1p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Idén az adóhatóság 134 ezer esetben rendelt el a cégek ellen adóvégrehajtást. A NAV legeredményesebb behajtási módszere az inkasszó, amely ha nem vezet eredménye az ingó-, illetve az ingatlan-végrehajtás következik. A feketelista.hu adatai szerint az adóvégrehajtás az év első öt hónapjában 156 milliárd forinttal gyarapította a költségvetést.

Az idén május végéig, a feketelista.hu portál összegzése szerint 134 800 esetben rendelt el cégek ellen az adóhatóság adóvégrehajtást, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakkal, amikor 130 400 végrehajtási határozat született. Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője elmondta, hogy a végrehajtási értesítésre kiegyenlítik ugyan adótartozásukat, de a következő hónapban már ismét „elfelejtik” az újabb befizetési határidőt.

A leghatékonyabb behajtási módszer az inkasszó

Az adóhatóság viszont meglehetősen változatos eszközökkel igyekszik végrehajtatni az állammal szembeni kötelezettségeket. Leggyakrabban és legeredményesebben az inkasszót alkalmazzák. Ha ez nem vezet eredményre, az ingó-, illetve az ingatlan-végrehajtás megfelelő kombinációja következik. Az ingóvégrehajtás jellemzően gépjárműfoglalásra, üzletrész- és követelésfoglalásra, vagy az értékesíthető árukészlet, illetve gép, berendezés foglalására irányul.

A feketelista.hu adatai szerint idén az első öt hónapban az adóvégrehajtás 156,589 milliárd forinttal gyarapította a költségvetést, amely 6,7 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Legeredményesebb végrehajtási formának az inkasszó bizonyult; az év első öt hónapjában 11,7 százalékkal több ilyen hatósági átutalási megbízást adtak ki 19,9 százalékkal több tartozásra. Ugyanakkor 12,6 százalékkal csökkent az ingó-, és 23,7 százalékkal az ingatlanárverés.

19,8 százalékkal kevesebb adóhátralék van idén

Az adóhatóság tapasztalatai szerint a folyamatosan növekvő számú adóstól mind kevesebb összeg szedhető be, mivel egyre több a nem működő gazdálkodó és a vagyontalan adóhátralékos száma. Az adóhatóság hatékonyabb és erélyesebb fellépésével magyarázható, hogy ilyen körülmények mellett az összes adóhátralékot az egy évvel korábbihoz képest 19,8 százalékkal sikerült csökkenteni. A legutóbbi adatok szerint az összes adóhátralék 1875,9 milliárd forintra rúg, holott egy évvel korábban még 2338,4 milliárd volt; a gazdálkodó szervezetekre 1706,1 milliárd forint esik, adóhátralékuk egy év alatt 21,2 százalékkal csökkent.

A kép azonban mégsem ennyire rózsás, hiszen a hátralékállományból 1350,5 milliárd forint a nem működő gazdálkodó szervezetekre jut, és ebből 1143,9 milliárd forint felszámolással érintett, behajtása tehát meglehetősen kétséges. A működő gazdálkodó szervezek hátraléka viszont – a folyamatos, intenzív behajtási intézkedések hatására – egy év alatt 53,4 milliárd forinttal csökkent.

Az egyes régiókat elemezve kiderül: a legtöbb adóvégrehajtást a gazdasági súlyuknál fogva meghatározó Pest megyében, illetve a városok közül Budapesten rendelték el. Pest megyében több mint 18 000 gazdálkodó szervezet kapott adóvégrehajtásról szóló határozatot. A gazdaságilag elmaradottabb megyék jóval az átlag felett érintettek. A dunántúli megyék adómorálja lényegesen jobb az átlagnál: Vas megyében 704, Zalában 761 és Tolnában 873 gazdálkodó szervezetet kellett adóvégrehajtás alá vonni.

Kaposfői cég vezeti a végrehajtási top listát 39 eljárással

Öt cég ellen idén, január–május között az illetékes adóhatóság már hatszor rendelt el adóvégrehajtást, 16 társaság pedig öt alkalommal kapott végrehajtási végzést, ám a feketelista.hu kimutatása szerint szép számmal vannak olyan notórius adósok, akiknek neve már hússzor-harmincszor szerepelt. A feketelista.hu portál összesítette az adóvégrehajtás alatt álló vagy bármikor állt cégek listáját, s ebben összesen 213 696 gazdálkodó szervezet neve olvasható. Sok olyan cég van, amelyik 2001 januárjától – amióta nyilvánosságra hozzák az adóvégrehajtási határozatokat – szinte minden alkalommal szerepel a kipellengérezettek között.

A portál által összeállított százas toplistát évek óta a kaposfői Barbix 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. vezeti. A Somogy megyei adóhatóság a cég ellen eddig összesen 39 alkalommal indított adóvégrehajtást. A kaposvári Natur Árkánum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vezetői négy év alatt összesen 36 alkalommal találkoztak az adóvégrehajtókkal. A képzeletbeli szégyendobogó második fokára – holtversenyben – a kaposvári Hír-Manó Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. is felállhat, ugyancsak 36 végrehajtási eljárással.

Amint az adatokból látható, az adóhatóság változatos eszközökkel igyekszik az adótartozásokat behajtani, ám ha a végrehajtás során nem talál vagyont, kezdeményezi a cég felszámolását. A végrehajtható vagyon felkutatása azonban hosszú időt igényel. A tapasztalatok szerint a végrehajtási eljárás egyes esetekben akár öt év fél évig is eltarthat. Az adós viszont mindaddig szerepel a listán, amíg végrehajtás alá vont adótartozása van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG