lesz a benzin
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 14:12
A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.
Makro / Külgazdaság Brutális többlet a magyar költségvetésben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 12:24
2018 decembere óta nem látott többlettel zárt az államháztartás júliusban.
Makro / Külgazdaság Brutális hiányba fordulhat év végére a magyar külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:29
A friss adatok láttán az elemző év végére közel 5 milliárd eurós hiányt valószínűsít.
Makro / Külgazdaság Továbbra is gyászosaknak látják az euróövezet kilátásait a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:13
A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG