<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentése szerint a kulturális intézményeknél, a helyi önkormányzatoknál és az általános iskolákban a legmagasabbak az ellenőrzési rendszer hiányosságából fakadó korrupciós kockázati tényezők Magyarországon.

Pulay Gyula, az ÁSZ számvevő igazgatója az eredményeket ismertető szerdai sajtótájékoztatón kiemelte: úgynevezett integritás felmérésükben nem a korrupció meglétét, hanem a korrupciós kockázatokat és veszélyeztetettséget vizsgálták a költségvetési szervek körében.

Három index-szel mérik

A felmérést az idén immár másodszor végezték el, 2011-hez képest 4111-ről 5288-ra nőtt a felkért intézmények száma. A kiküldött kérdőívek ötödét küldték vissza a megkérdezettek - mondta az igazgató.

Pulay Gyula kifejtette: három speciális index - az eredendő veszélyeztetettségi tényezők, a korrupciós veszélyeztetettséget növelő tényezők indexe, valamint a kontrollok hiányából eredő veszélyeztetettségi index - méri a korrupciós veszélyeztetettséget.

Tevékenysége miatt az önkormányzatok a legveszélyeztetettebb

A jogállásból és alaptevékenységből eredő kockázatok kapcsán 2011-hez hasonlóan a helyi önkormányzatok bizonyultak a legveszélyeztetettebbeknek; az index értéke a 100-as skálán esetükben 62 volt, majd a területi igazgatási szervek következnek 43, azután pedig a független államhatalmi szervek, az igazságszolgáltatás, és a kormányzati szervek egyaránt 41-41 ponttal.

Pulay Gyula kiemelte, hogy jelentősen emelkedett a jogalkalmazás során a méltányosságot gyakorló szerveztek száma, ugyanakkor közöttük 80-ról 93 százalékra nőtt azok aránya, akik megismerhetővé tették a méltányosság gyakorlásának szempontrendszerét.

A korrupciós kockázatot növelő veszélyeztetettségi tényező index összességében jelentősen nőtt, de elsősorban pozitív változások, így például az európai uniós források növekedése miatt - mondta az igazgató. Ezen a területen a felsőoktatás a legveszélyeztetettebb 50 ponttal, majd a kormányzati szervek 37 ponttal; ezeket követik a független államhatalmi szervek és az egészségügyi intézmények 33-33 ponttal.

Az ellenőrzés hiánya miatt vannak veszélyben a kulturális intézmények és az iskolák

A kontrollok hiányából eredő veszélyeztetettségi index alakulása kapcsán Pulay Gyula hangsúlyozta, hogy az ellenőrzések hiánya az intézmények nagy részénél ha kis mértékben is, de csökkent.

Erősödött a kontroll az igazságszolgáltatásban, a kormányzatnál, a területi és egyéb igazgatási szerveknél, valamint a rendvédelem területén, míg a helyi önkormányzatok indexe nem változott. A kulturális intézményekre vonatkozó mutató a legmagasabb ebben az összevetésben 37 ponttal, az általános iskoláknál 36 pont, de magasak az ellenőrzés hiányosságaiból fakadó kockázatok a helyi önkormányzatoknál, illetve a sport- és szabadidős intézményeknél is - jelezte Pulay Gyula.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Öngyilkos húzás lenne, ha Putyin keresztülvágtatna Ukrajnán
Wéber Balázs | 2022. január 27. 18:04
A háború drága, a szankciók fájnak, és amúgy semmi értelme tankokkal galoppozni idegen sztyeppéken. Kijev igényei jogosnak tűnhetnek, mint ahogy Moszkva félelmei is. Képzeljük csak el Reagan-elnök arcát, amint Mexikó bejelenti belépését a Varsói Szerződésbe. Jegyzet.  
Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
hírlevél
Ingatlantájoló