BUX
35 960.86
+2.13%
+750.00
OTP
10 190.00
+4.67%
+455.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 875.00
+0.81%
+55.00
MTELEKOM
392.00
+0.51%
+2.00
 
2019. október 2. 18:30

Jövőre pedig még tovább nő a különbség, egyre közelebb kerülünk az 50 százalékhoz. A mediánnál is hasonló a helyzet.

A legfrissebb bérstatisztikák alapján ma Magyarországon az átlagos nettó kereset 56,4 százalékát éri el az átlagnyugdíj összege. Míg előbbi a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 239 300 forint volt idén január és július között, addig az átlagnyugdíj 135 ezer forintra emelkedett idén januárban. Az Mfor munkatársai már tavaly szeptemberben jelezték, ekkora arány lesz jellemző idén.

Lapunk már az elmúlt évek központilag generált bérrobbanásának kezdetén jelezte, hogy ezzel az ütemmel nem tudják tartani a lépést a nyugdíjak, amelyeket minden évben az inflációval egyező mértékben emelnek. Az olló egyre szélesebbre tágul, ahogy a bérek éves szinten mintegy 10 százalékos ütemben emelkednek, a nyugdíjak pedig ennél jóval szerényebb mértékben nőnek.

Lassan ott tartunk, hogy az átlagnyugdíj az átlagkereset felét teszi ki, s ez a helyzet addig nem is változik, amíg a kormány az inflációhoz kötötten állapítja meg a járandóságokat, figyelmen kívül hagyva a béremelkedést. A korábban alkalmazott svájci indexálás erre alkalmas volt, de ezt a metódust elvetette a Fidesz-kormány.

Valamivel jobb képet fest, ha nem az átlagokat, hanem a medián értékeket vetjük össze. A medián azt mutatja meg, hogy mekkora az az összeg, amelyben a legtöbben részesednek. Az átlagot ugyanis felfelé húzzák a magas keresetűek, illetve magas nyugdíjban részesülők.

Ezt vizsgálva azt látjuk, hogy a keresetek mediánja mintegy 196 ezer forint lehetett az elmúlt hónapokban (kiindulva abból a korábbi számításunkból, hogy a átlagkereset 18 százalékkal magasabb, mint a medián), míg a nyugdíjak mediánja az idei emelés után 120 ezer forint körül van.

Ami azt jelenti, hogy a kereseti medián 61 százalékát teszi ki a nyugdíjak mediánja.

Az eltérést az átlagokhoz képest az magyarázza, hogy a nyugdíjasoknál kisebb a különbség e két mutató között, mint a bérek esetében.

A tavaly év végén kötött kétéves bérmegállapodás értelmében jövőre is 8 százalékos bérajánlás van érvényben, de a tapasztalatok szerint ennél nagyobb mértékben, továbbra is 10 százalék körül emelik a cégek a béreket. Eközben az elfogadott költségvetési törvény alapján a nyugdíjakat 2,8 százalékkal emelik januártól. Mindez pedig azt eredményezi, hogy az átlagok közötti különbség tovább nő, a nettó átlagkeresetnek már csak az 52,6 százalékát fogják elérni az átlagnyugdíjak, míg a mediánoknál 57 százalékot kapunk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Három százalékkal növekednek a nyugdíjak 2021-ben
Baka F. Zoltán | 2020. május 26. 11:18
A járványhelyzet ellen a rendvédelmi, honvédelmi költségek emelésével vesszük fel a harcot. A nyugdíjak 3 százalékkal emelkednek jövőre.
Makro / Külgazdaság Szárnyalnak a tőzsdék és a forint, de így is marad-e?
Csabai Károly | 2020. május 26. 10:47
A koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos remény hatására emelkednek a részvényárfolyamok világszerte, amiből a BUX sem marad ki. Sőt a forint is erősödni tudott az euróval szemben, árfolyama a 350-es szint alá ment. Kérdés, ott is marad-e a ma idehaza várható két fontos fejleményt, a 2021-es költségvetés benyújtását és a Monetáris Tanács kamatdöntő ülését követően is.
Makro / Külgazdaság Nem fogy most annyira a magyar
MTI | 2020. május 26. 09:57
Az első negyedévben kétszer annyi házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Többen születtek, a halálozások száma csökkent, szóval mérséklődött a természetes fogyás.
Makro / Külgazdaság Brazília lett a koronavírus-járvány új gócpontja
Wéber Balázs | 2020. május 26. 09:17
Brazília megelőzte az Egyesült Államokat a napi új koronavírusos halálozások számában. Dél-Amerika egésze ugyanakkor eddig jól vészelte át a vírust Európa gócpontjaihoz képest a hivatalos adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Brutális adóssághegyek maradnak a járvány után
Király Béla | 2020. május 26. 06:07
A járvány sújtotta gazdagabb államok vaskos gazdasági mentőcsomagokat állítottak össze annak érdekében, hogy a járvány lecsengését követően a gazdasági élet mihamarabb visszatérjen a korábbi kerékvágásba. A tűzoltás elmúltával viszont óriás adóssághegy marad, amelynek kezelése komoly kihívással járhat.
Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél