BUX
35 313.11
-0.06%
-22.00
OTP
10 910.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 799.00
+0.28%
+5.00
RICHTER
6 505.00
+0.39%
+25.00
MTELEKOM
380.00
-1.17%
-4.00
 
2018. december 2. 09:55

A Washington Post cikkében egyértelműen az USA megszégyenítésének nevezik, hogy nem sikerült megakadályozni, hogy a CEU elköltözzön Budapestről.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Sokáig úgy tűnt, hiába próbálja magára vonni Amerika figyelmét a CEU-üggyel a magyar kormány, azonban mégis Amerika csúfos szégyenével zárult a CEU-ügy, írja a Washington Post nyomán a hvg.hu. A nyáron David B. Cornstein lett a budapesti amerikai nagykövet, és jól mutatja, hogy milyen küldetéssel bízták meg, minthogy első útja a CEU-ra vezetett.

A Washington Post szerint a Trump-kormány szerette volna elérni, hogy ne űzzék el a CEU-t Orbánék Magyarországról, de

Cornstein ahelyett, hogy megszégyenítette és visszavonulóra kényszerítette volna CEU-ügyben az egyre diktatórikusabb magyar vezetőt, végig előzékeny volt vele, és ezzel hozzásegítette az egyetem elűzésére vonatkozó tervei megvalósításához.

A nagykövet azon kijelentése is az Orbán-kormány előtti meghajlásként értelmezhető, hogy Cornstein nem látott demokratikus intézményrendszer megsértésére vonatkozó jeleket az országban, miközben nyilvánvaló, hogy az ellenkezője az igaz, írja a rangos amerikai portál.

Majd Cornstein Orbánnal való szeptemberi találkozója után azt mondta, sikerült egyezségre jutniuk, mely szerint a CEU még jó ideig Magyarországon marad. Ehhez képest óriási amerikai kudarc, hogy az egyetem rövidesen költözik.

A lap hosszú cikkében végigveszi a CEU tavaly február óta kezdődött káváriáját, valamint azt is, hogy Cornstein és Orbán személyes találkozóján, amikor a nagykövet felvetette az egyetem ügyét, a magyar kormányfő válaszul hosszasan sorolni kezdte Soros György személye ellen tett kijelentéseit.

Cornstein egy, a nagykövetségen a héten adott interjúban ennek ellenére vonakodott bírálni Orbánt, sőt, a barátjának nevezte a magyar miniszterelnököt. Szerinte a konfliktus nem több, mint személyes ellenszenv Orbán és Soros között, és semmi köze az akadémiai szabadsághoz, ami ellentmond az amerikai kormány korábbi álláspontjának és az uniós államok véleményének.

Cornstein azzal érvelt, hogy ő egy másik ember ékszerboltjának a vendége (Cornstein az ékszerbizniszben dolgozott korábban - a szerk.), az egyetem egy másik országban van, és őt azért fizetik, hogy a kormánnyal dolgozzon együtt.

A budapesti Political Capital elemzője a Washington Postnak azt mondta, Orbán tudta, hogy az USA gyenge, és

bármily hihetetlenül is hangzik, így történt: egy tízmilliós ország autokratikus vezetője játékokat játszott az USA-val.

David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete egy üzleti fórumon. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A lapnak nyilatkozó rangos amerikai tisztviselő elismerte, hogy vannak nehézségek az amerikai-magyar kapcsolatokban, de hozzátette, hogy találhatók haladásra utaló jelek is, elsősorban az energeiapar és a hadügyek terén. Ahogy a lapnak fogalmazott a név nélkül nyilatkozó diplomata: tú korai még megítélni az új amerikai hozzáállást, lehet, hogy elbukik, de ez most még nem tudható, viszont azt tudja, hogy az előző, Magyarország elszigetelését célzó politika nem működik.

A CEU elüldözése a legélesebb példája annak, hogy a magyar kormányfő nem hajlandó meghajolni az amerikai kéréseknek. Az egyetem kétpárti támogatást élvezett a képviselőházban.

Kovács Zoltán kormányszóvivő  is azt nyilatkozta, hogy nem volt a magyar kormányon nyomás a Trump-kormányzat részéről, hogy változtasson a CEU-val kapcsolatos álláspontján. Sőt, szerinte a Trump-vezetésnek sokkal józanabb a hozzáállása Magyarországhoz, mint amilyen Obama idejében volt.

Michael Ignatieff, a CEU rektora úgy vélte, hogy nem lehet akadmémiai szabadságról beszélni a törvények uralma nélkül, és a CEU most a törvénynélküliség helyzetében van. Egy év múlva egy olyan egyetemet lehet majd látni, amit tönkretett a politikai vandalizmus - tette hozzá Ignatieff.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Megindult a csiki-csuki: ismét szigorítanak az USA-ban a vírus miatt
Wéber Balázs | 2020. július 14. 09:31
Kaliforniában be kell zárni a bárokat, múzeumokat és az éttermek benti részét a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt. Floridában viszont szombaton kinyitottak egy Disney Parkot. A járvány alatt 5,4 millió amerikai vesztette el egészségbiztosítását, globálisan pedig mintegy százmillióval nőhet az éhezők száma.
Makro / Külgazdaság Így esett hasra a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:01
Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.
Makro / Külgazdaság Váratlan cseh fordulat: a fegyvertartás mellé állt a kormány
MTI | 2020. július 14. 08:05
Alkotmányos joggá tennék a fegyveres önvédelemet és védelmet.
Makro / Külgazdaság Óvatos becslések szerint is 83-132 millió ember jut éhinségre a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 14. 07:51
Persze az emberek nem csak a pandémia miatt éheznek, tavaly anélkül is 690 millió fő szenvedett súlyos alultápláltságtól.
Makro / Külgazdaság Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Franciaországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 06:51
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után aláírták a kormány és a szakszervezetek megállapodását.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bravózott – tovább erősödött a nagy szövetséges
Wéber Balázs | 2020. július 13. 17:16
Andrzej Duda szűk győzelmével jól jár a lengyel kormánypárt, amely most három évig szinte azt csinál, amit akar. És jól jár az Orbán-kormány is, hiszen egyik legfontosabb politikai szövetségese lett még erősebb.
Makro / Külgazdaság Orbán Dudának: kritikus fontosságú volt a győzelme
MTI | 2020. július 13. 15:35
"A magyar-lengyel barátság a közép-európai összefogás motorja és az európai politika meghatározó tényezője" - írta még a miniszterelnök a lengyel választás eredménye apropóján Dudának küldött levelében.
Makro / Külgazdaság Csúcson az új koronavírus-fertőzések száma, kötelező a maszk az üdülőszigeteken
Wéber Balázs | 2020. július 13. 13:01
Globálisan soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet, mint tegnap. Az amerikai kontinensen a legsúlyosabb helyzet, de egyes európai országokban is növekszik az új esetek száma. Mallorcán és Ibizán kötelezővé tették a maszkviselést, a sportolást és a strandolást kivéve.
Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
hírlevél